adam_mk 17.02.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Budowy stanęły, to pewnie gdzieś teraz mieszkasz... Czytałeś o obrzędzie gromnicznym?Wykonaj go sobie. Tam gdzie mieszkasz.Sporo zobaczysz własnymi oczyma i może łatwiej będzie podyskutować wady i zalety różnych systemów. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 17.02.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Adamie - ja Cię doskonale rozumiem - po prostu znasz przyczyny i skutki problemów, które dotykają ludzi, i bardzo chętnie dzielisz się swoją bardzo dużą wiedzą i doświadczeniem. Ty rozumiesz współzależności pomiędzy instalacjami, szczelnością budynku, architekturą i rozwiązaniami konstrukcyjnymi i mówisz wprost że problem trzeba przemyśleć - bo dla Ciebie to oczywiste. Tylko ludzie mają pewne bariery - jeśli ktoś nie ma podstaw teoretycznych, nie zna się na budowlance i naukach ścisłych, to nie zrozumie zależności w budynku, które wymagają wiedzy przeznaczonej dla fachowców - a potem obraża się na Ciebie PS Sam też zajmuję się projektowaniem i montażem zazwyczaj kompletu instalacji, (akurat WM wykonuję najmniej, bo w co drugim domu ) ale też trafiam na budowę w stanie surowym zamkniętym i na stan zastany nie mam już wpływu. Na instalacjach znam się bardzo dobrze, ciągle się doszkalam i zdobywam kolejne certyfikaty, ale nie będę ściemniał, że jestem ekspertem od budowlanki, izolacji, zabezpieczeń przeciwodnych, poddaszy itp. Jeśli działasz gdzieś w okolicach Kraków/Katowice, to chętnie nawiązałbym współpracę - osoba koordynująca całość od etapu wykopu to świetne rozwiązanie, praktykowane w wielu krajach. Sam nie mam wystarczającego doświadczenia (ani uprawnień budowlanych) by rządzić wszystkim na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.02.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 gosia@ Starczy! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 17.02.2012 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Zrozum!Do wentylacji mechanicznej BEZ rekuperatora rozmrażania nie stosujemy! Adaś ,tyle to ja kurna wiem.Pisałem o rozmrażaniu rekuperatora ,nie rozmrażaniu WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Błaszyki 17.02.2012 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Witam,jestem juz zdecydowany na WM z odzyskiem ciepła, chcę wybudować mały dom (projekt C201 z kolekcji muratora). Ponieważ układ pomieszczeń to umiożliwia chciałbym zastosować ogrzewanie piecem na drewno (kozą) umieszczoną w centralnym punkcie domu, bez stosowania instalacji CO. Czy ktoś z Was ma podobne rozwiązanie? Czy istnieją na tyle szczelne piece z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz, które nie będą kolidować z WM? Czy stosowanie takiego pieca i WM jest dopuszczalne?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.02.2012 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Pomiędzy Krakowem a Katowicami.Sosnowiec może być? Zajrzyj kiedy do mnie do firmy... "Tylko ludzie mają pewne bariery - jeśli ktoś nie ma podstaw teoretycznych, nie zna się na budowlance i naukach ścisłych, to nie zrozumie zależności w budynku, które wymagają wiedzy przeznaczonej dla fachowców - a potem obraża się na Ciebie " Tacy ludzie skazani są na porażkę ZANIM wbiją pierwszą łopatę w ziemię!Twierdzę, że jeżeli mają poważny zamiar podjęcia tego wyzwania, jakim jest budowa (czegokolwiek), to powinni zbadać zakres własnych ograniczeń w tej dziedzinie. Jak stwierdzą, że czegoś nie wiedzą to ratując własną kasę powinni - poszukać wiedzy lub kogoś, kto ją ma. Spłycając i trywializując:Gówno chłopu - nie zegarek, jak go nakręcić nie umie!Brutalna mądrość ludowa... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.02.2012 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 BłaszykiStosowanie takiego pieca i WM jest dopuszczalne.Można sobie wyobrazić układ, który spełnia wymogi norm i przepisów.Ale...Koncepcja jest trudna w realizacji i wymaga głębokiego namysłu.Przepisy nie zezwalają na to, aby był to JEDYNY sposób grzania domu.(Traktowane to jest jak kominek) Podobne (w samej idei) rozwiązania były stosowane powszechnie w wiejskich chałupach w ostatnich 200 latach. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.02.2012 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Tomek 131Rozmrażanie reku prądem to najgłupszy sposób, ale też najprostszy.Są inne, lepsze i wcale nie skomplikowane. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.02.2012 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Na cóż Ty się powołujesz?Piszesz: "...w starej miejskiej chałupie..."Tu tkwi wyjaśnienie!WTEDY dobrze te systemy budowlańcy znali i głupot nie robiono.(innych nie było, a te naturalne jak weszło CO to do lamusa odeszły).Masz DOBRZE zrobioną wentylację grawitacyjną.Ale...Powiedz tu - i się nie zarumień , że NIGDY nie słyszałeś jej działania!!!Chyba, ze chałupina wbita między wieżowce...Wieje czasem z różnych stron "Róży Wiatrów" i z różną intensywnością...Dachy pozdejmowane wiatrem widziałeś w TV?Rozumiem, że w 99% czasu jest tak, jak opisujesz i to znaczy - że jest dobrze! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Błaszyki 18.02.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Błaszyki Stosowanie takiego pieca i WM jest dopuszczalne. Można sobie wyobrazić układ, który spełnia wymogi norm i przepisów. Ale... Koncepcja jest trudna w realizacji i wymaga głębokiego namysłu. Przepisy nie zezwalają na to, aby był to JEDYNY sposób grzania domu. (Traktowane to jest jak kominek) Podobne (w samej idei) rozwiązania były stosowane powszechnie w wiejskich chałupach w ostatnich 200 latach. Adam M. Wiem, że jest to proste rozwiązanie i na takim mi właśnie zależy, a ponieważ układ pomieszceń na dole na to pozwala chciałem właśnie takie rozwiązanie zastosować. Co w takim razie poleciłbyś do ogrzania domu - jestem otwarty na propozycje , na działce mam możliwość wykonania Gwc wodnego 1 (musze się tylko upewnić co do głębokości wód, są jednak dosyć płytko)? Wydaje mi się że ogrzewanie drewnem jest w miarę tanie i nie stanowi dla mnie jakichś niedogodnośći, zastanawia mnie też co mam rozumieć pod pojęciem w warunkach zabudowy "ogrzewanie budynku - kotłownia proekologiczna". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 18.02.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Mam takie pytanie: Czy istnieje jakiś dodatkowy problem przy WM, gdybym chciał wstawić kominek w salonie?Bo nie ma chyba takiego kominka, który by nie wyciągał powietrza z pomieszczenia w którym stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 18.02.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 ..są właśnie takie kominki...musi to być kominek z zamkniętą komorą spalania i z doprowadzeniem powietrza do spalania bezpośrednio z zewnątrz do komory spalania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 18.02.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Wiem, że jest to proste rozwiązanie i na takim mi właśnie zależy, a ponieważ układ pomieszceń na dole na to pozwala chciałem właśnie takie rozwiązanie zastosować. Co w takim razie poleciłbyś do ogrzania domu - jestem otwarty na propozycje , na działce mam możliwość wykonania Gwc wodnego 1 (musze się tylko upewnić co do głębokości wód, są jednak dosyć płytko)? Wydaje mi się że ogrzewanie drewnem jest w miarę tanie i nie stanowi dla mnie jakichś niedogodnośći, zastanawia mnie też co mam rozumieć pod pojęciem w warunkach zabudowy "ogrzewanie budynku - kotłownia proekologiczna". Pozdrawiam To jest bardzo ciekawa alternatywa http://www.fincomfort.pl/kominki/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.02.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Jesteśmy w Europie!To takie dziwne miejsce, gdzie ślimak jest RYBĄ! (albo coś tak podobnie)Napisz pismo do urzędu, aby zinterpretował/podał przykłady "kotłowni proekologicznej".Odpowiedź tu wstaw, to zastanowimy się nad jaką realizacją tego "pieca łukowego pędzonego jakim wiatrakiem" (na ten przykład, bo nie wiadomo co wymyślą!) Kup jaką farelkę i napisz: ogrzewanie: zasadnicze - elektryczne (ta farelka)Pomocnicze - kominek, koza itp.Będzie zgodnie z przepisami. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 18.02.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Tomek 131 Rozmrażanie reku prądem to najgłupszy sposób, ale też najprostszy. Są inne, lepsze i wcale nie skomplikowane. Adam M. Adam, na razie zdecydowałem się na takie rozwiązanie, bo w tą zimę raptem trzy tygodnie potrzebowałbym wspomagania reku elektryczną nagrzewnicą wstępną. Koszt inwestycji nagrzewnicy u mnie to 400 zł z montażem plus koszt eksploatacji ok. 74 zł. (1 kW x 12h x 21 dni x 0,29 PLN - używałbym jej tylko w nocnej taryfie). Co możesz mi zaproponować jako alternatywę w rozsądnych kosztach jako zabezpieczenie antyzamrożeniowe? BTW Teraz też mam porównanie jaki komfort jest w domu z WM z reku a jaki w domu prawie bez wentylacji i dziękuję tym wszystkim, którzy przekonali mnie na tym forum, że warto zainwestować w wentylację mechaniczną z rekuperatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Błaszyki 18.02.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Jesteśmy w Europie! To takie dziwne miejsce, gdzie ślimak jest RYBĄ! (albo coś tak podobnie) Napisz pismo do urzędu, aby zinterpretował/podał przykłady "kotłowni proekologicznej". Odpowiedź tu wstaw, to zastanowimy się nad jaką realizacją tego "pieca łukowego pędzonego jakim wiatrakiem" (na ten przykład, bo nie wiadomo co wymyślą!) Kup jaką farelkę i napisz: ogrzewanie: zasadnicze - elektryczne (ta farelka) Pomocnicze - kominek, koza itp. Będzie zgodnie z przepisami. Adam M. Dzieki, tez przez chwile zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem:) Wytężyłem mocno umysł i rozważam jeszcze jedną opcję niestety trochę bardziej skomplikowaną ale nie wiem czy nie lepszą, mianowicie kozy, ew. kominka używać jako dodatkowe źródło ciepła a jako główne piec na paliwo stałe (nie wiem jeszcze jaki spełni warunki "kotłowni proekologicznej), który będzie łądował bufior ciepła a dalej ogrzewanie podłogowe zarówno na parterze jak i na piętrze. Jednocześnie będę miał już instalację do CWU, nie będę musiał cały rok grzać prądem. Nie wiem tylko czy w kotłowni musiałbym mieć wywiew WG czy moze tam też pracować WM? Czy waszym zdaniem to rozwiązanie pomimo skomplikowania będzie lepsze od rzeczonej "kozy" w salonie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 18.02.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 A nie lepiej pompę ciepła założyć...Bo kolega wchodzi rozwiązania które są bardzo absorbujące w trakcie eksploatacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.02.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Na ten temat jest tu ponad 320 stron wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a WSZYSTKO wraz z komentarzami, fotkami, opiniami... Poczytaj, to za jaką chwilkę (tydzień?) pojedziemy z tematem dalej... TAK!!! TO DOBRE ROZWIĄZANIE! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 18.02.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Ale chodzi tobie że pompa to dobre rozwiązanie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.02.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Jak gdzie, jak kiedy, jak dla kogo...Rachunek ekonomiczny przy pompie to podstawa. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts