miki121 18.02.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Oczywiście. Ale jestem przeciwnikiem wszystkich kotłów na paliwa stałe... Uważam że komfort i ekonomia muszą iść w parze: Dlatego rozwiązania są proste gaz, prąd, pompa ciepła ewentualnie olej Wiem że zaraz ktoś powie że to najdroższe rozwiązania. Ale przy dzisiejszych cenach paliw kopalnych jakiś brykietów wcale nie jest tak tanio.. A poza tym jest bardziej problematyczny w obsłudze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.02.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Chyba chodziło Ci o "kłopotliwe w obsłudze", bo z paleniem ognia radzą sobie już uczniowie podstawówki.Wiele razy widziałem jak kartofle w ognisku piekli... Bogaty takimi pierdołami się nie zajmuje.Każe - i ma! Wygodnicki - zakłada bezobsługowe i płacze jak mu rachunki przynoszą. Zaradny stawia "śmieciucha" i poluje na opał. Raz palety, raz drewno z wycinki sanitarnej, raz po sprzątaniu lasu u leśniczego.... grosze ale trzeba załatwiać, pamiętać, popalić... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 18.02.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Chodzi mi o czyszczenie kotła, rozpalania, dokładanie a przy kotłach z podajnikiem jeszcze dużo więcej problemów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.02.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Myślę o kotle bez podajnika, elektroniki, ze sporą komorą zasypową.Ładujesz, podpalasz i za 5 godzin wpadasz na kontrolę..Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Błaszyki 18.02.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Na ten temat jest tu ponad 320 stron wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a WSZYSTKO wraz z komentarzami, fotkami, opiniami... Poczytaj, to za jaką chwilkę (tydzień?) pojedziemy z tematem dalej... TAK!!! TO DOBRE ROZWIĄZANIE! Adam M. OK , przestudiuję wątek i wracamy po lekturze:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 18.02.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Moim zdaniem masz rację miki. Boli mnie moje tankowanie przy płaceniu, ale później już nic węcej. Mogę spokojnie na ferie wyjechać, ani się nie przejmować czy pod moją nieobecność ktoś z domowników nie zapomni zajrzeć do kotła czy nie wygasło po dłuższym braku prądu. A wracając do WG to jak to jest z nawiewnikami gdy włączamy np okap w kuchni? Powietrze pójdzie nawiewnikiem czy kratką w łazience w chwili gdy tomek131 bierze prysznic? Mając w tym momencie czynną WM bez reku zaczynam się wachać nad zakupem tego ostatniego przy bardzo ładnym uzysku z GWC rurowego. I nie wiem czy nie zlikwiduję anemostatu wyciągowego przed kominkiem. Przy samej WM nie ma on chyba sensu. OK, idę kibicować Kliczce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 18.02.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Odpowiem na pytanie Błaszyki z poprzedniej strony: przy kotle na paliwo stałe musisz mieć otwór nawiewny do kotłowni, i siłą rzecze wentylację grawitacyjną.Nie dotyczy kominków - ponieważ kominki robi się z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz - więc można stosować WM, ale kotłów z doprowadzeniem powietrza nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.02.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 wiecie co ?ta wentylacja mechaniczna jest całkiem fajna...nawet nie wychodząc z pokoju i nie otwierając okna wiem czym w tej chwili pali mój sąsiad:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 18.02.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 to czym ten twój sąsiad pali oponami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.02.2012 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 to czym ten twój sąsiad pali oponami raczej paloną zawartością kosza na śmieci moje kabelki są beee... ale jego piec na "biomasę" jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.02.2012 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Utylizuje grubą teściową?!Ale chyba PO zamordowaniu ... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Błaszyki 19.02.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Odpowiem na pytanie Błaszyki z poprzedniej strony: przy kotle na paliwo stałe musisz mieć otwór nawiewny do kotłowni, i siłą rzecze wentylację grawitacyjną. Nie dotyczy kominków - ponieważ kominki robi się z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz - więc można stosować WM, ale kotłów z doprowadzeniem powietrza nie ma. Wiem, że kotłów nie ma z doprowadzeniem powietrza, w tym wypadku myślałem już o umiejscowieniu go w osobnym pomieszczeniu - kotłowni i tam ewentualnie możnaby zrobić nawiew do pomieszczenia, które będzie oddzielone szczelnie od reszty domu. Takie rozwiązanie nie wpłynie chyba negatywnie na resztę domu gdzie będzie WM czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.02.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Dokładnie tak się to robi. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 20.02.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Wyobraźmy sobie dwa identyczne domy po około 120m2 po podłogach. Kubatura tych domów będzie rzędu 3 x 120 = 360m3. Powiedzmy – jakieś 400 dla równego liczenia. W jednym jest poprawnie zbudowana WG a w drugim poprawnie zbudowana WM. W obu mieszkają rodziny typu 2 + 2. Ponieważ to sąsiedzi, to na zewnątrz mają te Same -20stC. Lubią mieć ciepło, to we wnętrzach „ustawili” sobie po +22stC. POTRZEBY WENTYLACYJNE W OBU PRZYPADKACH SĄ IDENTYCZNE! ... W domu z wentylacją grawitacyjną POPRAWNIE zbudowaną, jeżeli jej nikt nie pozatykał szmatami, taśmami czy tekturami wymiana powietrza na godzinę może sięgnąć i 10 kubatur! To znaczy, że w ciągu godziny przez taki Dom przepływa 4000m3 powietrza na godzinę, a na dobę około 96000m3. Tyleż samo napływa tego mroźnego. Potrzeby grzewcze takiego domu, wynikające JEDYNIE ze strat wentylacyjnych to konieczność ogrzania około 115200 kg powietrza na dobę. Ciepło właściwe powietrza to 1020J/kg. (około) Wydatek cieplny musi więc być rzędu 117 504 000 J. 117,5 MJ na dobę. Po przeliczeniu to około 33kWh energii. Tyle, że te 33kwh jest potrzebne do ogrzania tego powietrza o 1oC a przy 42 różnicy jest to już 33*42= 1386 kwh czyli 138m^3 gazu przez jedną dobę co niestety oznacza że założenia są kompletnie nietrafione! Nikt nawet z WG nie doświadczył 10 krotności wymian na godzinę przez całą dobę!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.02.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Bywałem w takich miejscach, gdzie była taka wymiana. W normalnych domach, jak się zaczyna taki proces to wszyscy łapią za szmaty i latają od kratki do okna i zatykają co się da. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 20.02.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Jakoś trudno mi to sobie wyobrazić. Ktoś im szyby w oknach powybijał czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 orko pamiętasz ?No nie wiem jak ty tam to liczysz ale przez większość okresu grzewczego dzień jest krótki, słonka tyle co nic, więc jeśli cokolwiek ci podgrzewa to powietrze to na pewno nie kolektor a raczej straty ciepła z domu. mamy w tej chwili na zewnątrz -4* i słoneczko... kolektor powietrzny ma 89* 30* miał już o 8:00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 21.02.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 (edytowane) Ależ pamiętam. A pamiętasz, że nie negowałem działania twojego kolektora w dzień?Ale skoro ciągniesz dalej to może podaj nam jaką to temperaturę osiągasz przy pomocy swego kolektora w godzinach od 21 do 6?Myślę o wykorzystaniu czegoś podobnego do zabezpieczenia reku przed zamarzaniem przy solidnych mrozach. Przez dwa tygodnie (przy mrozach po -20) latałem z pirometrem i musiałem kręcić potencjometrami coby mój Siwicki nie zamarzł. Edytowane 21 Lutego 2012 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Ależ pamiętam. A pamiętasz, że nie negowałem działania twojego kolektora w dzień? Ale skoro ciągniesz dalej to może podaj nam jaką to temperaturę osiągasz przy pomocy swego kolektora w godzinach od 21 do 6? Myślę o wykorzystaniu czegoś podobnego do zabezpieczenia reku przed zamarzaniem przy solidnych mrozach. Przez dwa tygodnie (przy mrozach po -20) latałem z pirometrem i musiałem kręcić potencjometrami coby mój Siwicki nie zamarzł. jeżeli temperatura w kolektorze spada poniżej temp. GWC to sterownik przełącza na wymiennik gruntowy, w chwili obecnej 7,6* rozważ sklecenie czegoś takiego jako czerpnia zimowa, z 10 m2 wystarczy żeby trochę ulżyć Siwickiemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 25.02.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Ja mam nawiewnik fi 125 (z anemostatem) w spiżarni. Zimne powietrze wchodząc chłodzi przetwory, przechodzi podciętymi drzwiami przez zawsze ciepłą kuchnię i stamtąd już sporo podgrzane idzie do mieszkania. I wcale mi nic nie "pizga" i nie duszę się czadem I już mamy wentylację.Koszt 60zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts