Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza Dziupla

eagle_owl

Recommended Posts

Witam wszystkich! Od jesieni jesteśmy właścicielami około sześćdziesięcioletniego domu.. i nadszedł czas na remont. Dom jest murowany (ściany z cegły ok. 50 cm) w większości podpiwniczony, strop Klaina pomiędzy piwnicą a parterem i drewniany pomiędzy parterem i strychem (częściowo zagospodarowanym). Powierzchnia parteru ok 125 m2 + oficyna z której chcielibyśmy zrobić garaż. Mamy problem z wilgocią ale tak na moje oko to wina braku odwodnienia i ukształtowania terenu -wszystkie domy przy naszej ulicy są wyżej i woda spływa sobie na naszą działkę, więc jest problem na północnej ścianie „oporowej”. Wody gruntowe są chyba nisko bo mam w piwnicy studnie (tak 3-4 metry poniżej piwnicy) i na jej dnie leży pompa a wody nie widać. Chcielibyśmy mieszkać tylko na parterze – te 125 m2 wydają się być idealną powierzchnią dla naszej trójki, (góra możliwa do wykorzystania w przyszłości), ogrzewać dom gazem... więc trzeba zmniejszyć apetyt na energie naszego domku i tu drodzy forumowicze liczę na WASZĄ pomoc!

zastanawiam się jak ocieplić klaina -myślę o styrobetonie

co z wentylacją mechaniczną, jak myślicie -warto?

rekuperacja?

Zawsze myślałem, że WM to podstawa ale mieliśmy budować nowy dom a nasz jest w wieku „emerytalnym” ma przewody kominowe w każdym pokoju (kiedyś były piece kaflowe) i „polepę” zamiast terrivy. Polepę wywalę(będzie wełna) okna wymienię ściany ocieplę ale czy wentylowanie jednego poziomu z 3 ma sens? Co ze szczelnością? Radźcie moi mili, radźcie.

Przepraszam, że ten post taki chaotyczny ale jest tyle do napisania

pozdrawiam EO

https://picasaweb.google.com/puchacztom/NaszaDziupla?authkey=Gv1sRgCOHbw9v6sKrrWA