Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynkowanie, wymiana kabli , blok z wielkiej płyty na podst porad z netu :)

viking-1978

Recommended Posts

witam forumowiczów przedstawie wam co zamierzam zrobic . w miare zdolny chlopak jestem i nie poddaje sie łatwo

:bash:

prosze o porady ewentualna pomoc w doborze materialu i zwrocenie uwagi co moge zrobic zle a co przeoczyc jako amator

mialem juz stycznosc z tynkami cementowymi i jakos poszlo wiec chcialbym podjac sie remontu saloniku i chcialbym zrobic to od podstaw ,mam sporo wolnego czasu .

mam zamiar ..

-skuc tynki

-wymienic kable z alu na miedz

-szczeliny miedzy plytami oczyscic ,obstukac troche, zagruntowac napchac tam tynku elastycznego (tylko jaki?) uzyc tasmy antyrysowej a moze z wlokna szklanego (co lepsze? )

-tynk mysle ze rotband ale najpierw na wszelki wypadek betokontakt

-pojade tynkiem po listwach prowadzacych (lepiej ocynk czy pcv?) zostawiac czy wyciagac?

no i czy sie da zrobic to tak zeby nie trzeba bylo gladzi a bylo gladko (nie na lustro) czy jednak trzeba uzyc gladzi zeby miec gladko?

poradzcie zaczynam 1 marca chce zrobic prezent ciężarnej zonie :) tynki cementowe nawet fajnie mi szly wiec nie sadze zeby byl wielki problem z rotbandem i podobno sie go dobrze naklada .doradzcie czy materialy ktorych mam zamiar uzyc sa ok ? jakiich rzeczy uzyc pod rotband zeby polaczyc te szczeliny i zeby za szybko nie wylazly ,kazde uwagi , porady typu uwazaj na to, bo potem tamto, itp mile widziane. moze rodzaje pac , szpachelek ktorymi najlepiej sie wam pracowalo ? chce popelnic jak najmniej błedów , wole poduczyc sie na forum niz na wlasnych błedach . z góry wielkie dzieki

a i jeszcze jedno cy jesli wejdzie u mnie w gre wylewka na podlodze to czy jest sposob zeby ja podrownac pod panel jakas rzadką zaprawka ktora sie potem nie pokruszy (tak zeby nie lac samopoziomujacej tylko zrobic to miejscowo do łaty np. jak za duzo brak to przesmarowac i git ?? pojdzie jeszcze mata to troszke podrowna i nic wiecej nie zamierzam