Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

klejenie płytek a mróz

Recommended Posts

Witam.

Nie wiem czy taki temat już był, jeśli był to przepraszam ale nie znalazłem.

Mam kłopot muszę w jak najszybszym czasie położyć płytki na podłodze w piwnicy nowo wybudowanego domu. Nie biorę fachowców gdyż sam nie raz kładłem a tym bardziej w piwnicy myślę że mi to się uda.

Chciałbym zapytać czy jest możliwe położenie płytek na podłodze w temperaturze jakieś -4 stopnie czy to wogóle możliwe???

Jeśli tak to jakim klejem czy jakie dodatki itp.

Z góry dziękuję za pomoc.

Darek

Przy -4 stopnie połozenie płytek jest możliwe ale będzie to zmarnowany czas,materiał i cała robota.

Jak wiadomo kleje do płytek sa w wiekszości na bazie cementu ,woda uwieziona w takim wymieszanym kleju w temperaturze ujemnej zamieni sie w..? no w co się zamieni?:)

Poza tym prawie kazdy klej ma swój czas wiązania,po którym nie wiaże juz płytki z podłozem-efekt wiadomy czyli,,pływajaca podłoga z gresu,,:)

Innymi słowy klej musi miec możliwośc związania a do tego potrzebne sa temperatury plusowe,oraz nie moze po połozeniu zamarzac.

Musisz z ta robota poczekac .

pozdrawiam

ale jaki problem: kupujesz jakaś np. kozę za 150-200zł, grzejesz i układasz, po ułożeniu jakiś czas tez trzymasz temperaturę żeby nie zeszła za nisko i ok, jeśli piwnica przemrożona to być moze i przed układaniam trzeba jakis czas grzać, temperaurę podłoza sprawdź

Witam,

Oczywiście zgadzam się z przedmówcami. Położenie płytek w tak niskiej temperaturze jest możliwe, ale wiąże się z niebezpieczeństwem zmarznięcia zaprawy i w efekcie utratą jej właściwości wiążących. W przypadku zapraw na bazie cementu ważne jest aby temperatura podłoża była powyżej 0 st. czyli tak naprawdę nie sprawdzamy tylko temperatury otoczenia, która może być np. około 5 st. a podłoże może być zmarznięte. Ważne są obie wartości. Jeśli już musisz kleić płytki spróbuj podgrzać piwnicę przy pomocy dmuchaw. Z tego co wiem są różne dodatki do zapraw cementowych, które umożliwiają klejenie płytek w ujemnych temperaturach, ale nikt z liczących się producentów nie weźmie odpowiedzialności za trwałość takich robót. Chodzi tutaj o fakt, że w większości kleje do płytek oprócz cementu mają polimerowe dodatki, które narażone na działanie mrozu mogą ulec uszkodzeniu.

Pozdrawiam

Adam Kamianowski

Specjalista ds. Technicznych FAST