Vlad80 13.02.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Witam, Jesteśmy w trakcie tworzenia projektu indywidualnego. Chcielibyśmy ograniczyć się do budowy tylko jednego komina, który posiadałby : kanał dymowy do pieca (kondensat z zamkniętą komorą, kanał dymowy do kominka (wkład z zamkniętą komorą), kanał do okapu znad kuchenki gazowej (chyba że nie jest to konieczne przy Wentylacji Mech. , ewentualnie kanał do podpięcia wyrzutni od reku , o ile to zasadne żeby to szło kominem, podobnie z wyrzutnią od odkurzacza centralnego + kanały o których może nie pomyślałem a są tam potrzebne. Proszę o pomoc ile miejsca przewidzieć w projekcie na taki komin. W załączniku wstępny rzut parteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 13.02.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 To już taka Cię dopadła bida, że musisz zastępować projektanta? Tylko (jeśli nie posiadasz odpowiednich uprawnień) kto Ci to "klepnie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vlad80 13.02.2012 23:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 To już taka Cię dopadła bida, że musisz zastępować projektanta? Tylko (jeśli nie posiadasz odpowiednich uprawnień) kto Ci to "klepnie" Nawet na etapie tworzenia projektu , na jaw wychodzi prawda, że jak se sam nie przypilnujesz to nie będziesz miał. Wstępne wytyczne architektowi ( i 2k zaliczki ) przekazaliśmy w październiku, to łaskawie początkiem lutego posłał swoją koncepcję (czyli przerysowany z grubsza nasz rysunek tylko w innym programie Ach życie... , ale żona pociesza mnie że on nam jest potrzebny tylko do tego, żeby dołożyć do naszych wizji tonę papierków, które sprawią że wszystko będzie legalnie ( i weźmie za to 10 kafli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.02.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 (edytowane) Największy kanał będziesz potrzebował do odprowadzania dymu z kominka. Oparł bym swoje obliczenia o pustaki systemowe , gdzie najczęstszym wymiarem stosowanym w budownictwie ind. jest 36 X 36 cm . Ten pustak w środku ma kanał fi 25 cm. Ustawiając dwa obok siebie i dobierając do tego odpowiedni pustak (lub pustaki) wentylacyjny , będziesz miał w domu komin zajmujący niewiele miejsca, ale taki który daje sporo możliwości później. Możesz posłużyć się dowolnym systemem, najbardziej popularne pustaki wentylacyjne masz tu: http://www.schiedel.pl/produkty/pustaki-wentylacyjne/opis-techniczny Nie radzę stosować do kominka kompletnych systemów z rurami ceramicznymi. Powody opisane dość obszernie na forum . Do pustaka włożysz potem rury stalowe, zgodnie z wiedzą której w tej chwili nie posiadasz, a którą zdobędziesz jak zaczniesz się interesować konkretnymi urządzeniami grzewczymi. Rury w kominie, nie powinny być ze stali czarnej. Wentylację zakończ 50 - 70 cm poniżej wylotu dymu. by nie wciągała dymu z kominka przy ciągu wstecznym. Zapamiętaj też ,by komin z pustaków otynkować . Najlepiej przed stawianiem ścianek działowych, by mieć do niego dostęp. Możesz to zrobić nowocześniej, zatapiając w kleju jedną lub dwie warstwy siatki do ociepleń. Drugie co zapamiętaj, to odległość elementów konstrukcyjnych drewnianych od komina do kominka . 30 cm od strumienia dymu . Czyli przy założeniu , że w środku dasz rurę fi 200, drewno konstrukcyjne (belki , krokwie) powinno być w odległości 22 cm od pustaka. Edytowane 14 Lutego 2012 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vlad80 14.02.2012 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Myślę, że gdy przyjdzie już czas no konkretne wybory materiałów to będę to jeszcze konsultował, na razie chciałem oszacować ilość miejsca, w sumie to zastanawiam się czy nie wyprowadzę spalin z pieca kond. przez ścianę, odkrzacz centralny też ściana, wentylacja mech więc kanał wentylacyjny do okapu nad kuchnią odpada, zostaję mi więc w zasadzie tylko kanał do kominka + ewentualnie wyrzutnia od wentylacji mech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 14.02.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 żona pociesza mnie że on nam jest potrzebny tylko do tego, żeby dołożyć do naszych wizji tonę papierków, które sprawią że wszystko będzie legalnie ( i weźmie za to 10 kafli Moje szczere wyrazy współczucia Przed projektem mojego domu architektów omijałem z daleka, bo nie od dziś wiem, że biorą 50% więcej już za samą nazwę "architekt" Zamiast takiego - poszukałem konstruktora z uprawnieniemi architektonicznymi i indywidualny projekt wykonał mi za 3 tys. zł. Fakt, że sam mu go zaprojektowałem w programie Auto CAD, a on to przerysował i "ubrał" w szatę rysunku budowlanego (jam jest mechanik i stosownych uprawnień nie posiadam). A sprawa jest prosta - architekt bierze swoją "dolę" za t.zw. design (który wymyśliliśmy z żoną), a w sprawach technicznych musi się "podpierać" współpracą z branżystami (których sam znalazłem za dodatkowe 2 tys.). I stąd u Ciebie tak wysoka cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vlad80 14.02.2012 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Cóż, wśród lokalnych architektów ten i tak chciał najmniej za projekt indywidualny, a z tym że o wszystkim sam będę musiał pomyśleć już się pogodziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts