surgi22 21.02.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Czemu szkoda roboty i lepiej nie ? - Mam mur 3w - porotherm 25 dry fix ( dodatkowo uszczelnione wszystkie szczeliny pionowe pianką poliuratanową) , 22 cm styro z neoporem ( termoorganiki ) w dwu warstwach + 12 cm ekoklinkier ( melanż ). Dla mnie ciepły ( U ok. 0,13 ), cichy, trwały , o dość dobrej akumulacyjności i ładny - czyli optimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 21.02.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 i może ktoś od razu da namiar na system ociepleń gdzie sprzedawca zaleca stosowanie 2 warstw i to bez kołków! (nie mylić z druga warstwą na obróbki np okien czy jakieś bonie na rogach). Może taż jakaś norma czy się klej 1 warstwę czy dwie. to ja Ci proponuje inny eksperyment. przyklej sobie jeden styropian na klej, poczekaj aż wyschnie a potem spróbuj go oderwać. powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiellkopolska 22.02.2012 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 to ja Ci proponuje inny eksperyment. przyklej sobie jeden styropian na klej, poczekaj aż wyschnie a potem spróbuj go oderwać. powodzenia. a ja Ci proponuję 3 doświadczenia: - oświeć to ciemne plemię polaków co kołkują już 12 cm styro - oświeć producentów klejów i styropianu w jakim są wielkim błędzie - oświeć ITB bo nie zdają sobie sprawy, że tak można skoro u Ciebie się trzyma to wszędzie będzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 22.02.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 mam 33 cm i kołki (o kołkach pisałem już - bo bez kołków było różnie) i na kamerze nie widać żadnych śladów kołka - kołki z tworzywa, styro bez frezu i żadnych śladów łączeń. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 22.02.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 http://www.youtube.com/watch?v=7Yv6vODoA30 oczywiście to wysoki blok a nie dom jednorodzinny ale.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiellkopolska 22.02.2012 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 mam 33 cm i kołki (o kołkach pisałem już - bo bez kołków było różnie) i na kamerze nie widać żadnych śladów kołka - kołki z tworzywa, styro bez frezu i żadnych śladów łączeń. pozdr adam oczywiście masz rację. Ja chciałem tylko poszukać 1 odpowiedzi - kupować styropian z frezem czy bez do domu energooszczędnego (wg mnie ok 45kW na m2 dla jasności). Wychodzi mi, że nie warto przy grubym styropianie dopłacać do frezu. Wystarczy poprawnie wykonać ocieplenie z piankowaniem a styropian zakupić z 2 , 3 miesiące przed ociepleniem aby się upewnić, że zostanie wysezonowany. Przy okazji myślałem o robieniu na mijankę. Generalnie przy dobrze wykonanej robocie 1 warstwy styropianu nie ma to znaczenia. A biorąc pod uwagę, że robienie na mijankę 2 warstw nikt nie zaleca to ja bym pomyślał (może) o ich zakołkowaniu. Ale wtedy cała ta mijanka ma mały sens z kołkami. Myślałem też o kołkach (te metalowe widać na kamerce na pewno. Nie to co u aadamuss23 plastikowe i co najważniejsze chyba Ty robiłeś te kółka ze styro) ale nie są one konieczne dla domu jednorodzinnego. I jak ktoś ma 2 warstwy bez kołków to pewnie nic nie odpadnie, ale ja wolę być bardziej bliski zaleceniom ITB i producentów. Tylko roboty trzeba pilnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 22.02.2012 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 powyzej 20 cm producenci nie produkuja styopianu z frezem - chyba nie maja maszyn ... ja kupowałem 30 bez frezu , kazdy bloczek byl klejony do kolejnego by uniknąć późniejszego piankowania (jak ktos pisał wcześniej pianka nie wchodzi głęboko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 22.02.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 ja sobie na budowie zrobiłem wyrzynarką frezy w 25cm platinium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 22.02.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 a ja Ci proponuję 3 doświadczenia: - oświeć to ciemne plemię polaków co kołkują już 12 cm styro - oświeć producentów klejów i styropianu w jakim są wielkim błędzie - oświeć ITB bo nie zdają sobie sprawy, że tak można skoro u Ciebie się trzyma to wszędzie będzie! - w nosie mam resztę. zgadzam się z JKM że 90 % społeczeństwa to kompletni idioci i że demokracja to najgłupszy z systemów - tu pod artykułem masz pytanie i odpowiedź fachowca z termoorganiki : http://muratordom.pl/eksperci/pytania/kokowanie-styropianu-czy-zawsze-jest-niezbedne/23808/ cyt: Kołkowanie styropianu - czy zawsze jest niezbędne? Pyta: Monika Czy w systemie Termo Organika Platinum wymagane jest kołkowanie styropianu podczas jego montażu na elewacji domu? Doradza: Termo Organika Platinum Nie ma takich wymagań w przypadku stosowania systemowych klejów cementowych. Styropian kołkuje się zawsze w przypadku stosowania kleju poliuretanowego Platinum SP-KPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiellkopolska 22.02.2012 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 - w nosie mam resztę. zgadzam się z JKM że 90 % społeczeństwa to kompletni idioci i że demokracja to najgłupszy z systemów - tu pod artykułem masz pytanie i odpowiedź fachowca z termoorganiki : http://muratordom.pl/eksperci/pytania/kokowanie-styropianu-czy-zawsze-jest-niezbedne/23808/ cyt: Kołkowanie styropianu - czy zawsze jest niezbędne? Pyta: Monika Czy w systemie Termo Organika Platinum wymagane jest kołkowanie styropianu podczas jego montażu na elewacji domu? Doradza: Termo Organika Platinum Nie ma takich wymagań w przypadku stosowania systemowych klejów cementowych. Styropian kołkuje się zawsze w przypadku stosowania kleju poliuretanowego Platinum SP-KPS. Ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Cytujesz mój wpis ws. KLEJENIA 2 WARSTW NP 2 x 12 cm a odwiedź dajesz ws. kołkowania i klejenia 1 WARSTWY! Przecież wiem i piszę, że nie trzeba kołkować - 1 warstwy. Warunek klej uniwersalny lub ten od siatki a nie klej tylko do styro. Mój wpis który cytowałeś dotyczył akurat zasady czy można kleić stryo x 2 (poza drobnicą jak obróbka okna czy boń 2 cm gruby). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 23.02.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Cytujesz mój wpis ws. KLEJENIA 2 WARSTW NP 2 x 12 cm a odwiedź dajesz ws. kołkowania i klejenia 1 WARSTWY! Przecież wiem i piszę, że nie trzeba kołkować - 1 warstwy. Warunek klej uniwersalny lub ten od siatki a nie klej tylko do styro. Mój wpis który cytowałeś dotyczył akurat zasady czy można kleić stryo x 2 (poza drobnicą jak obróbka okna czy boń 2 cm gruby). Wydaje mi się że klejenie w dwóch warstwach jest lepsze bo klejąc na mijankę musiała by odpaść cała ściana na raz. Pomyśl logicznie - każdą płytę przylepioną do ściany trzymają 4 płyty w drugiej warstwie, które z kolei zazębiają się na kolejne płyty itd itd...nawet jeżeli któraś płyta byłaby słabo dociśnięta do ściany i tak nie ma szans na odpadnięcie. Oderwanie się płyty z drugiej warstwy jest nie możliwe klejąc na klej w piance, uwierzcie że byłem pełen obaw tej metody i robiłem masę prób sklejając dwa styropiany ze sobą i najlepiej kleił klej w piance, miejsce sklejenia styropianów było mocniejsze od reszty i rozerwanie następowało w styropianie a nie w warstwie kleju. UWAGA - klej w piance o wiele słabiej trzymał do ściany (w moim przypadku maxa) dlatego kleiłem na klej w workach smarując 40% pow. styro - próby robiłem w ten sposób że po przyklejeniu paru styropianów do ściany odczekalem tydzień i delikatnie stanąłem na nich na górnej krawędzi i nic się nie stalo (ważę 82kg) aby oderwać jakąś plytę musiałem dosłownie zeskrobać go ze ściany a następnie skuć klej młotkiem i dłutem. Moja elewacja ma rok i nic się nie dzieję - wczoraj musiałem obrobic drzwi wejściowe i styropian trzymal się tak samo mocno jak przed zimą. Nie kołkowałem nawet styropianu pod balkonami i jakoś nie chce odpaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.03.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Czym kleiłeś styro pod balkonami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 06.03.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Czym kleiłeś styro pod balkonami ? tym samym co calą resztę czyli klejem weber 125ks. nie byl tani ale jak bym policzył cenę wszystkich kołków i straty ciepła przez kolkowanie to wychodzi taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 03.07.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 A nie prościej zrobić tak: pierwszą warstwę np.13cm kołkować, kleić nieważne na co, drugą12cm nie kołkować i kleić ją na piankę.Plus oczywiście w każdym etapie szczeliny pianką potraktować. I kołki przeciętne, i plastikowe i nie ma ich na termowizji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts