Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czemu szkoda roboty i lepiej nie ? - Mam mur 3w - porotherm 25 dry fix ( dodatkowo uszczelnione wszystkie szczeliny pionowe pianką poliuratanową) , 22 cm styro z neoporem ( termoorganiki ) w dwu warstwach + 12 cm ekoklinkier ( melanż ). Dla mnie ciepły ( U ok. 0,13 ), cichy, trwały , o dość dobrej akumulacyjności i ładny - czyli optimum.

i może ktoś od razu da namiar na system ociepleń gdzie sprzedawca zaleca stosowanie 2 warstw i to bez kołków! (nie mylić z druga warstwą na obróbki np okien czy jakieś bonie na rogach). Może taż jakaś norma czy się klej 1 warstwę czy dwie.

to ja Ci proponuje inny eksperyment. przyklej sobie jeden styropian na klej, poczekaj aż wyschnie a potem spróbuj go oderwać. powodzenia.

to ja Ci proponuje inny eksperyment. przyklej sobie jeden styropian na klej, poczekaj aż wyschnie a potem spróbuj go oderwać. powodzenia.

a ja Ci proponuję 3 doświadczenia:

- oświeć to ciemne plemię polaków co kołkują już 12 cm styro

- oświeć producentów klejów i styropianu w jakim są wielkim błędzie

- oświeć ITB bo nie zdają sobie sprawy, że tak można

skoro u Ciebie się trzyma to wszędzie będzie!

mam 33 cm i kołki (o kołkach pisałem już - bo bez kołków było różnie) i na kamerze nie widać żadnych śladów kołka - kołki z tworzywa, styro bez frezu i żadnych śladów łączeń. pozdr adam

oczywiście masz rację. Ja chciałem tylko poszukać 1 odpowiedzi - kupować styropian z frezem czy bez do domu energooszczędnego (wg mnie ok 45kW na m2 dla jasności). Wychodzi mi, że nie warto przy grubym styropianie dopłacać do frezu. Wystarczy poprawnie wykonać ocieplenie z piankowaniem a styropian zakupić z 2 , 3 miesiące przed ociepleniem aby się upewnić, że zostanie wysezonowany.

Przy okazji myślałem o robieniu na mijankę. Generalnie przy dobrze wykonanej robocie 1 warstwy styropianu nie ma to znaczenia. A biorąc pod uwagę, że robienie na mijankę 2 warstw nikt nie zaleca to ja bym pomyślał (może) o ich zakołkowaniu. Ale wtedy cała ta mijanka ma mały sens z kołkami.

Myślałem też o kołkach (te metalowe widać na kamerce na pewno. Nie to co u aadamuss23 plastikowe i co najważniejsze chyba Ty robiłeś te kółka ze styro) ale nie są one konieczne dla domu jednorodzinnego.

I jak ktoś ma 2 warstwy bez kołków to pewnie nic nie odpadnie, ale ja wolę być bardziej bliski zaleceniom ITB i producentów. Tylko roboty trzeba pilnować :(

a ja Ci proponuję 3 doświadczenia:

- oświeć to ciemne plemię polaków co kołkują już 12 cm styro

- oświeć producentów klejów i styropianu w jakim są wielkim błędzie

- oświeć ITB bo nie zdają sobie sprawy, że tak można

skoro u Ciebie się trzyma to wszędzie będzie!

- w nosie mam resztę. zgadzam się z JKM że 90 % społeczeństwa to kompletni idioci i że demokracja to najgłupszy z systemów

- tu pod artykułem masz pytanie i odpowiedź fachowca z termoorganiki : http://muratordom.pl/eksperci/pytania/kokowanie-styropianu-czy-zawsze-jest-niezbedne/23808/ cyt:

Kołkowanie styropianu - czy zawsze jest niezbędne?

Pyta: Monika

Czy w systemie Termo Organika Platinum wymagane jest kołkowanie styropianu podczas jego montażu na elewacji domu?

Doradza: Termo Organika Platinum

Nie ma takich wymagań w przypadku stosowania systemowych klejów cementowych. Styropian kołkuje się zawsze w przypadku stosowania kleju poliuretanowego Platinum SP-KPS.

- w nosie mam resztę. zgadzam się z JKM że 90 % społeczeństwa to kompletni idioci i że demokracja to najgłupszy z systemów

- tu pod artykułem masz pytanie i odpowiedź fachowca z termoorganiki : http://muratordom.pl/eksperci/pytania/kokowanie-styropianu-czy-zawsze-jest-niezbedne/23808/ cyt:

Kołkowanie styropianu - czy zawsze jest niezbędne?

Pyta: Monika

Czy w systemie Termo Organika Platinum wymagane jest kołkowanie styropianu podczas jego montażu na elewacji domu?

Doradza: Termo Organika Platinum

Nie ma takich wymagań w przypadku stosowania systemowych klejów cementowych. Styropian kołkuje się zawsze w przypadku stosowania kleju poliuretanowego Platinum SP-KPS.

Ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Cytujesz mój wpis ws. KLEJENIA 2 WARSTW NP 2 x 12 cm a odwiedź dajesz ws. kołkowania i klejenia 1 WARSTWY!

Przecież wiem i piszę, że nie trzeba kołkować - 1 warstwy. Warunek klej uniwersalny lub ten od siatki a nie klej tylko do styro.

Mój wpis który cytowałeś dotyczył akurat zasady czy można kleić stryo x 2 (poza drobnicą jak obróbka okna

czy boń 2 cm gruby).

Ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Cytujesz mój wpis ws. KLEJENIA 2 WARSTW NP 2 x 12 cm a odwiedź dajesz ws. kołkowania i klejenia 1 WARSTWY!

Przecież wiem i piszę, że nie trzeba kołkować - 1 warstwy. Warunek klej uniwersalny lub ten od siatki a nie klej tylko do styro.

Mój wpis który cytowałeś dotyczył akurat zasady czy można kleić stryo x 2 (poza drobnicą jak obróbka okna

czy boń 2 cm gruby).

Wydaje mi się że klejenie w dwóch warstwach jest lepsze bo klejąc na mijankę musiała by odpaść cała ściana na raz.

Pomyśl logicznie - każdą płytę przylepioną do ściany trzymają 4 płyty w drugiej warstwie, które z kolei zazębiają się na kolejne płyty itd itd...nawet jeżeli któraś płyta byłaby słabo dociśnięta do ściany i tak nie ma szans na odpadnięcie. Oderwanie się płyty z drugiej warstwy jest nie możliwe klejąc na klej w piance, uwierzcie że byłem pełen obaw tej metody i robiłem masę prób sklejając dwa styropiany ze sobą i najlepiej kleił klej w piance, miejsce sklejenia styropianów było mocniejsze od reszty i rozerwanie następowało w styropianie a nie w warstwie kleju. UWAGA - klej w piance o wiele słabiej trzymał do ściany (w moim przypadku maxa) dlatego kleiłem na klej w workach smarując 40% pow. styro - próby robiłem w ten sposób że po przyklejeniu paru styropianów do ściany odczekalem tydzień i delikatnie stanąłem na nich na górnej krawędzi i nic się nie stalo (ważę 82kg) aby oderwać jakąś plytę musiałem dosłownie zeskrobać go ze ściany a następnie skuć klej młotkiem i dłutem. Moja elewacja ma rok i nic się nie dzieję - wczoraj musiałem obrobic drzwi wejściowe i styropian trzymal się tak samo mocno jak przed zimą. Nie kołkowałem nawet styropianu pod balkonami i jakoś nie chce odpaść.

• 2 weeks później...
  • 2 years później...