mika30 23.03.2004 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Bardzo proszę o radę jakie mam kupić pnącze na południowe okno, chciałabym żeby maksymalnie szybko zarosło mi kratę ktora jest już zainstalowana przy budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra-- 23.03.2004 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Najszybciej rosnącym pnączem jest rdestówka Auberta 4-6m rocznie (12 m wysokości) wymaga jednak silnych podpór, ciekawą roślina jest również wiciokrzew przewiercień(1m rocznie) (3m wysokości) dodatkowo ładnie pachnie. Silnych podpór wymaga też glicynia (1-3m na rok) (10m wysokości). W maju i czerwcu ma grona białych lub fioletowych kwiatów. Gdy jednak kratka jest delikatna to polecam róże i powojniki. Odmian ich jest bardzo dużo i napewno coś ciekawego uda się znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika30 25.03.2004 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Dziękuję za radę. Chodzi mi o roślinkę o dość dużych liściach bo najważniejsze dla mnie jest zacienienie tego okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra-- 25.03.2004 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Duże liście ma aktinidia pstrolistna Actinidia kolomikta. Ociąga 3-4m wysokości (1-2 m rocznie) egzemplarze męskie bardzo ładnie się wybarwiają w słońcu - liście biało-zielono-różowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 25.03.2004 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Duże liście ma aktinidia pstrolistna Actinidia kolomikta. Ociąga 3-4m wysokości (1-2 m rocznie) egzemplarze męskie bardzo ładnie się wybarwiają w słońcu - liście biało-zielono-różowe. Pozdrawiam Duże liście ma Vitis - winorośl japońska - nie jest zbyt popularna ale poszukaj bo spełnia wszystkie Twoje kryteria - lubi południowa wystawę i szybko rosnia ( do 4 m rocznie ) piekne liscie jesienią http://www.pnacza.pl/wms/wmsg.php/697.html#147 A o rdestówce Auberta zapomnij - jest fajny przez pierwsze 3 lata - potem jeżeli nie jest mocno cięty ogołaca sie od dołu a kwiaty pojawiają się tylko na szcytach pędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 26.03.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Glicynia (wisteria) jest prześliczna. Ja do siebie kupiłam w zeszłym roku ale jeszcze nie posadziłam bo czekam na tynk. Widziałam kiedyś 10cioletnią wisterię prowadzoną w formie drzewa. Akurat kwitła. Miodzio!!! Tylko kosztowała 3tys. Także mam swoje maleństwo i poczekam aż zakwitnie (kiedyś). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika30 29.03.2004 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 DZIEKUJĘ ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI, TERAZ ZACZNĘ POSZUKIWANIA W CENTRUM OGRODNICZYM.POZDRAWIAM WSZYSTKICH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts