Bogusław_58 04.03.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Wełna lamelowa, którą się interesuję, klejona jest na klej-zaprawę do muru czy tynku(6 kg na 1m2) i nie wymaga kołkowania do 20 m wysokości, jeśli podłoże jest stabilne. Nie ma więc wyprowadzania ciepła kołkami ani ucieczki ciepła z braku szczelności.Nie ma potrzeby spoinować "klocków" wełnianych, gdyż dobrze i sprężyście są dosunięte do siebie. Wełna lamelowa umożliwia odparowanie ewentualnej wilgoci.Kładzie się na nią siatkę i tynkuje(6kg na 1m2).To tyle teorii od produdcentów i dystrybutorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 04.03.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 w Centrum Nauki Kopernik jest taka instalacja która obrazuje problem. Na suficie jest grzałka ciepła, bo aż czerwona. Ta grzałka umieszczona jest w ogniskowej lusterka wklęsłego jakieś 3-4 m nad ziemią. Drugie lusterko jest na ziemi też wklęsłe. Jak się łapkę włoży w ogniskową tego drugiego lusterka to czuć jak grzeje. Natomiast na moje oko grzałka ma 2 kW a do mojej łapki mimo dość sporych kombinacji dociera jakieś 20W(pytanie ile przez łapę przelatuje). co odwraca trochę moją uwagę od problemu w inną stronę. Jednakże skoro Adam tak się tematem przejmuje to coś w tym musi być, poza tym jak mądrze zauważył tysiąc złotych składa się z grosików. No więc podzielę się moimi przemyśleniami. 50m folii aluminiowej szerokości jakieś 25cm kosztuje 5zł czyli jakieś 0,5zł/m2 Niech się gdzieś rypłem i niech kosztuje 1zł albo i 2zł / m2 To jak nie dać tego pod gips karton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 04.03.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 (edytowane) Osobiście bawiłem się szkłem powiększającym wypalając zdjęcia za szybą okna u fotografa. Ale na usprawiedliwienie powiem ze byłem "nieświadomy"że krzywdzę fotografa a głodny wiedzy, trudno mi było te eksperymenty pozostawić w spokoju. Bo przecież jak to możliwe, by wiązka przeszła przez dwie szyby okna i szybę dociskająca zdjęcia do podłoża ?To co z tym ociepleniem ? w nocy nie ma Słonka a mróz może być dotkliwy.Może prościej zbudować wielkie zwierciadło i dogrzewać jakis odbiornik,który przeniesie ciepło po chałupce. Edytowane 4 Marca 2012 przez Bogusław_58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.03.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 A co ma piernik do wiatraka ( tj. ocieplenia styropianem i lub wełną do wykorzystywania słonca - proszę Cię oświeć mnie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 04.03.2012 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Wypełnienie szczelin pionowych zwiększa szczelność domu budowanego z pustaków P-W ( nawet dobrze ocieplonych ) i kto ma trochę czasu i chęci da radę . Wiem bo wypełniłem ok. 15000 szczelin ( wyepłniałem od środka i z zewnątrz ) . Coś tam kojarz, możesz więcej szczegółów czym i jaką techniką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.03.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Coś tam kojarz, możesz więcej szczegółów czym i jaką techniką? Pianką poliuretanową pistoletem i ,,tymi ręcami '' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.03.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 A co zrobisz jak przez 2-3 tygodnie będzie pochmurno i słonko będzie grzać słabo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 04.03.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/22/PS20andPS10.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.03.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Dobre ocieplnenie nie wyklucza wykorzystania cipła słońca, mam od strony południowej duże przeszklenia, a na podddaszu od wschodu,południa i zachodu okna połaciowe ( wszystkie z roletami aby zasłaniac w nocy i/lub w upalne dni gdy tego ,,ciepłego dobra'' jest za dużo. Róznica jest taka że moja dobrze ocieplna sciana przy pochmurnej pogodzie nie będzie przyczyną dużych stat ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 04.03.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 W skrócie pomysł na chałupę jest taki: Dodatkowo akumulacyjny piec elektryczny i akumulator wodny, z możliwością ładowania z awaryjnego pieca/kominka A dlaczego nie po prostu grzałki w tym akumulatorze wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.03.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 OnOff.Z twoich przemyśleń najbardziej podoba mi się pomysł z laptopem i płytą betonową.Podstaw mi tego konia z rzędem jak obiecałeś.Powiem tak mur z pełnej cegły grubości 50cm.Temperatura powietrza w domu +20oC,temperatura ściany od środka +16,5oC.Są to dane autentyczne.Policz sobie jakie taka ściana generuje straty.Jeżeli nie potrafisz to nie wypisuj takich rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.03.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 surgi22 Powiem tak. Pomysł nie jest autorski. Ludzie tak kiedyś robili i są ponoć tacy, którzy robią tak nadal. Cieszę się, że jesteś zadowolony ze swojego domu. Mnie ucieszyłby taki, jaki w skrócie opisałem. nydar, Na konia będziesz musiał poczekać Czy jesteś pewny, że WIARYGODNIE policzysz mi ile ta ściana wygeneruje uśrednionych strat ciepła i ile zyżyję ciepła na przestrzeni lat? Jak to się stało, że powietrze ma 20C, a ściana 16.5? cruz, oczywiście grzałki w buforze, nie oddzielny piec, przejęzyczenie. Wiesz dopiero teraz doczytałem twój pomysł na dom , ok bardzo oryginalne pojedyncza szyba w nieszczelnym oknie, gruby mur ( już wiem gdzie tak widziłem w Malborku - tylko firan nie było i ogrzewanie nieco inne ) ale ciekaw jestem komfortu termicznego przy np. -10 czy -20 C jak to mieliśmy niedawno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.03.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Powodzenia daj znac jak będziesz znów na On i podzielisz się wrażeniami z mieszkania w tym co wymyśliłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.03.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Jak to się stało?Myślę,że lambda cegły ,betonu,czy generalnie materiałów ceramicznych jest jaka jest i chciejstwem tego nie zmienisz.Jeżeli wybudujesz dom o absurdalnej grubości ścian zewnętrznych to i owszem osiągniesz cel .Wyobraż sobie murek o grubości np.100cm.Taki mały Malbork. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 04.03.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 OnOff jak czytałem to aż mi grzybem zaśmierdziało... Będzie Ci woda w taki czymś po ścianach lać się jak gupia, no chyba że wilgotność 5% zrobisz, ale to oczy bolą... Zrób myślenie na On!!! Na tej szybie to w zimie piękne będziesz miał dzieła sztuki przez dziadka mroza wyczarowane. Wiesz co, zrób eksperyment: włóż do lodówki tależ, albo lepiej do zamrażaki. Nich się schłodzi. Wyjmij go i .... chuchunij nań! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 04.03.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Sufit podwieszany nad stropem betonowym. Od góry1. wełna mineralna (dać ?) nie chce robić pudła rezonansowego2. folia alu (dać ?) a może folie alu ratunkową. Może podkleić do K/G przed jej przykręceniem?3. płyta K/G (daje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.03.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Po co chczesz podkleić do płyty k-g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 04.03.2012 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Po co chczesz podkleić do płyty k-g. Bo mnie nastraszyliście o tych promykach, to je chce odbić. Więc odbijać czy nie? Się człowiekowi wydaje, że wie wszystko a niejaki Adam M pokątnie tworzy dziwne wątki które zaprzeczają wiedzy nabytej z mądrych ilustrowanych czasopism i folderów (równie kolorowych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 05.03.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Pianką poliuretanową pistoletem i ,,tymi ręcami '' A miałeś jakąś przejściówkę do rurki aplikującej? Ona jest mocno gruba i w żadną szczelinę nie wejdzie. A jak nie wejdzie to większość piany masz na murze a nie w szczelinach, potem szorowanie tego to masa roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 05.03.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 o tym pisałem, przy poprawnie murowanej ścianie p+w nie ma możliwości poprawnej aplikacji piany w szczeliny pionowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts