bitter 11.03.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 MASZ lub MIEWASZ tam wody napierające? Adam M. Hmm moja kobita bedzie miała za kilka miesięcy ale to chyba nie to samo? A poważnie to że jak niby mam sprawdzić i o co kaman? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 11.03.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 (edytowane) wykop sobie dołek, a ja smole lambde, przy cenie 40zł za m3 granulatu mogę sobie zrobić i 15cm ocieplenia na ścianach w piwnicy Edytowane 11 Marca 2012 przez mamut 74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 11.03.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 A 15 cm ocieplenia "utopione" w potencjalnie mocno mokrym środowisku, to dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 11.03.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 podobnie jak kolega Bitter mam sucho, sam piach, dlatego proponuje takie rozwiązanie, dodatek wodouszczelniacza i drenaż przy mokrych terenach załatwiają sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.03.2012 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Sama prawda... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 11.03.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 No mi bardziej chodziło o to, że jak się na ściany nadziemia klei po 20-30 cm ocieplenia, to robienie na ścianach piwnicy czegokolwiek mniej niż te 15cm to raczej mocna bida IMHO. Zwłaszcza, że w przeciwieństwie do ścian nadziemia, te podziemne mają "po drugiej stronie izolacji" zimno (i na dodatek mokro, nawet jak się nie leje strumieniami) przez okrągły rok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.03.2012 23:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Jeżeli nie wiesz co to jest PIWNICA i jak to działa - to zbudujesz twór który ma wszystkie opisywane przez Ciebie walory.Jak wiesz co budujesz - to jest sucho, chłodno i o względnie stałej temperaturze.Dziś jest łatwiej jak kiedyś zbudować dobrą piwnicę.Ale i tak większość jest spaprana. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 13.03.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Ale i tak większość jest spaprana. Ja bym jeszcze dodał, że to zalezy od oceniającego. Mi się moja piwnica podoba, ale żona twierdzi, że to w zasadzie lodownia (bo temperatura nie wzrasta ponad 19 stopni nawet w upały, a zwykle jest jednak bliższa 15). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.03.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Jest coś takiego jak termobielizna, która działa tak, że jest szczelna dla ciepła a wypuszcza wilgoć. Nosząc trermobieliznę nie trzeba ubierać się ciepło, gdyż ubranie jest suche co nie zmienia współczynnika przenikania ciepla, a poduszka cieplna miedzy ciałem a termobielizną chroni przed zmarznięciem. Dobrze kombinują Amerykanie ponieważ welna wypuszcza ciepło razem z wilgocią ale ucieczka ciepla jest mocno spowolniona. Przy szczelnym ociepleniu trzeba "dołożyć" pieniązków na większa wentylację i prawdopodobnie na jedno wychodzi w kosztach użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 13.03.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Ja bym jeszcze dodał, że to zalezy od oceniającego. Mi się moja piwnica podoba, ale żona twierdzi, że to w zasadzie lodownia (bo temperatura nie wzrasta ponad 19 stopni nawet w upały, a zwykle jest jednak bliższa 15). a zimą jaką masz temperaturę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 13.03.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 a zimą jaką masz temperaturę? Zwykle coś ok. 15 stopni. Piwnica nie ma własnego ogrzewania, grzana jest stratami z parteru i odrobinę kotłownią (tam mam o 1-2 stopnie więcej niż w reszcie piwnicy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 13.03.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 dobrze masz, to co narzekasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 14.03.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 dobrze masz, to co narzekasz? Bo wolałbym lepiej. Ja tam codziennie widzę miejsca na poprawę (za dużo czytam - ignorancja to czasem dar ). Najgorsze jest to, że większość poprawek nie wniesie wiele do bilansu energetycznego (choć może poprawić komfort użytkowania), więc motywacja do pracy nad defektami trochę niedomaga... I to ostatnie bym określił jako podstawowy powód budowania możliwie dobrego "za pierwszym razem" - większość pierdółek nie ma dramatycznego wpływu na efekt końcowy, a praca potrzebna na ich późniejsze poprawianie nijak nie chce się bilansować ze spodziewanymi zyskami (ale humor trochę psują - tu by się ta ignorancja przydała ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 14.03.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Warto przeanalizować działanie bielizny termoaktywnej. Jeśli jest użyta do wykonywania wysiłku (sportu), to jest w niej sucho i ciepło a przy użyciu podkoszulki z bawełny namy ją mokrą i zimną. Dobre ocieplenie powinno być więc szczelne i chronić przed ucieczką ciepła a jednocześnie wyprowadzać nadmiar zbędnej wilgoci. Analizujac działanie styropianu i wełny , to żaden z tych ociepleń nie posiada tych obu cech na raz. Być może że wymyślą całkiem nowy materiał czy system ocieplający, który będzie posiadał obie zalety na raz. Kto wie czy nie zrezygnuje się wtedy z tych dużych grubości ocieplenia na rzecz paru centymetrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 14.03.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 To może, jak mawia Adam, ogacić dom gaciami (termoaktywnymi)? PS. BP,MSPANC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 14.03.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Jakby ktoś umiał to sprawdzić np przez pokrycie całej ściany takim materiałem + kamera termowizyjna, to już byłoby coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 14.03.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Ja u siebie we wnękach okiennych i drzwiowych zastosowałem taki "magiczny " materiał Aerogel. Przykleiłem paski aerogelu grubości 5mm, który jest materiałem super-izolacyjnym(lambda 0.014), paroprzepuszczalnym i jednocześnie hydrofobowym. Materiał wg mnie b. ciekawy i z wielkim potencjałem jednak póki co ciągle drogi bo m2 w okolicach 100 zł/m2 ale przy tym izolacyjność nawet do 5razy lepsza niż wełna i styro- wiec do takich trudnych miejsc - idealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.03.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Ja u siebie we wnękach okiennych i drzwiowych zastosowałem taki "magiczny " materiał Aerogel. Przykleiłem paski aerogelu grubości 5mm, który jest materiałem super-izolacyjnym(lambda 0.014), paroprzepuszczalnym i jednocześnie hydrofobowym. Materiał wg mnie b. ciekawy i z wielkim potencjałem jednak póki co ciągle drogi bo m2 w okolicach 100 zł/m2 ale przy tym izolacyjność nawet do 5razy lepsza niż wełna i styro- wiec do takich trudnych miejsc - idealny. Nie wiem jak kolega liczy ale są styropiany i wełny mineralne o lambdzie 0,031 , więc lambda aerożelu 0,014 nijak nie wychodzi 5 razy lepiej ( wychodzi 2,2 raza lepiej - a ile drożej ?? ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 16.03.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Te styro i wełny z lambdą 0.03 to pewnie też w marketach nie stoją po 5.99 ale nawet 2,2-krotny zysk z grubości zabudowy wnęki czy nadproża-robi swoje i czasami nie idzie inaczej. Mnie przekonały paroprzepuszczalność i i hydrofobowość oraz przede wszystkim elastyczność mat- gdyż mam wszystkie okna w warstwie ocieplenia i elegancko pookrywałem sobie wystające kotwy do okien i drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 16.03.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 a gdzie można takie maty kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts