Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 904
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No mi bardziej chodziło o to, że jak się na ściany nadziemia klei po 20-30 cm ocieplenia, to robienie na ścianach piwnicy czegokolwiek mniej niż te 15cm to raczej mocna bida IMHO. ;) Zwłaszcza, że w przeciwieństwie do ścian nadziemia, te podziemne mają "po drugiej stronie izolacji" zimno (i na dodatek mokro, nawet jak się nie leje strumieniami) przez okrągły rok...

Jeżeli nie wiesz co to jest PIWNICA i jak to działa - to zbudujesz twór który ma wszystkie opisywane przez Ciebie walory.

Jak wiesz co budujesz - to jest sucho, chłodno i o względnie stałej temperaturze.

Dziś jest łatwiej jak kiedyś zbudować dobrą piwnicę.

Ale i tak większość jest spaprana.

Adam M.

Jest coś takiego jak termobielizna, która działa tak, że jest szczelna dla ciepła a wypuszcza wilgoć. Nosząc trermobieliznę nie trzeba ubierać się ciepło, gdyż ubranie jest suche co nie zmienia współczynnika przenikania ciepla, a poduszka cieplna miedzy ciałem a termobielizną chroni przed zmarznięciem. Dobrze kombinują Amerykanie ponieważ welna wypuszcza ciepło razem z wilgocią ale ucieczka ciepla jest mocno spowolniona. Przy szczelnym ociepleniu trzeba "dołożyć" pieniązków na większa wentylację i prawdopodobnie na jedno wychodzi w kosztach użytkowania.

dobrze masz, to co narzekasz?

Bo wolałbym lepiej. Ja tam codziennie widzę miejsca na poprawę (za dużo czytam - ignorancja to czasem dar ;) ). Najgorsze jest to, że większość poprawek nie wniesie wiele do bilansu energetycznego (choć może poprawić komfort użytkowania), więc motywacja do pracy nad defektami trochę niedomaga... ;) I to ostatnie bym określił jako podstawowy powód budowania możliwie dobrego "za pierwszym razem" - większość pierdółek nie ma dramatycznego wpływu na efekt końcowy, a praca potrzebna na ich późniejsze poprawianie nijak nie chce się bilansować ze spodziewanymi zyskami (ale humor trochę psują - tu by się ta ignorancja przydała ;) ).

Warto przeanalizować działanie bielizny termoaktywnej. Jeśli jest użyta do wykonywania wysiłku (sportu), to jest w niej sucho i ciepło a przy użyciu podkoszulki z bawełny namy ją mokrą i zimną. Dobre ocieplenie powinno być więc szczelne i chronić przed ucieczką ciepła a jednocześnie wyprowadzać nadmiar zbędnej wilgoci.

Analizujac działanie styropianu i wełny , to żaden z tych ociepleń nie posiada tych obu cech na raz. Być może że wymyślą całkiem nowy materiał czy system ocieplający, który będzie posiadał obie zalety na raz. Kto wie czy nie zrezygnuje się wtedy z tych dużych grubości ocieplenia na rzecz paru centymetrów.

Ja u siebie we wnękach okiennych i drzwiowych zastosowałem taki "magiczny " materiał Aerogel. Przykleiłem paski aerogelu grubości 5mm, który jest materiałem super-izolacyjnym(lambda 0.014), paroprzepuszczalnym i jednocześnie hydrofobowym. Materiał wg mnie b. ciekawy i z wielkim potencjałem jednak póki co ciągle drogi bo m2 w okolicach 100 zł/m2 ale przy tym izolacyjność nawet do 5razy lepsza niż wełna i styro- wiec do takich trudnych miejsc - idealny.

Ja u siebie we wnękach okiennych i drzwiowych zastosowałem taki "magiczny " materiał Aerogel. Przykleiłem paski aerogelu grubości 5mm, który jest materiałem super-izolacyjnym(lambda 0.014), paroprzepuszczalnym i jednocześnie hydrofobowym. Materiał wg mnie b. ciekawy i z wielkim potencjałem jednak póki co ciągle drogi bo m2 w okolicach 100 zł/m2 ale przy tym izolacyjność nawet do 5razy lepsza niż wełna i styro- wiec do takich trudnych miejsc - idealny.

Nie wiem jak kolega liczy ale są styropiany i wełny mineralne o lambdzie 0,031 , więc lambda aerożelu 0,014 nijak nie wychodzi 5 razy lepiej ( wychodzi 2,2 raza lepiej - a ile drożej ?? ).

Te styro i wełny z lambdą 0.03 to pewnie też w marketach nie stoją po 5.99 ale nawet 2,2-krotny zysk z grubości zabudowy wnęki czy nadproża-robi swoje i czasami nie idzie inaczej. Mnie przekonały paroprzepuszczalność i i hydrofobowość oraz przede wszystkim elastyczność mat- gdyż mam wszystkie okna w warstwie ocieplenia i elegancko pookrywałem sobie wystające kotwy do okien i drzwi.