Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 904
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie do specjalistów w izolacjach:

Czy izolacja fundamentu styrodurem lub styropianem z wewnętrznej i zewnętrznej strony to prawidłowa izolacja?

prawidłowa. tylko że ścian wewnętrznych jest sporo a styro do fundamentów drogie, i koszt inwestycji nigdy się nie zwróci, tym bardziej że ziemia pod domem nawet w tęgą zimę zawsze ma temperaturę dodatnią.

• 2 weeks później...
To może teraz ja, a mianowicie mam zepsute ocieplanie z zewnątrz w moim domu drewnianym z 1935(wełna drzewna owinięta folia) wiem napewno że sa braki(nieszczelności). A teraz pytanie czy można to jakoś poprawić od wewnątrz, najlepiej czymś bliskim naturze (takie poglądy mam) kiedyś spotkałem się z takim systemem gdzie odpady z produkcji lnu mieszano z wapnem I ugniatano pomiędzy ścianą a płyta osb, płytę ściągano a całość mocowano do ściany kolkami jak do wełny I tynkowano to jakimś tynkiem wapiennym. Czy warstwa czegos takiego mogła by uratowć sytuację. Z góry dziękuję za wszystkie konstruktywne odp.

prawidłowa. tylko że ścian wewnętrznych jest sporo a styro do fundamentów drogie, i koszt inwestycji nigdy się nie zwróci, tym bardziej że ziemia pod domem nawet w tęgą zimę zawsze ma temperaturę dodatnią.

Dlaczego? czytam forum i co wypowiedź o posadzkach parteru to, większość stosuje grube podkłady styropianowe osiągające 20cm.

Bardziej efektywne jest ocieplanie od zewnątrz łącznie z odcięciem termicznym od gruntu.

Dlaczego? czytam forum i co wypowiedź o posadzkach parteru to, większość stosuje grube podkłady styropianowe osiągające 20cm.

Bardziej efektywne jest ocieplanie od zewnątrz łącznie z odcięciem termicznym od gruntu.

ja też mam pod posadzką 20cm styropianu grafitowego... ale fundamenty ocieplałem tylko z zewnątrz, nie widzę sensu ocieplania od środka, zyski z tego będą tak małe że ten styropian się nigdy nie zwróci

Budynek drewniany najlepiej ocieplać od zewnątrz materiałem paroprzpuszczalnym. Od zewnątrz ponieważ zakryje szczeliny między drewnem i pęknięcia w drewnie, czasami biegnące przez cała grubość drewna. Paroprzepuszczalny po to, by drewno nie trzymało wilgoci, gdyż ta uaktywnia korniki oraz grzyby.

Z podłogą to jest taka historia, że dajemy styropian a potem betonową wylewkę i co osiągamy ?????? Zimną podłogę.

A dlaczego????????? ponieważ powietrze układa sie w warstwy a ta najzimniejsza jest przy samej wylewce, oziębiając ją skutecznie. Chodzenie na bosaka po takiej podlodze nie daje komfortu a moze być przyczyną chorób. Elimnuje to podłogówka "jeśli jest".

Można też z tego wybrnąć przez zrobienie "ciepłej" wylewki czyli czegoś co ma małą bezwładność termiczną.

zaraz zaraz

jeśli ktoś daje sobie w podłogę 20cm styropianu to znaczy że celuje w domek energooszczędny czyli na 99% będzie podłogówka

Pierwsze słyszę!! po co mi droga podłogówka skoro w drogiej taryfie według OZC wychodzi mi 2050zł/rok. Ja mam zwykłe konwektory, cała instalacja ogrzewania(konwektory,kable,robocizna itd) nie przekroczyło 3000zł.....

Budynek drewniany najlepiej ocieplać od zewnątrz materiałem paroprzpuszczalnym. Od zewnątrz ponieważ zakryje szczeliny między drewnem i pęknięcia w drewnie, czasami biegnące przez cała grubość drewna. Paroprzepuszczalny po to, by drewno nie trzymało wilgoci, gdyż ta uaktywnia korniki oraz grzyby.

No dobra, to jest paroprzepuszczalna przynajmniej tak twierdzi producent foli, i wełny, ale martwi mnie powietrzno szczelność o której się tu dużo mówi. Czy można dac warstwę takiej jakby polepy na ścianę wewnątrz dla poprawienia powietrzno szczelności?

Jesli będzie "oddychać", to nie ma problemu. W zasadzie nie chodzi o jakieś oddechy, tylko niezatrzymywanie ewentualnej wilgoci.

Sprawdzałem stare domy pod względem zepsucia i łatwo było zauważyć że podgniwały od środka pod warstwą tynku, a na zewnątrz, gdzie był deszcz ale i przewiew, to te same belki wyglądały lepiej.