mar1982kaz 16.10.2012 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 to zróbmy eksperyment teoretyczny, poproś asolta niech zmieni ci w OZC styropian w podłodze na zwykły 0,04 a potem napisz nam o ile ci wzrosły rachunki za CO, a potem niech zmniejszy grubość na 15cm i na 10cm według OZC przez podłogę ucieka mi (przy 20cm zwykłego styro do podłóg) 10,3% ciepła, dla porównania przez dach mam stratę 6,9% dlatego zdecydowałem się na styro. z grafitem. Nie wiem o ile mi wzrosły by mi rachunki przy 15cm - pewnie o jakieś grosze, ale nadal nie kumam czemu napisałeś że jak ktoś ma dom energooszczędny to na 99% ma podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 21.10.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Co zrobić jak dopiero ruszyłem z ociepleniem domu chciałem zrobić to ze znajomym z którym juz ocieplaliśmy jeden dom ale mam tydzień do temp -0 tak słyszałem w pogodzie , mam kilka pytań czy jak po nocy sciana jest jeszcze zimna to można ocieplać ??bo pracuje popołudniami i mam tylko czas od rana do godziny 13 i chce tak ocieplać tylko słońce grzeje dopiero około 10-11 moge ocieplać o do godziny 7-8 rano ??mam delikatnie wysunięte okna poza lico muru i jak dobrze wykończyć okno czy dokładać styropian do ramy okna a później 1cm taki pasek do okna do ramy przyklejać ?, to się chyba nazywa weglarek czy jakoś tak gdzieś czytałem o tym ale nie moge znaleźć tego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 21.10.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Co zrobić jak dopiero ruszyłem z ociepleniem domu chciałem zrobić to ze znajomym z którym juz ocieplaliśmy jeden dom ale mam tydzień do temp -0 tak słyszałem w pogodzie , mam kilka pytań czy jak po nocy sciana jest jeszcze zimna to można ocieplać ??bo pracuje popołudniami i mam tylko czas od rana do godziny 13 i chce tak ocieplać tylko słońce grzeje dopiero około 10-11 moge ocieplać o do godziny 7-8 rano ??mam delikatnie wysunięte okna poza lico muru i jak dobrze wykończyć okno czy dokładać styropian do ramy okna a później 1cm taki pasek do okna do ramy przyklejać ?, to się chyba nazywa weglarek czy jakoś tak gdzieś czytałem o tym ale nie moge znaleźć tego . ja wokół okien dojechałem styro na równo z z ramą okna i potem doklejałem dodatkowo styro. 2cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 21.10.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Tak ale jak wycinałeś równo pasek ze styro ??2 cm a z każdej strony nawet w miejscu tam gdzie bedzie parapet ?? możesz pokazać fotki ?? u mnie na dole jak przyleje to tam gdzie mam odpływy prawie bede miał na równi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 21.10.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 (edytowane) ten różowy styropian to właśnie 2cm xps-u austrothermu - dałem go po to bo jest bardzo twardy i zwiększyłem tym samym wytrzymałość wnęk okiennych na punktowe uderzenia. Jak robiłem parapety to też dałem ten sam styropian wsuwając go pod okno (ramę) pozbywając się tym samym mostka związanego z listwą startową, normalnie daje się tam parapet, a ja parapety mam klinkierowe dosunięte do ramy i styk parapetu z ramą uszczelniłem silikonem w tym samym kolorze - dzięki temu na termowizji nie mam żadnych większych mostków Edytowane 21 Października 2012 przez mar1982kaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 24.10.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Macie jakieś dobre sposoby do piankowania szczelin między płytami? czy pistolet po prostu wciskacie w szczelinę i piankujecie punktowo i wyciągacie pistolet czy wciskacie go do połowy styro i ciągniecie po długości jak jest szczelina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 24.10.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Macie jakieś dobre sposoby do piankowania szczelin między płytami? czy pistolet po prostu wciskacie w szczelinę i piankujecie punktowo i wyciągacie pistolet czy wciskacie go do połowy styro i ciągniecie po długości jak jest szczelina? wciskaj w szczelinę i przesuwaj po długości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 24.10.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Widzę że nie jesteś w temacie kolego i nie wiesz jak szczelnie zrobić ocieplenie . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob 24.10.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Macie jakieś dobre sposoby do piankowania szczelin między płytami? czy pistolet po prostu wciskacie w szczelinę i piankujecie punktowo i wyciągacie pistolet czy wciskacie go do połowy styro i ciągniecie po długości jak jest szczelina? Na rurke pistoletu zakładałem taką końcówke od tuby z silikonem.....a szczelin było bardzo dużo bo styropian nierówny i miękki.Chyba lepszym rozwiązaniem byłoby nałożenie rurki z blachy i spłaszczenie końcówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franzelot 24.10.2012 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Czytam to i czytam i już mnie łeb boli gorzej niż na kacu. Potrzebuję jakichś podpowiedzi jak wykonać w miarę dobrą izolację termiczną w moim "spapranym domu. Dom z porothermu 24cm (podobno-opinia inspektora, dobrze wykonane ściany). Wewnątrz tynki cementowo-wapienne. Piętro/poddasze mam już wylewkę bo położone C.O, CWU, na podłodze u góry mam 5cm styr i wylewkę 5cm. Czym docieplić dach od wewnątrz czy wełną 15+10 cz może styropian (albo jeszcze coś innego). Na parterze mam do zagospodarowania tylko 18 cm od wylewki, a do tego chcę ułożyć wszędzie podłogówkę. Do podłogówki mam płyty styropianowe (z grzybkami) łącznie 4,5cm (2cm styro i 2,5cm grzybki). Jeśli zaleję te płyty wylewką o gr. 3,5cm ponad grzybek to zostanie mi 10cm dla styropianu. Czy dać styr wtedy czy coś innego? Ściany na zewnątrz czym ocieplić i na co kleić jedni piszą o zaprawie inni o kleju (piance). Czy klej (pianka) dobrze zwiąże styro ze ścianą? Jak ją przygotować? Planowałem dać styropian 20cm na zewnątrz (biały). Proszę o pomoc. Z docieplenia w tym roku i tak już wielkie g.... bo trochę zaspałem, ale co poradzić jak prawie wszystko sam robię. No właśnie robię sam czyli przy doradzaniu weźcie pod uwagę kwestie ekonomiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 25.10.2012 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Rónież podjąłem sie samodzielnie ocieplić mój mały domek 100m2 i właśnie kończę zatapiać siatkę na ociepleniu.Najlepiej wybrać metodę bez użycia kołków, ale wtedy powierzchnia budynku musi być dość prosta(3mm na łacie). Przekonać się możemy przykładając dwumetrową łatę. Górki trzeba ściąć a dołki zaszpachlować. Miałem tak dużo krzywizn że zajęło mi to 3.5 miesiąca łącznie ze zbiciem całego tynku, a samo klejenie ocieplenia i tynkowanie to 2.5 miesiąca.Trzeba zaopatrzyć się w dobry odkurzacz lub sprężarkę by odpylać ściany przed klejeniem. Ocieplenie też warto odpylać. Najlepiej bezpośrednio przed przyklejeniem ocieplenia również przesmarować ścianę. Wtedy na takie klejenie nie ma bata. Klejenie możemy robić dwoma metodami smarując płytę po obwodzie i punktowo w środku lub tak jak kafelki ceramiczne na całej powiechni i przeciągać grzebieniem.Ja wybrałem wełnę mineralną(lamelowa) o grubości 20 cm, która jest paroprzepuszczalna i klej użyty do jej przyklejenia i tynkowania również jest paroprzepuszczalny. Ocieplenie już funkcjonuje i z ciekawościa spoglądam na higrometr (wilgotnościomierz) i z niego wynika że choć warunki wietrzenia w domu się nie zmieniły, gdyż nie mam wymuszonej wentylacji, to wilgotność w pomieszczeniach spadła w porównaniu do poprzedniego czasu. Ciepło zaś jest jak cholera przyjemnie i mogę w końcu leżeć przy ścianie i nie odczuwać od niej zimna. Wełna o długości 120 cm i wysokości 20cm dobrze się dopasowuje i nie trzeba jej potem dodatkowo uszczelniać na bokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.10.2012 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 FranzelotCofnij się tu i poczytaj o ocieplaniu płytami styropianu...http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196927-Ocieplenia-robione-DOBRZE/page3 Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franzelot 25.10.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 @Flashback, muszę wybrać jakiś kompromis, na najlepsze materiały mnie nie stać, na najgorsze także, szukam rozwiązania w miarę rozsądnego, a które pozwoli za razem na rozsądne zużycie gazu do ocieplenia. Tak jak pisałem i liczyłem z prostych wzorów zastosowanie białego styro o gr. 20cm zamiast 15cm przyniesie oszczędności różnicy w cenie ok. 1400PLN za około 5-7 lat. Na taki kompromis mogę pójść.@adam pisałem, że łeb mnie już boli od tego czytania bo jeden zaczyna pisać o ocieplaniu a inni zaraz swoje dywagacje wcinają i gówno z tych porad wtedy wynika. Jeśli lepiej jest ocieplić poddasze styro a nie wełną to dlaczego tak wielu ludzi i producentów systemów dociepleń twierdzi, że lepsza do tego jest wełna (a większość tak robi-w mojej okolicy nie znam przypadku kto ociepliłby dach styropianem, mowa tutaj cały czas o nowym budownictwie. Niektórzy twierdzą, że przerwa powietrzna do wentylacji pomiędzy dachem a wełną to pomyłka, a producent wełny z uporem maniak wbija Nam do głów, że bez tego ani rusz. No cooorfa ja już mam taki mętlik w głowie, że zaraz wpizdu sprzedam ten dom i zamieszkam w szałasie. Przedstawiłem swoją wersję i proszę o poradę nawet na PW a nie odsyłąnie mnie do 65 stron tematu rozmowy o niczym. Bo górnolotny to jest tylko temat a pomysłów w nim jest kilkanaście jak nie więcej. Co mi po tym, że ja wydam teraz na super-hiper ocieplenie domu 20-30 tysięcy, jeśli różnica w spalaniu paliwa nie zwróci mi się do śmierci w porównaniu z ociepleniem za 10 tysięcy??Ja się pytam Was dom z zewnątrz lepiej ocieplić styro czy wełną a może czymś innym? i jaka grubość i dlaczego.Poddasze czym ocieplić styro czy wełną czy też coś innego i jak grubość?Na podłodze mam wolnego miejmsca 18cm, muszę zmieścić ocieplenie, ogrzewanie podłogowe, co dać na posadzkę styro czy coś innego?Jeśli nie chcecie pomóc napiszcie od razu tylko błaga Was nie odsyłajcie mnie do innych tematów, które mają po 30-70 stron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 25.10.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Dziś zarobisz 10k a jutro? Najprościej doić społeczeństwa właśnie cenami energii. To jest coś co MUSIMY kupić ile by nie kosztowało. Jest też sposób, można sobie tą energię wyprodukować samemu, ale tu możliwości są ograniczone. Dlatego myślę, że inwestycja w ocieplenie dzisiaj wydaje się nieopłacalna, ale bierzcie pod uwagę to, że ceny energii mogą się zmienić, zresztą zmieniają się od jakiegoś czasu już. Prąd po 12 groszy był przecież jeszcze niedawno! Gaz kosztował tyle co nic. Te czasy minęły bezpowrotnie. Oczywiście to wszystko raczej tylko przypuszczenia, ale dobry dom postoi i 500 lat.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franzelot 25.10.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 (edytowane) Takich porad nie potrzebuję, pracuję sam na całą rodzinę, dom buduję z kredytu, spróbujcie wydać 20-30tysi na ocieplenie to finał będzie taki, że grzać będziecie w domu puszczając bąki.I jeszcze jedno pytanie od murłaty do dachu mam dziurę tak ze 20-30 cm, a chciałbym w zimie prowadzić jakiś drobne prace wewnątrz. Czym najlepiej zamknąć te dziury od zewnątrz i czy ewentualnie mógłbym już wtedy robić ocieplenie wewnątrz poddasza a dopiero na wiosnę zrobić na zewnątrz?? Edytowane 25 Października 2012 przez Franzelot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybel 25.10.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 mam pytanie: czy mogę zasypać perlitem pustkę w murze dwuwarstwowej? wewnątrz jest suporex od zewnątrz cegła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franzelot 25.10.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Dopiero teraz spojrzałem a kartę porothermu 25 P+W i nic dziwnego że wszyscy mają to za badziew do budowy skoro współczynnik ma 1,03 gdzie silkaa 0,19 a do tego cena bloczku przybliżona. Czyli to jak leczenia syfa pudrem, no ale cóż taki dom mam i nic więcej nie poradzę, czytać na więcej mnie nie stać niż 20cm styro na ściany i 25 (15 + 10) wełny na dach (( Przykre i smutne ale prawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.10.2012 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Rozumiem....NIE BĘDZIESZ CZYTAŁ!!! To zrozum... wyłożonego w trzech słowach nie zrozumiesz... Materiałów jest jak naprał po hurtowniach.Weź najtańsze to Ci się szybciej "zwrócą"...Wsadź ile wejdzie a resztę się czymś zalepi i nie będzie widać...Też jakiś sposób... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.10.2012 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 zybelJak masz jak to tam wepchac to tylko poprawisz to co jest!Zasypuj. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franzelot 26.10.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 (edytowane) Adam chodziło mi o poradę a nie odsyłanie mnie do tematu o ociepleniach, który ma ponad 60 stron, zanim się tam przebiję i znajdę co mnie interesuje będzie lato 2013. Przecież ilekroć ktoś zaczyna pisać coś z sensem to zaraz inny swoje 2 grosze wciska i rozmowa spełza na niczym.Na najtańsze materiały też mnie nie stać przecież pisałem-wiadomo z jakich względów. Chcę wybrać jakiś kompromis, który pozwoli na ograniczenie zużycia paliwa do ogrzania budynku. Dlatego tutaj moja wizyta. Czy nie można napisać krótko, styropian na ścianę 20cm jest "beee" weź materiał XXX (trochę droższy ale zdecydowanie lepszy). Wełna mineralna na poddasze jest "fuj", lepszy będzie materiał YYY. Ja mogę instalacje elektryczne wykonać w domu/mieszkaniu oraz inne domowe instalacje i je uruchomić, temat ocieplania jest dla mnie czarną magią. Ale za to potrafię porównać wartości i ceny, natomiast nie wiem czy dobrze to wyliczam, poniżej moje wypociny (oczywiście to są przybliżone wartości, bo i wzoru nie uwzględniają wszystkich czynników):Dla gr. 20cm0,2/0,04= 0,5 następnie 1/0,5=0,220 cm = 0,2Dla gr. 15cm0,15/0,040=3,75 następnie 1/3,75=0,26(6)15cm = 0,26(6). Dodam jeszcze, że znalazłem takie oto wzory:Oszczędność (w kWh/rok) = (U2 - U1) x Psz x 75 (U2 - U1) różnica współczynników przenikania ciepła ścian po i przed ociepleniem,75 współczynnik stopnio-godzin, wynikający z przyjętego okresu grzewczego w godzinach, pomnożonego przez różnicę średniej temperatury wewnątrz i na zewnątrz,Psz powierzchnia ścian zewnętrznych.(0,27-0,2) x 235 x 75 = 1233oraz:Oszczędność gazu oblicza się, dzieląc oszczędności energii przez przeciętną efektywną wydajność 1 m gazu, która wynosi ok. 8,5 kWh/ m, czyli 1233/8,5 = 145,15. Przy cenie 1m3 gazu ok. 1,50/m3 (łącznie ze wszystkimi opłatami, sam gaz kosztuje około 1,2/m3) wychodzi około 220PLN oszczędności na korzyść styropianu o gr. 20cm (jak podejrzewam są to oszczędności na rok) A więc przy ociepleniu styropianem o grubości 20cm po około 5-7 latach będę miał już zarobione pieniążki ze względu na oszczędności w zużyciu paliwa. Edytowane 26 Października 2012 przez Franzelot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts