Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie wiem co to są babole w projekcie,. Mam projekt indywidualny dom stoi minimum 6m od granicy i nie wiem co jeszcze sobie wymyślisz zeby wyszło na twoje. Gdybyś nie miał domu zbyt blisko granicy to dałbys 50 cm styropianu? O to ci chodzi?

Kingspan jest lepszy pod kazdym względem. A ten, który cię zainteresuje jest najważniejszy. Podziel cenę przez 5 i będziesz widział ekonomiczne uzasadnienie. Poczujesz się tez lepiej bo wyjdzie, że twoje ocieplenie jest droższe niż moje. I już ci zazdroszczę, że było cię stać na styropian, a mnie nie.

Trudno. Będę z tym musiała jakos żyć. Ale nie tylko ociepleniem dom stoi? Może wynajdę jakieś inne badziewiaste rozwiązanie.

• Odpowiedzi 904
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Nie wiem co to są babole w projekcie,. Mam projekt indywidualny dom stoi minimum 6m od granicy i nie wiem co jeszcze sobie wymyślisz zeby wyszło na twoje. Gdybyś nie miał domu zbyt blisko granicy to dałbys 50 cm styropianu? O to ci chodzi?

Kingspan jest lepszy pod kazdym względem. A ten, który cię zainteresuje jest najważniejszy. Podziel cenę przez 5 i będziesz widział ekonomiczne uzasadnienie. Poczujesz się tez lepiej bo wyjdzie, że twoje ocieplenie jest droższe niż moje. I już ci zazdroszczę, że było cię stać na styropian, a mnie nie.

Trudno. Będę z tym musiała jakos żyć. Ale nie tylko ociepleniem dom stoi? Może wynajdę jakieś inne badziewiaste rozwiązanie.

No to czekam na konkretne uzasanienie sensowności Kingspana :)

Moja ściana jest gr.38cm (sil.18cm+st.20cm z lambdą 0,031).

Sciana przy tej grubości ma U=0,13 W/m2K.

Cena m2 tej ściany to 36zł za mury+37,8zł za ocieplenie=73zł/m2 za U=0,13.

Czekam na Twoje wyliczenie przy Kingspanie ,który jest "lepszy pod każdym wzgledem":)

P.S.

Zważ na swoje pobory emerytury za kilka lat ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
:confused:

http://c3201142.cdn01.imgwykop.pl/comment_nrc8UCIJDMOUrKbRLcKX1F3KWbaz3FVd,w400.jpg

No cóż...zdarzają się ludzie pokroju J.Kaczyńskiego ;)

Macie problem to sobie poczytajcie:

http://www.kingspan.pl/

i wyliczajcie.

Ja nie mam problemu,przerabiałem Kingspan i stwierdzam,że jest za drogi,że jest nie zasadny ekonomicznie :)

Ale ja do emerytury mam z 15 lat(17 po zmianach),dla tych co mają mniej być może się opłaca ;)

Edytowane przez Arturo72

żaden marketing, po prostu jakby się nadawał to wszyscy by go od dawna dawna używali,

... rozmawiałem z człowiekiem który rozbierał budynek ze styropianem na poddaszu i stwierdził że między styropianem a krokwią był luzik, wychodzi na to że coś się tam skurczyło.

Trochę nie chciało mi się wierzyć w to co mówi, bo sam myślałem że tam nic się nie skurczy tylko zakisi, dlatego też uważam że styropian nie nadaje się na poddasze.

Gość Arturo72
żaden marketing, po prostu jakby się nadawał to wszyscy by go od dawna dawna używali,

... rozmawiałem z człowiekiem który rozbierał budynek ze styropianem na poddaszu i stwierdził że między styropianem a krokwią był luzik, wychodzi na to że coś się tam skurczyło.

Trochę nie chciało mi się wierzyć w to co mówi, bo sam myślałem że tam nic się nie skurczy tylko zakisi, dlatego też uważam że styropian nie nadaje się na poddasze.

I znowu marketing...dla emerytów(przyszłych ? ) ;)

"Nie ze mną te numery Bruner" ale z emerytami(przyszłymi) jak widać jak najbardziej ;)

Pytanie,co się skurczy w zdjęciu poniżej ?

img_0016.jpg

I jak te skurczenie będzie miało wpływ na U przegrody.

Mam nadzieję,że piszący tutaj o Kingspanie są widzący i myślący :)

Dla ułatwienia w myśleniu,na w/w zdjęciu są dwie warstwy...do skurczu ;)

Edytowane przez Arturo72

Powiedz jaki marketing?

Poprawię swojego posta wyżej : myślę że tam nic się nie skurczy tylko zakisi, dlatego też uważam że styropian nie nadaje się na poddasze

...żeby nie było że którejś pięknej zimy za około 30lat, przy obfitych opadach białego puchu obudzisz się z więźbą na łóżku.

Edytowane przez rafał2011

Kolego pleciesz bzdury podobnie jak chorągiewka.

Przyszłych emerytów z WG możesz naciągać na PW swoim marketingiem na magiczną piankę ale każdy Twój post na ogólnym forum będzie negowany z racji bzdurnego tłumaczenia.

Na pewno przeze mnie,bo nie lubię naciągania klientów,podobych do mnie inwestorów.

P.S.

Zakisić to możesz siebie sam we własnym słoiku bzdurnego marketingu...

odpowiedz na jedna pytanie gdzie jest ten marketing o którym ja według Ciebie pisze?

Gość Arturo72
odpowiedz na jedna pytanie gdzie jest ten marketing o którym ja według Ciebie pisze?

Co się skurczy i czemu ? Co się zakisi i czemu ?

Moje zdjęcie z zadanym pytaniem.

Ja Ci odpowiem czemu bzdury opowiadasz...

Gość Arturo72
Ponieważ mostek termiczny będzie w krokwi ,dlatego się zakisi, więźba się po czasie osłabi.

Gdzie ten marketing? to ta strona którą wrzuciłem?

Marketing masz w wytłuszczonym fragmencie zdania ;)

Wg mnie jest to bzdura do kwadratu.

Ja to widzę,emeryci(przyszli)nie całkiem(był zamach ? )

Dla przyszłych emerytów(za 9 lat) przedstaw cenowo jak wygląda U przegrody.

Ja przedstawiłem u siebie.

Edytowane przez Arturo72

Marketing to nie jest wypowiadanie swojego zdania.

Widać nie ogarniasz, zabierz ze sobą tych emerytów,ja ich nie potrzebuje.

Według mnie taka jest różnica w odparowaniu wilgoci z drewna na poddaszu w którym występuje mostek termiczny:

styropian.jpgwełna.jpg

Teraz to marketing!

Edytowane przez rafał2011

Pakowanie ociepleń między krokwie się nie sprawdza ze względu na ewentualne szczeliny lub brak odparowania. Nawet jeśli poradzimy sobie ze szczelnością to pozostaje odparowanie. Być moze sa wskazówki jak to zrobic dobrze, ale najcześciej słyszałem opinię że najlepiej budować dodatkowy stelaż pod ocieplenie dachu.

A co sądzicie i trocinach z wapnem i jak się mają do styropianu pod względem skuteczności ?

Poczytałem i.. :

- cena kingspana zabija ( choć fajny materiał - w UK uzasadniony ekonomicznie, u nas nie),

- styro szary na zdjęciach - OK, nadaje się bo dzięki v-nacięciom jest bardziej elastyczny,

- styro biały na zdjęciach nie jest OK, zbyt sztywny.

Generalnie styro i ładowanie pomiędzy krokwie to nie najlepszy pomysł. Gdyby krokwie były strugane i idealnie proste i idealnie dokładnie zabudowane to OK.Wtedy to z szarym może być. Gdy wersja z białym to tej wersji już nic nie pomoże.

Zmniejszanie się styropianu występuje tylko gdy jest świeży. Dlatego powinien być sezonowany. A jaka jest praktyka firm? Wystarczy popatrzeć jaką mają dzienną produkcję, a jaką powierzchnię magazynowania dla bloków styro przed pocięciem. Wynik zwykle jest jeden - przyjeżdża do nas świeżynka.

U Arturo jest trochę inaczej, on daje do stropu i dodatkowo, z tego co pamiętam, wychodzi mu ciągła środkowa warstwa niczym nie rozdzielona.

Kingspan jest lepszy pod kazdym względem. A ten, który cię zainteresuje jest najważniejszy. Podziel cenę przez 5 i będziesz widział ekonomiczne uzasadnienie.

Hej, nie ma się co denerwować, jeśli jesteś przekonana do kingspana, to kupuj. Na forum większość ludzi szuka rozwiązań dobrych i tanich - bardzo często budujemy na kredyt, więc ogląda się każdą wydaną złotówkę. Jeśli masz większy luz finansowy, to bierz płyty, nikt tu nie napisał, że są złe, każdy wydaje na co lubi :)

Nie wiem, gdzie na zachodzie się stosuje styropian, pewnie tam gdzie są popularne 'kanadyjczyki' to faktycznie rzadko, na wschodzie mamy inne warunki niż na zachodzie, czy południu europy.

Dzięki za info.

Wychodzi, że szał jest przy 50 cm.Tak też dałem na czuja w pasie dachu przy ścianach zewnętrznych.Moje trociny są z różnych grubości przez co się nie pylą i wytrzymują układanie pod kątem w górę.

"Luzik" pomiędzy styropianem a krokwią spowodowany był zastosowaniem niesezonowanego materiału na więźbę dachową. Murłata 14x14cm po 2 latach (oddaniu wilgoci) może mieć nawet 12,5x12,5cm.