Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

z którego roku były te badania? teraz współczynnik to 0,032W/mK

Za rok będzie 0,028 . Ściema ściemę ściemą pogania :( Bo takie mamy prawo które pozwala na takie praktyki.

Pytanie kolegi mnie zaintrygowało...

Otóż "odkryciem" tego roku jest produkt firmy Isover która chwali się współczynnikiem lambda dla produktu Super Mata w postaci nierolowanej na poziomie 0,030 ( rolka to ponoć 0,033 :lol2: ) . Isover jest częścią koncernu SaintGobain który ma w Stanach odpowiednika Isovera pod nazwą CertainTeed . Pomijając, fakt, że firma ta bez napinania się przeciw innym technologiom proponuje już i pianki PUR i celulozę, skupmy się na ich topowej ofercie w zakresie wełny szklanej, jako odpowiednika Isovera. W tym przypadku, ale jest to przyjęte szerzej jako standard, izolacyjność podawana jest jako tzw. R-value czyli po prostu podawany jest opór termiczny konkretnego wyrobu. I oto co widzimy : Tabela

Weźmy zatem produkt topowy ( o podwyższonej izolacyjności ! ) R-VALUE = 30C o grubości 8 1/4 in. czyli 21,00 cm . Ponieważ R-VALUE jest wyrażony w jednostkach "hameryckich" należy go przeliczyć na SI z wystarczającym przybliżeniem dzieląc go przez 6. Mamy zatem europejski R= 5 [m2K/W]

Znanym wszystkim wzorem lambda= d/R = 0,21/5 = 0.042...... 0,042 !!! WTF !

Topowy produkt wełny szklanej koncernu SaintGobain na rynek amerykański ma współczynnik lambda wyższy od przeznaczonego na Polskę o 40 % !!! Przestaję się dziwić , że Stany chylą się ku upadkowi :) No chyba, że jest inne wytłumaczenie... Dla ułatwienia dodam, że w US parametry mogą być werfikowane przez Federal natomiast w UE producent wypisuje co mu do marketingowego łba wpadnie, bez najmniejszej żenady i jakiejkolwiek konsekwencji za oszustwo !!! Naklejka jest cierpliwa...

Na horyzoncie widać jakieś zmiany w tym względzie... mam nadzieję, że na lepsze. A wyliczenia pozostawiam do przemyślenia wielbicielom "wełnianych" swetrów :)

Pozdrawiam :)

P.S.

Mam wrażenie, że nie osiągnęliśmy jeszcze nawet połowy odpowiedzi na pytanie jak się zachowa w lecie układ wełniany z wlączoną klimatyzacją

Edytowane przez mat3006

• Odpowiedzi 904
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

P.S.

Mam wrażenie, że nie osiągnęliśmy jeszcze nawet połowy odpowiedzi na pytanie jak się zachowa w lecie układ wełniany z wlączoną klimatyzacją

Coś czuję, że wiesz ale nie powiesz :)

Dawaj, przy założeniu, że temperatura w dzień na poddaszu jest niższa o 3 stopnie, a w nocy wyższa o 3 stopnie od zewnętrznej.

Otóż "odkryciem" tego roku jest produkt firmy Isover która chwali się współczynnikiem lambda dla produktu Super Mata w postaci nierolowanej na poziomie 0,030 ( rolka to ponoć 0,033 :lol2: )

Wkręcasz najnowszy i najlepszy towar na rynku a jesteś strasznie zacofany w teraźniejszych

...ja używałem super-maty w 2009r

Ściema ściemę ściemą pogania

!

Edytowane przez rafał2011

Coś czuję, że wiesz ale nie powiesz :)

Dawaj, przy założeniu, że temperatura w dzień na poddaszu jest niższa o 3 stopnie, a w nocy wyższa o 3 stopnie od zewnętrznej.

Generalnie klimatyzacja jest zagrożeniem dla izolacji ,zwłaszcza dla połaci nieoświetlanych przez słońce.Co prawda różnica 3-ch stopni bywa może dwa ,trzy razy w roku niebezpieczna.Ale 4oC to już częściej.Przy 30oC i 80% wilg.obniżenie temp.ściany-przegrody od wewnątrz do 26oC ,będzie powodowało wykroplenie wilgoci na paroizolacji.O ile dach nasłoneczniony sobie z tym poradzi,o tyle zacieniony nie do końca.

Co do celulozy,to nie pamiętam parametrów oporu dyfuzyjnego i absorbcji wody,ale można to znaleźć w sieci.Czy są wiarygodne to nie wiem.Wiem natomiast,że jak temp.na zewnątrz kręci się koło zera,to temp.mojej zewnętrznej ściany ,od środka jest niższa od otaczającego powietrza o 0,1 oC.Nie spotkałem się nigdy przy wełnie mineralnej z różnicą temperatury mniejszą od 1,5oC.

Ostatnia uwaga dotycząca celulozy.Ona spełnia swoją funkcję tylko wtedy,kiedy jest zagęszczona ,a natrysk tego nie gwarantuje.Gwarantuje to wentylator bocznokanałowy o sprężu 0,3atm.

mat3006 nie trzymaj nas w niepewności, podpowiedz jakie tajemnicze zjawisko spowoduje różnice ciśnień odwrotną do prawideł natury, tak że powietrze zimnie ciężkie będzie się pchało do góry i zastępowało tam lekkie ciepłe

PS jaką konkretnie gęstość ma ta wełna ze USA co podlinkowałeś wyżej bo nie mogę się doszukać

już wiem:cool: to wszysto przez zapaloną żarówkę w pomieszczeniu która daje ciepłe powietrze tym samym robi tunel dla zimnego powietrza i wszystko odwraca się do góry nogami:bash:

przecież to takie proste:popcorn:

:D:rotfl: :lol2:

Wkręcasz najnowszy i najlepszy towar na rynku a jesteś strasznie zacofany w teraźniejszych

...ja używałem super-maty w 2009r

!

Faktycznie, ten "cudowny" materiał jest sprzedawany już od kilku lat. Czy to jest jedyna kwestia która zwróciła uwagę Kolegi ?

Przykład który przytoczyłem dotyczył izolacji CetainTeed o najlepszym współczynniku. Wersja regular ma współczynnik 0,051 w odniesieniu nawet do UniMaty o deklarowanym w EU lambda = 0,039. mamy ponad 30 % różnicy w ameryckie plecy. Czyżby tam robili o tyle gorsze materiały ?

Faktycznie, ten "cudowny" materiał jest sprzedawany już od kilku lat. Czy to jest jedyna kwestia która zwróciła uwagę Kolegi ?
Tak jedyna, bo ja się na tym nie znam:D

Czyżby tam robili o tyle gorsze materiały ?

nie wiem, ja tylko pociągnoł:bye:

C.B.D.O. :) The Winner is Nydar !!!

Choć wcześniej się odżegnywałem od odwołań do opracowań anglojęzycznych, to niestety brakuje takowych po polsku. Może po prostu nie umiałem ich znaleźć POLECAM LEKTURĘ Przykro mi ale nie mam czasu na tłumaczenie.

Edytowane przez mat3006

Witam mam takie pytanie. Firma wykonała ocieplenie poddasza uzytkowego. Dach dwuspadowy , strop na jętkach.

Zaczynając od strony zewnetrznej wyglada to tak:

Blachodachówka , folia paropszepuszczalna, wełna 15 miedzy krokwie, 10 w poprzek krokwi, folia paraizolacyjna, płyty g-k.

Nie wiem czy dobrze zrobiłem, gdyż ociepliłem też dach nad stropem wełna 15 miedzy krokwie.

I tu moje pytanie czy dawać na ta wełnę folie paraizolacyjną czy nie. w przyszłym roku obije wszystko płytami osb.

Zauważyłem również że na foli paroprzepuszcalne powyżej strychu są w niektórych miejscach widoczne kropelki wody. czy może dlatego, że

ociepliłem tam wełna?

Co moze być przyczyna. Pozdrawiam

P.s. Pisze z konta zony i dlatego forma męska.

Panowie pomoże ktoś w tym temacie?

TAK, ponieważ to jest inny kraj, i ma całkowicie inne warunki brzegowe, oni zarabiają więcej od nas i jednocześnie za nośniki ciepła płacą mniej niż my, u nich domy energo-oszcędne staną się opłacalne 30 lat po Europie a pasywne wcale

prawie tak samo jest w UK, mają lekkie zimy w porywach do -2, i dość tani gaz z morza północnego w stosunku do swoich zarobków, więc oni też nie stawiają na izolacje bo jeszcze się to im nie kalkuluje

doczytałem tylko do drugiej strony, ten artykuł jest o bieda-domkach typu kanadyjczyk, kompletnie inna filozofia budowania i całkowicie w europie nieprzydatne, tak to u nas się buduje tylko domki letniskowe nad morzem, nic dziwnego że nie znalazłeś żadnego polskiego odpowiednika

Nie wiem co odpisać... poraziła mnie "moc" argumentów. W moim ciasnym móżdżku zalęgło się przekonanie że w warunkach rynkowych producent będzie oferował na wymagającym rynku produkty które będą lepsze, skuteczniejsze od innych, tym bardziej jeżeli je opisuje jako high performance. A tu takie proste wytłumaczenie !

Skoro już wiemy że prawa rynku są inne to może jeszcze, łaskawie, pominąłeś fakt , że prawa fizyki w Ameryce są inne ?

Przy okazji, zwróć uwagę, że Twój dom jest w 50 % "kanadyjczykiem" i to w tej połowie która jest wystawiona na znacznie większe "obciążenia" ( gradient temp, ciśnienia, konwekcja makro itp. )

Edytowane przez mat3006

Generalnie klimatyzacja jest zagrożeniem dla izolacji ,zwłaszcza dla połaci nieoświetlanych przez słońce.Co prawda różnica 3-ch stopni bywa może dwa ,trzy razy w roku niebezpieczna.Ale 4oC to już częściej.Przy 30oC i 80% wilg.obniżenie temp.ściany-przegrody od wewnątrz do 26oC ,będzie powodowało wykroplenie wilgoci na paroizolacji

Faktycznie tak się może stać, ale jak wilgotność jest 75% to już potrzeba 5stC.

Wg wykresów ZFŚ na AGH (http://meteo.ftj.agh.edu.pl/meteo/archiwalneWykresyMeteo), wykres wilgotności względnej w lipcu tego roku jest odbiciem odwrotnym wykresu temperatury - tam gdzie temperatura wskazuje 30st, wilgotność zjeżdża do 30%, tam gdzie temp. jest 17st, wilgotność wynosi 90%. Może faktycznieczasem występują takie warunki o których piszesz, ale chyba bardzo rzadko.

maat3006 - mógłbyś zacytować gdzie w tych opracowaniach jest napisane, że SuperMata to jest to samo, co ten produkt na rynek amerykański?

Czyżby tam robili o tyle gorsze materiały ?

TAK, ponieważ to jest inny kraj, i ma całkowicie inne warunki brzegowe, oni zarabiają więcej od nas i jednocześnie za nośniki ciepła płacą mniej niż my, u nich domy energo-oszcędne staną się opłacalne 30 lat po Europie a pasywne wcale

bzdura i to wielka bzdura, pracowałem na materiale do wykończeń producenta z USA najlepszy materiał na świecie! Firma sprzedała udziały naszemu zachodniemu sąsiadowi a przecież wiemy że oni nie lubią szmelcu. Z czego w Stanach to stary produkt a w Europie dopiero go poznajemy.

... pitolicie o kondensacjach ch....j go wie o czym jeszcze , udajecie profesorów z wyższych uczelni i oprócz tego nic więcej.

http://forsal.pl/grafika/507008,66188,zobacz_ranking_najbardziej_innowacyjnych_panstw_swiata.html

Rozumiem, ze twierdzisz, że u nas się opłaca budować pasywniaki dlatego mamy wełny szklane takiej X Generacji o której sie głupim jankesom nie śniło ? Rosną i rosną jak grzyby po deszczu, co dzielnica, wioska i sioło ? Na lewo pasiv, na pravo pasiv .... :lol2::lol2::lol2:

Kolego , takiego stęzenia eko-świrów, pomimo braku podpisu pod protokołem z Kioto, społeczeństwa jak w Stanach to nie znajdziesz nigdzie inndziej. A budowanie pasywniaków, jazda po szosach "wózkami golfowymi", czy torby papierowe w marketach nie są tam wymogiem ekonomicznym ale demonstracją i wyrazem uczestnictwa w ruchu green.

Niepotrzebnie Kolego wyjeźdzasz z uwagami na temat inteligencji interlokutorów. Takie zachowanie z reguły świadczy o braku argumentów, bo chyba nie jesteś, po prostu, nieuprzejmy.

Cytat:

"PS w ulotkach marketingowych roi się od pustych frazesów typu: high performance, ile ty masz lat że jeszcze nie zauważyłeś że za tym nie stoi żaden konkret, i jest to nie warte nawet tego papieru na którym było drukowane ..." ...

To właśnie cały czas tłumaczę ! Jesteśmy obiektem takiej ściemy na nalepkach z rolkami z hipermarketów budowlanych, że głowa mała ! Tutaj pełna zgoda !!! :yes:

Twierdząc, że Twój dom jest w 50 % kanadyjczykiem stwierdzam tylko i chyba się nie mylę, że Twój dach to nic innego jak drewniany system szkieletowy z układem warstw i izolacji jak dla potocznie zwanego" kanadyjczyka". Dach, wiadomo, musi spełniać główną funkcję jako osłona przed warunkami atmosferycznymi itd. ale pod względem konstrukcyjnym i fizycznym jest to ustrój szkieletowy, czyż nie ?

Edytowane przez mat3006

Ozdobne kaptury ochronne z włókniny zabezpieczą krzewy i małe drzewka przed zimnem i ozdobią ogród. Dodatkową zaletą jest świetna zabawa przy ich zakładaniu i ozdabianiu piankowymi elementami (mikołaje, bałwanki). Doskonale nadają się na mikołajkowy upominek. Kaptury dostępne są w dwóch rozmiarach 90x110 cm i 130x160 cm. Dostępne "modele " można obejrzeć na facebooku https://www.facebook.com/agrocentrumkielce?ref=hl .

Dostępne w sklepach Agrocentrum (adresy na http://www.agrocentrum.com.pl ) oraz na http://www.agrosklep.home.pl

Zapraszam.

Ha ha, to było dobre podsumowanie piastka :-)

Podobny poziom abstrakcji, co w dyskusji o USA. Ludzie, trochę konkretów, jak można wysnuć teorie, o oszustwie firmy produkującej wełnę tylko na podstawie tego, że w usa jest podobna o innych parametrach? Na takie manipulacje nabieracie klientow piankowych?

ad1. jest popyt jest podaż

ad2. jak amerykanie w kosmos lecieli to wzięli ze sobą aerożel, bo jest 2-3 razy cieplejszy od pianki, i 3-4 razy od wełny a Europa nadal nie wie jak to stosować, dlaczego ??

ad3. były pasywne domy, pasywne bloki, pasywne osiedla, pasywny kościół, ale to wciąż za mało, Europa nawet pasywne szkoły już buduje

http://zabkowice.express-miejski.pl/wiadomosc/11564,pierwsza-szkola-pasywna-w-polsce-juz-gotowa.html

ad4. eko-świry to eko-świry, co to ma wspólnego z ekonomią pasywniaków ??

ad5. zacytować ci kto pierwszy użył aluzji do mojej inteligencji ?? bo jak wyraz się zgadzam że wybitnie świadczy to o braku argumentów

ad6. mam ocieplenie po podłodze poddasza nieużytkowego z styropianu i granulatu pianki poliuretanowej 45cm grubo U<0,1 cała konstrukcja dachu jest bardzo dobrze stale wentylowana, lata świetlne miną zanim coś mi tam zbutwieje

Ad.1 Jaki popyt ? Bez dotowania i decyzji na drodze politycznej wymuszonych przez ekoszantaż i ekobiznes, nie byłoby tzw. popytu. Z naszych podatków dopłaca się do budowy komuś kto zechciał łaskawie oszczędzać swój portfel a ma możliwość pozyskania kasy z różnego rodzaju "programów" green house.

Ad. 2. Zabrali w kosmos bo kosmiczna cena :) Są granice rozsądku i w tym przypadku nie leżą na Ziemi poza wyjątkowymi sytuacjami.

Ad. 3. Jeżeli cokolwiek pasywnego ma mieć sens to właśnie obiekty użyteczności publicznej, z dużym udziałem energii wyemitowanej przez ludzi. Biura, szkoły czy nawet kościoły są stosunkowo łatwe do wstępnego podgrzania przez np. lampy podczerwone a potem rolę "kaloryferów" przejmują ludzie, a zwłaszcza rozbrykane dzieciaki. Zatem nic tu niezwykłego, to akurat można uznać za sensowne w przeciwieństwie do tzw. ekonomii pasywniaków jednorodzinnych.

Ad. 4. Patrz Ad 3.

Ad. 5. Wydaje mi się , ze to było sformułowanie z gatunku powiedzeń. coś w rodzaju: Gdzie w dzisiejszych czasach można się najskuteczniej ukryć ? Na drugiej stronie wyników google.

Ad. 6. Jeżeli konstrukcja jest wentylowana przez materiał izolacyjny to sądzę, że te założenia i wyniki są, wyłącznie, w sferze życzeń