Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z

Topowy produkt wełny szklanej koncernu SaintGobain na rynek amerykański ma współczynnik lambda wyższy od przeznaczonego na Polskę o 40 % !!! Przestaję się dziwić , że Stany chylą się ku upadkowi :)

No ja sobie pooglądałem różne tubki z US odnośnie izolacji wełną i nigdzie nie spotkałem czegoś, co przypomina z wyglądu taką wełną jaką u nas jest supermata, gęstą, niestrzępiącą się itp. Na tych wszystkich tubkach były jakieś na oko badziewne wełny robione na promocję w marketach. Na filmiku można na oko rozróżnić wełną 0,044 od tej 0,032. Ta druga jest sztywniejsza, twardsza, ma gładsza powierzchnię, nie strzępi się itp. Oczywiście oglądanie filmów na youtube nie jest w 100% wiarygodne ale pewne rzeczy widać. Mają natomiast ciekawy patent na jednostronne przyklejanie do wełny papieru pakowego jako opóźniacza pary.

• Odpowiedzi 904
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W stanach spala się w elektrowniach gaz ziemny, produkuje z tego prąd i tymże prądem ogrzewa domy. A więc przy takich cenach energii i niezależności energetycznej i fakcie, że domy buduje się na 20 lat a nie na 500 nie ma sensu drogie ocieplenie. A do tego jeszcze w części stanów nie ma zimy!

Czy posłać posiada drozna wentylację,

Jaka wilgotność panuje we wnętrzu części mieszkalnej i jak zrealizowana jest wentylacja,

Jakie zastosowano i czy wogóle zamontowano schody strychowe,

Jak zrealizowana jest wentylacja wnętrza strychu,

Wentylacja jest grawitacyjna, niestety nie wiem jak jest wilgotność w części mieszkalnej. Budynek cały czas wietrzony i ogrzewany.

Zamontowano schody strychowe w suficie na jętkach. ( schody rozkładane)

Na strychu nie ma dodatkowych kominków, wentylacja jest przez szczeline wentylacyjna miedzy membrana, a blavhodachówką.

Krople pojawiają się tylko po stronie pólnocnej. Nie zauważyłem po południowej.

Nie bardzo zrozumiałem, gdzie pojawiają się te krople.Jeśli wełna przykryta jest membraną następnie jest przestrzeń powietrzna a potem blachodachowka , to krople są pewnie od wykroplenia na blachodachówce. Blachy mogą rosić a nie ma jej na eternitach, eurofali, dachówkach.

Na strychu nie ma dodatkowych kominków, wentylacja jest przez szczeline wentylacyjna miedzy membrana, a blavhodachówką.

Krople pojawiają się tylko po stronie pólnocnej. Nie zauważyłem po południowej.

Ten strych ociepliłeś w końcu czy nie? Bo jak tak, to gdzie masz te krople - między wełną a folią?

Ten strych ociepliłeś w końcu czy nie? Bo jak tak, to gdzie masz te krople - między wełną a folią?

Ociepliłem strych wełna miedzi krokwiami.

Wiec schemat jest taki od warstwy najbardziej zewnętrznej:

Blachodachówka, łaty, kontrłaty, folia paroprzepuszczalna, wełna, folia paraizolacyjna, płyty g-k.

Na strychu jest tak :blachodachówka, łaty, kontrłaty, folia paroprzepuszczalna, wełna

Krople pojawiają się na foli paropszepuszczalnej, prawie wyłącznie od strony północnej.

FlashBack napisz o co chodzi z kalenica?

Teraz dopiero zaczną się takie pogody, w których nie będzie miała znczenie strona świata. Jeśli po kontroli nadal wykraplanie będzie tylko na północy, to trzeba szukać dalej.

Będę sprawdzał cały czas. A założyć folia paraizolacyjną na strychu czy nie zakładać bo do tej pory nie miałem założonej.

Folia była na stropie na jętkach.

Sprawdzałem przy różnej pogodzie i nie zauważyłem po południowej stronie.

Wygląda mi to na naturalny proces :)

Na ocieplonym strychu cieplejsze i bardziej wilgotne powietrze przechodzi przez wełnę i styka się z zimną folią - skrapla się woda, po stronie południowej dach jest o kilka stopni cieplejszy, folia też, więc nie ma warunków do kondensacji.

Jak dasz paroizolację, to powietrze z wilgocią się nie przedostanie (a raczej przedostanie, tylko wolno) i wilgoć zostanie na strychu - ale w końcu gdzieś się skropli, jak temperatura spadnie, bo nie ma wentylacji.

To tak okiem laika.

Ale strych jest nie ogrzewany. Zakładam, że między strychem a poddaszem jest grubsza izolacja, przy mrozach po czasie temperatura u góry mocno spadnie, chyba że ma duże straty na suficie.

Strych nie jest ogrzewany, izolacja pomiedzy strychem a poddaszem jest większa: 15 cm miedzy jętkami i 10 w poprzek jętek i pod tym folia paroizolacyjna , następnie płyty k-g.

Już sam nie wiem czy dobrze zrobiłem dając na stryszku ta wełne. Może lepiej było nie dawać. I miałbym święty spokój, a tak boje sie tego zeby za jakiś czas nie pojawił się grzyb.

Wentylacja myśle, że dobrze zrobiona. Wywiewy z każdego pomieszcenia na parterze i na poddaszu. Na strychu nie ma zamontowanych kominków bo wykonwca twierdził, że nie ma takiej potrzeby gdyż będzie wentylowany przez szczeline wentylacyjna w dachu.

Wełna nie jest poupychana jest szczelina pomiędzy wełna a folia paropszepuszcalna. Dlatego cały czas się zastanawiam się skąd ta woda. Myśle, że trzeba bedzie zrobic wentylacje na strychu. Tylko powiedzcie mi ile tam wstawić komików. Powierzchnia połaci ocieplonej wełna to około 40m2. Czy może lepiej zrobic wylot powietrza w ścianach szczytowych.