Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Strych nie jest ogrzewany, izolacja pomiedzy strychem a poddaszem jest większa: 15 cm miedzy jętkami i 10 w poprzek jętek i pod tym folia paroizolacyjna , następnie płyty k-g.

Już sam nie wiem czy dobrze zrobiłem dając na stryszku ta wełne. Może lepiej było nie dawać. I miałbym święty spokój, a tak boje sie tego zeby za jakiś czas nie pojawił się grzyb.

Wentylacja myśle, że dobrze zrobiona. Wywiewy z każdego pomieszcenia na parterze i na poddaszu. Na strychu nie ma zamontowanych kominków bo wykonwca twierdził, że nie ma takiej potrzeby gdyż będzie wentylowany przez szczeline wentylacyjna w dachu.

Trzeba było nie dawać, tak się ociepla tylko pomieszczenia ogrzewane. Pewien deweloper zbudował dom z poddaszem użytkowym ocieplonym wełną. Dom parę lat stał nieużytkowany i po tych paru latach rwali sufity i wymienili wełnę z której się pieczarkarnia zrobiła.

• Odpowiedzi 904
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Grzyb lubi wilgoć i temperaturę po wyżej 16*C.

No więc nie lubi braku wigoci i temperatury niskiej lub braku wilgoci i temperatury wysokiej :). Takie warunki trzeba zapewnić na poddaszu ocieplonym i nie użytkowanym. Trzeba zapewnić przewiew powietrza świeżego , czyli rozszczelnić okna na poddaszu.

Interesowałem się trochę budownictwem pod kątem grzybów, ponieważ źle znosze ich obecność. Podobno większość Ameryki swego czasu się kapnęła że wyhodowała sobie w domkach grzyby :). Są też grzyby strzępkowe, które żyją w powietrzu i pierwsze gatunki uruchamiają się w wilgotności po wyzej 35%. Lubią brak przewiewu podobnie jak roztocza.

I powiem Wam teraz dlaczego ogrzewam się ceramiką :) . Grzyby i roztocza nie lubią takiego ogrzewania :) .

1. Brak wentylacji połaci,

2. Brak wentylacji wnętrza,

3. Brak 1 i 2

Pozostawienie wełny zakrytej folia spowoduje, że w okresach jesień do wiosny izolacja będzie się zawilgacac. A latem moga nie zaistnieć warunki do jej wyschniecia. Powód pomieszczenie nie będzie ogrzewane, a jeżeli będzie bo skoro jest izolacja to i tak powinno być włączone do układu wentylacji wnętrza.

czyli co najlepiej wyrzucic ta wełne?

Ad. 1 Dlaczego bark wentylacji połaci i wnętrza ?

Ja bym dał folię - jak się ta wełna ma zawilgocic, skoro wilgoć będzie odcinać paroizolacja? Tylko przed założeniem wysusz - wentyluj w mrozy. Generalnie zasada jest faktycznie taka, że ociepla się ogrzewane pomieszczenia, ale tu na forum są ludzie, którzy maja ocieplone strychy i nie narzekają.

Ja też mam strych nad użytkowym poddaszem i właśnie sprawdziłam projekt. Na strychu jest ocieplona tylko podłoga, czyli sufit poddasza. Nieużytkowego strychu się nie ociepla.

Może wytnijj taki podłużny otwór w ścianie szczytowej na tym strychu Wąski i wysoki na wys. dwóch postaków.

Powtórzę się, pochyl się nad tym doświadczeniem:

SZCZELNY jest??? Mały test: Wyjmij coś zimnego z lodówki. Postaw na stole i patrz!!! Skąd ta woda?

Wróćmy do strychu. Skąd ta woda?

Leci z domu przez tą wełnę i się na niej skrapla. Dlaczego nie wentylacją? To pytanie klucz. Powietrze z domu powinno wylatywać wentylację, a nie przeciskać się przez wełnę, także wentylacja do poprawki. A i nie wietrz, ogrzej go!

Także polecam pobiegać po domu z zapalniczką na początek.

Powtórzę się, pochyl się nad tym doświadczeniem:

SZCZELNY jest??? Mały test: Wyjmij coś zimnego z lodówki. Postaw na stole i patrz!!! Skąd ta woda?

Wróćmy do strychu. Skąd ta woda?

Aleś wymyślił, sam sobie wyjmij coś z lodówki i zobacz. Jak ma w domu 19st i 40% wilgotności to nic mu się nie skropli. Niech wyjmie wódkę z zamrażalnika to zobaczy :)

Po mojemu, dom świeży, zaczął grzać, schody na strych otwarte, wilgoć wychodzi to się skrapla na zimnym, nie ma co panikować.

Innym ograniczeniem dla stosowania styropianu jest rozpuszczanie ścianek tych banieczek przez opary różnych rozpuszczalników styrenu.

Takie właściwości maja wszelkie bituminy i pochodne ropy naftowej.

A że popularne gazy (metan, etan, propan, butan) to ta sama grupa związków, to podejrzewam, ze też mają tę właściwość (nie testowałem, bo nie miałem potrzeby).

Dobierając więc miejsca dla zastosowania styropianu jako termoizolacji należy więc przeanalizować, czy nie zetknie się on tam ze zbyt wysokimi temperaturami, ewentualnie jaką smołą, benzyną czy jakimiś farbami (wiele z nich rozpuszcza styropian).

O styropianie chyba tyle…

Adam M.

Adamie metan etan propan i butan nie rozpuszczą styropianu.

Rozpuszczalniki to raczej ciecze:), które po wymieszaniu ich z ciałem stałym lub cieczą są zdolne do tworzenia roztworu. Metan, etan propan i butan jak doskonale wiesz to gazy. Ale polistyren (z którego wytwarzany jest styropian – to dla innych bo Ty to wiesz) nie rozpuszcza się również w pentanie, heksanie, heptanie które są już cieczami.

Na potwierdzenie. Pentan i/lub izo-pentan stosuje się jako środki spieniające polistyren. A butan oprócz pentanu jest stosowany w klejach do styropianu. Tak więc nie mogą one rozpuszczać styropianu.

Po za tym tak jak napisałeś metan, etan, propan należą do tej samej grupy związków (razem z ropą i bituminami), ale ta grupa jest ogromna nazywa się związki organiczne. A ile w niej jest podgrup to miejsca mi na pisanie braknie. Ja rozumiem, że chodziło Ci o to że podobne rozpuszcza się w podobnym. Ale tak to nie może działać dla całej grupy, bo by prawie wszystko we wszystkim się rozpuszczało. Ropa naftowa to bardzo złożony skład, znajdują się w nim związki zawierające azot, siarkę, tlen, związki parafinowe, naftenowe, aromatyczne itd. Metan, etan, propan to bardzo mały wycinek (parafiny gazowe).

Rozumiem, że mogło Cię zmylić to, że rozpuszczalność w rozpuszczalnikach organicznych jest na ogół zgodna z zasadą podobnej polarności (dobra rozpuszczalność związku polarnego w rozpuszczalniku polarnym i niepolarnego w niepolarnym). Myślałeś pewnie polistyren jest niepolarny więc rozpuszcza się w niepolarnych węglowodorach alifatycznych. Ale tak nie jest.

Polistyren rozpuszcza się w takich związkach jak aceton, czterochlorek węgla, benzen, toluen – ogólnie rozpuszczalniki aromatyczne, cykloheksan, styren, dioksan, związki nitrowe. Czyli tworzy roztwory w rozpuszczalnikach apolarnych i polarnych aprotonowych . Nie rozpuszcza się w węglowodorach alifatycznych (rozpuszczalniki apolarne), niższych alkoholach, eterze, fenolu, kwasie octowym i w wodzie (rozpuszczalniki polarne)

Pochodne ropy naftowej takie jak benzyna, olej napędowy i inne zawierają również węglowodory aromatyczne (to one powodują rozpuszczanie styropianu).

• 2 weeks później...

Jako że w tym wątku było już sporo o perlicie to mam pytanie do szanownych forumowiczów jak ocieplić ściankę szkieletową widoczną na zdjęciu tym właśnie materiałem. Jest to ścianka wewnętrzna. Zewnętrzne ściany mam murowane na półtorej cegły pełnej (budynek poniemiecki).

zdjęcie ścianki:

DSC02445.jpg

Ścianka jak widać jest skratowana podobnie wykonany mam strop, dzięki czemu wszystko jest idealnie usztywnione.

Pierwsza myśl, jaki mi się nasunęła to zastosować folię paroprzepuszczalną. Przymocowana byłby z jednej strony następnie przykręcone regipsy do skratowanej ścianki . W następnym kroku przymocowanie foli paroprzepuszczalnej do trzech z czterech desek (dolnej i dwóch bocznych) tworzących kwadrat (pusty fragment) ścianki i wsypanie perlitu od góry (wiem że nie może być żadnych szczelin bo perlit będzie nimi uciekał). Czyli po prostu mocowanie pasów foli i wypełnianie poszczególnym kwadratów ścianki. Z tym, że istnieje obawa, że perli osiądzie. Stąd pojawił się na forum pomysł na zastosowanie gipsu, ale da się to jakoś wykonać w przypadku ścianki?

Ma ktoś jakiś pomysł jak to prawidłowo wykonać?

I kolejne moje pytanie dotyczy ocieplenie stropu perlitem. Strop również skratowany,

Bez tytułu.jpg

W jednej części budynku mam strop wykonany tak jak na zdjęciu, a w drugiej strop wykonany z legarów 240x240mm. Stare stropy nie mają żadnego wypełnienia pomiędzy legarami. Legary ugięte, podłogi krzywe, trzęsie się wszystko jak diabli (co dziwne nie jest) i pudło rezonansowe z tego jest. Będę zrywał te podłogi i chce skratować strop deskami 140x40mm (pomiędzy legarami puszcze po desce następnie będę docinał poprzeczne deski idealnie na wymiar.

Jak od góry i dołu stropu umieściłbym membranę paroprzepuszczalną i wsypał perlit luzem to byłoby ok? Czy może tak że mieszam perlit z gipsem wysypuje w te puste kwadraty kratownicy kilka centymetrów, zraszam wodą, później sam perlit i na górę znowu perlit z gipsem i zraszam wodą. Albo trzeci wariant na dole membrana, sypie perlit a na górę perlit z gipsem i zraszam wodą. Jakieś inne propozycje, sugestie?

• 2 weeks później...

Piękny temat o wyższości styropianu nad wełną. Na temat ocieplania poddasza między krokwiami i na krokwiach lub tez nie ocieplania. Powiem szczerze, że nawet fajnie czytało mi się te wszystkie strony. Szkoda tylko, że tak mało jest jak na razie o ocieplaniu wełną.

W ostatnim czasie wybudowałem saunę wewnątrz budynku gospodarczego z cegły pełnej o murze grubości 24cm. Na ściany dałem wełnę 10cm, a na sufit 20cm. Na to oczywiście boazerie itd. Kolega ma saunę o tej samej kubaturze z wełną 20cm. Ta jego sauna jest cała z drewna- zewnątrz boazeria, wata 20cm i wewnątrz boazeria. W jego przypadku całością zajmowała się firma i... spierd...a mu gdzieś ciepło bo ja w swojej szybciej osiągam temperaturą 100*C i dłużej się ona utrzymuje. Tak więc myślę iż grubość ocieplenia to jedna sprawa, a estetyka całego wykonania zgodnie ze sztuką budowlaną to druga sprawa.

Wesołych Świąt.

sayna.jpg

Ociepliłem się wełną. Nie mam wętylacji wymuszonej i po mimo tego prania nie wynoszę na podwórko czy jakiejś suszarni. Wieszam je w pokoju i schnie beszczelnie, a w domu nie ma wilgoci :) (na ścianie wisi hydrometr).

Nie wiem jak to jest w saunie, ale myślę że prędkość osiągania w niej temperatury, to sprawa pieca.

Nie wiem jak to jest w saunie, ale myślę że prędkość osiągania w niej temperatury, to sprawa pieca.

Piece również są te same, podobnie jak i kominy.

Dzisiaj wyszło małe szydełko z worka i okazało się, że w ścianach jest nie wełna 20cm, a 15cm i na suficie jest podobnie. Teraz pytanie jak to wszystko jest tam upchane. Wczoraj np u mnie różnica temperatury wynosiła ponad 110*C pomiędzy wnętrzem, a podwórkiem. Juz ugadaliśmy, że rozpali w mroźny dzień i dokładnie będzie widać gdzie paruje sobie ciepełko.