Bogusław_58 23.12.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Wszystko w sałnach jest takie same, poza palaczem i opałem. Chyba ze opał taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 23.12.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Witam, mozecie mi doradzic co bedzie cieplejsze? lany skos i 20cm styro 0.031 czy normalne poddasze z welna ok 35cm?? Jak własciciel 30cm wełny w skosie odpowiem, że bez cienia wątpliwosci wełna nie nadaje się do cieplania poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 24.12.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 Jaka wełna i co się dzieje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 24.12.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 Ociepliłem się wełną. Nie mam wętylacji wymuszonej i po mimo tego prania nie wynoszę na podwórko czy jakiejś suszarni. Wieszam je w pokoju i schnie beszczelnie, a w domu nie ma wilgoci (na ścianie wisi hydrometr). Nie wiem jak to jest w saunie, ale myślę że prędkość osiągania w niej temperatury, to sprawa pieca. Bogusławie drogi ale Ty masz wentylację wymuszoną. ... Wymuszasz wymianę powietrza w kotłowni za pomocą spalanego opału. I dla tego pranie rozwieszone w kotłowni ładnie schnie (ma temperaturę i wymuszoną cyklicznie wymianę powietrza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 24.12.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 To nie wymiana powietrza suszy pranie w moim domu . Mam kilka ton "suchych" cegieł szamotowych dobrze podgrzanych. Po skończonym paleniu, to one działają jak osuszacz powietrza. Jednak po ociepleniu wełną, dom stał się jeszcze bardziej suchy o jakieś 10-15%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 24.12.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 A co te cegły szamotowe robią z tą wilgocią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 24.12.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 Najprościej mówiąc wciągają ją , ponieważ są całkowicie suche po napaleniu. Można też powiedzieć inaczej: dąża do wyrównania swojej wilgotności z otoczeniem. Przez co "otoczenie" oddaje część swojej wilgoci do cegieł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 24.12.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 A co te cegły szamotowe robią z tą wilgocią? Chłoną, a potem gdy następuje palenie to pod wpływem wymuszonej wentylacji i podgrzewania następuje ich osuszenie. Ale to samo występuje też w tynku wewnętrznym. Bogusławie, miałem kiedyś kotłownie w salonie i nie miałem nigdy problemu wilgoci (kocioł posiadał tylko ok 4 cegieł szamotowych). Miałem też potem (w tym samym domu) kaloryfery a kotłownię w kotłowni i zaczęła mi się pojawiać wilgoć na ścianach. Więc albo kotłownia w salonie, nieszczelne okna i wentylacja grawitacyjna, albo kotłownia w kotłowni, szczelne okna i wentylacja wymuszona (mechaniczna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 24.12.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 Testowałem tę wilgotność w tym smym domu na trzy sposoby: centrlne, ogrzewanie piecem kaflowym i ogrzewanie piecem ceglanym. Ceglany wybiera wilgotność najlepiej. Budynek jest postawiony w dość wilgotnej okolicy i przez to łatwo o kropki na ścianie. Od kiedy mam ceglane urządzenie grzewcze w domu jest sucho i przyjemnie. Okna wymienione na nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 24.12.2012 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 A co robisz z kominem jak skończysz palić? Przecież on robi hiperwentylacje. Woda w cegłach nie płynie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 25.12.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Wesołych świąt ! Woda w cegłach jednak "płynie" ( przenośnia). Budynek o ktorym piszę nie posiada kotłowni, więc poprzednie ogrzewania były wewnątrz i urzywany był ten sam komin. Centralne z piecem w kuchni wymagalo całodziennego podkładania co wymuszało stałą wymianę powietrza. Przy obecnym ogrzewaniu wystarczy palić kilka godzin na dobę i zamyka się szyber. Od wielu lat mierzę wilgotność, jakbym pracował dla instytutu , swego czasu korzystałem z trzech mierników na raz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 25.12.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Nie płynie, ja wiem, że ty w to wierzysz, ale nie ma takiej opcji!!! Możesz wkleić szkic tego pieca, i jak szczelny jest szyber? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.12.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Przy szczelnym szybrze nie miałby kolega niskiej wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 25.12.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Szyber nie wiele tu wnosi.Mam dwa piece: ten właśnie ceglany o wadze 3.5 t i piec kuchenny z kafli z blatami z żeliwa.W piecu kuchennym nie ma szybra i najczęściej zapominam zamknąć w nim drzwiczek po paleniu. Można w nim spalić dwa razy więcej drewna niż w ceganym i "żaba" w domu pozostaje prawie taka sama. W ceglanym przepalałem czasami także w lato, gdy były ulewne deszcze i wilgotność na dworze przez dłuższy czas była na poziomie 90%. Taka wilgotność potrafi uruchomić w budynku sporo grzybów więc przepalałem a równocześnie otwierałem okna.Opisywałem swoje urzadzenie na "Ogrzewaniu ceramicznym". Uaktywnię się ponownie tam za 8 m-cy po nowych przeróbkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 26.12.2012 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Ja myślę, że ty paląc w tym piecu 3,5t uruchamiasz jakiś mechanizm wentylacji w domu (np. ogrzewasz komin wentylacyjny) albo sam piec jest gorący i nawet długo po napaleniu wywala przez komin duże ilości powietrza. Woda przez cegłę nie popłynie. Wklej proszę linka do opisu tego pieca. A najbardziej mnie interesuje układ kominów w domu, jakbyś jakiś szkic dał, bo bardzo mnie intryguje ten temat i chciałbym go odkryć od początku do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 26.12.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Wesołych Świąt ! Nie mam na razie komina wentylacyjnego (od 3 lat zamórowany) a jest za to stałe rozszczelnienie okien. Podczas gotowania posiłków czy korzystnia ekstremalnego z porcelany uchyla sie okno. Taki stan wentylacji będzie jeszcze kilka lat aż do dalszej przebudowy budynku. W wolnych chwilach mogę wkleić link czy zdjęcia ale to nic nie wniesie, ponieważ cegłą woda płynie . Wystarczy włożyć cegłę szamotową na chwilę do wody a po wyjęciu będzie cięższa przynajmniej o 0.5 kg. Można też wysuszyć cegłę do 0 i wystawić pod daszek na podwórko na kilka godzin i ponownie zważyć. Będzie ważyć więcej i ta różnica, to woda. Jeśli więc duży ciężar szamotowy o powierzchni też sporej znajdzie się w pomieszczeniu, to będzie wchłaniał wigoć z tego pomieszczenia aż do czasu gdy wyrówna wilgotność z pomieszczeniem. Jesli jednak ten ciężar ceglany będzie suszony systematycznie od środka przez gorące suche spaliny, wtedy jego zewnętrzne gabaryty będą pobierac wilgoć od mieszkania i będzie ona wędrować w kierunku środka pieca i wylatywać kominem na zewnątrz. Nie znalazłem opracowań wyjaśniających te osiągnięte w moim domu zjawisko, więc teoria którą napisałem jest moja. Jeśli piec będzie pokryty szkliwem jak kafle lub czymś podobnym, to zjawiska tego nie będzie a jeśli, to nie mające znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 26.12.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 A może zrób eksperyment. Połóż na piecu cegłę. Zważ ją i odłóż. Napal. I zważ. I opublikuj wyniki. Mimo wszystko myślę, że twój piec uruchamia jakiś mechanizm wentylacji. Ja u siebie mam tak, że w dobre mrozy jak puszczę wentylacje na full(grawitacyjna) to jest tak sucho, że aż "iskry lecą", A mam zwykłe grzejniki, żadnego 3,5t pieca z szamotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 26.12.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Wesołych Świąt !Przy dużych mrozach powietrze z dworu nawet mocno wilgotne, zamienia się w domu na mocno suche, dzieki zmianie objętości na większą. Efekt iskrzenia mozna osiągnąć wtedy bardzo latwo nawet bez wentylacji. Problem wilgotności w domu jest gdy temperatura na dworzu jest w granicach kilku stopni po wyżej 0 i duzej wilgotności. Wtedy po wejściu do domu nawet jak zostanie podgrzane, to wigotnośc jego już jest duża.Reasumując, właśnie w takie pogody "angielskie" w domu dzięki ceglanemu systemowi grzewczemu utrzymuje się wigotność w granicy 35-40%. Znana jest praktyka, że podzczas mrozów nawilża się powietrze w domu. Obecnie są urzadzenia do zmniejszania wilgotnosci podczas aury cieplejszej i wilgotnej. U mnie taką rolę spełnia piec ceglany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 26.12.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Wesołych Świąt ! Przy dużych mrozach powietrze z dworu nawet mocno wilgotne, zamienia się w domu na mocno suche, dzieki zmianie objętości na większą. Efekt iskrzenia mozna osiągnąć wtedy bardzo latwo nawet bez wentylacji. Problem wilgotności w domu jest gdy temperatura na dworzu jest w granicach kilku stopni po wyżej 0 i duzej wilgotności. Wtedy po wejściu do domu nawet jak zostanie podgrzane, to wigotnośc jego już jest duża. Reasumując, właśnie w takie pogody "angielskie" w domu dzięki ceglanemu systemowi grzewczemu utrzymuje się wigotność w granicy 35-40%. Znana jest praktyka, że podzczas mrozów nawilża się powietrze w domu. Obecnie są urzadzenia do zmniejszania wilgotnosci podczas aury cieplejszej i wilgotnej. U mnie taką rolę spełnia piec ceglany. http://pl.wikipedia.org/wiki/Wilgotno%C5%9B%C4%87_powietrza Nie!!! Nie rozumiesz istoty zjawiska, przeczytaj powyższe. Dzięki zmianie temperatury. To co jest wilgotne w 10st jest w 20st 2 razy suchsze!!! To co jest wilgotne w -20 jest w 20 SUCHE JAK PIEPRZ!!! Zmiana objętości niewiele ma tu do rzeczy. Dlatego sugeruję, że odpalenie twojego pieca uruchamia jakiś mechanizm wentylacji. Przy temperaturze większej jak na dworzu po prostu pomieszczenie schnie na wiór. To co usilnie opisujesz jest to dokładnie to jak działa SPRAWNA WENTYLACJA. Aha, wesołych wesołych!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 26.12.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 I jeszcze, jak nie działa wentylacja, a ludzie chuchają gotują, myją to i tak nawet w -20 będzie w domu wilgotno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts