Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

i on uwierzył ! isokretynizm.

Wyszło im z ITB opór cieplny równy temu co zwykły styropian !!! zapomnij o tym.

W wątku o tym isoobusterze pisałem że można uzyskać efekt deklarowany, taniej. Im ta folia bombelkowa zniszczyła efekt.

Jedna szczelina powietrzna z powłoką alu daje opór cieplny 0,6-0,7 m^2*K/W.

Sorry ale od kierownika budowy trąci czereśniactwe, niestety spotykało się takich inż . Zero swojej wiedzy tylko czereśniackie mądrości powtarza.

Wełnie nic a nic będzie jeśli zrobisz paroizolację, szczelnie pozaklejaną.

Paroizolacją aptekarsko wykonana !

Moglibyscie opisac jak dobrze wykonac paroizolacje welny? jakich bledow sie ustrzegac ? o czym trzeba pamietac?

• Odpowiedzi 904
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dokładnie trzeba połączyć jedną folię z drugą, wywinąć na ściany szczytowe, jeśli ściana szczytowe przerywa izolację i nie może być ciągła, wykuć !

Folię paroizo ... z dodatkiem alu.

Między GK a folią robisz pustkę powietrzną, folia sreberkiem do wnętrza. Dzięki temu gratis masz koło 2,5 cm izolacji.

Folię wywijasz na ściany z zakładem, tu troszkę inwencji, widać że o to chyba nie trzeba się martwić, ponieważ kolega

przemyśliwuje te sprawy.

http://www.naturalspacesdomes.com/bear_creek_dome/vapor_barrier.htm

http://pasivnydom.blog.cz/1004/parozabrana

Aleś mu zadał... Folie paroizolacyjna ekipy kleją na taśmy dwustronnie klejące do rusztu, do którego kręcą płyty GK. Jak ty chcesz, żeby on zrobił tą pustkę powietrzną? Podwójny ruszt? Podwójny koszt...

A bez pustki powietrznej ten wątpliwy efekt odbijania promieniowania podczerwonego nawet nie ma szans teoretycznego zaistnienia, choć i z pustką powietrzną będzie widniał jedynie na papierze. Jak wysokie jest promieniowanie nagrzanej płyty GK?

nasuwaja mi sie kolejne pytania. do wiazarow mam zamiar dowiesic sufit podwieszany wiec potrzebuje wypuscic wieszaki. welne zakladalem ukladac na sznurkach miedzy wiazarami i pod welne dac folie paroszczelna (moze byc z alu). tylko w tym wypadku folia w miejscach wieszakow bedzie przez nie przebita. miedzy folia a sufitem bylo 5cm odstepu wiec chyba ok. tak samo musze jeszcze wypuscic kable do oswietlenia i wentylacje mechaniczna.

z tego co czytalem to jeszcze daje sie na welne (od strony strychu) folie paroprzepuszczalna. jest ona niezbedna i jak sie ja montuje ? pytam o to wszystko bo sam z tesciem mam zamiar polozyc welne. pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc.

Olleo myślę podobnie. Folie odbijające podczerwień to rozumiem przy źródle ciepła a nie przy KG. Róbcie poprawnie układanie wełny - bez szpar poprawiajcie po niechlujnych ekipach w trakcie prac. Nie pozwalajcie zakrywać folią / KG wełny przed waszym zatwierdzeniem poprawności izolacji , dopilnujcie by folia była szczelnie połączone ze sobą i stelażami i to wystarczy. Na nic się zdadzą czary z alufolią jak opisane 2 punkty będą spartaczone.

ocieplac zamierzam sam wiec musze siebie pilnowac przy wokananiu:) nie jestem budowlancem w zadnym wypadku ale tez dwoch lewych rak nie mam wiec staram sam to tez przemyslec bo moj kierownik od razu neguje welne i mi poleca pianke na ktora mnie nie stac. ponizej wklejam na szybko narysowany szkic co chce zrobic. prosze o komentarze czy to ma sens.

strop.JPG

strop.JPG

Edytowane przez flisiu

A bez pustki powietrznej ten wątpliwy efekt odbijania promieniowania podczerwonego nawet nie ma szans teoretycznego zaistnienia, choć i z pustką powietrzną będzie widniał jedynie na papierze. Jak wysokie jest promieniowanie nagrzanej płyty GK?
dobrze :)

Opór cieplny pustki powietrznej to 0,18 m^2*K/W kolejny opór cieplny jest od powłoki nisko emisyjnej czyli foli alu.

Płyta GK jeśli ma więcej niż 0,5 keliwina ma już energię którą może wypromieniować, o takie coś chodzi !

Stąd masz w oknach powłoki nisko emisyjne, bo nie cudowne gazy, tylko powłoki low E dają te efekty izolacyjne !

Przeliczone empirycznie i zbadane, na tej podstawie są programy którymi liczysz szklenie, są wzory na opór cieplny pustki powietrznej z powłoką

nisko emisyjną itp ... nie są to szałowe wartości, jednak 2,5 cm izolacji gratis złe nie jest.

W wątku o isoboosterze tłumaczyłem iż im się rozjechało to co chcieli osiągnąć ! ponieważ robiąc to na pustkach powietrznych faktycznie dało by się ten efekt uzyskać, tak tylko jest wartość jak dla zwykłego, podłego eps'a z promocji ... co waży mniej jak 10kg/m^3 !

opilnujcie by folia była szczelnie połączone ze sobą i stelażami i to wystarczy. Na nic się zdadzą czary z alufolią jak opisane 2 punkty będą spartaczone.
to nie są czary ! folia tak ma kosztować nie więcej jak 2,5 zł ... bo próbują naciągać jak z isoboosterem !

co nie działa tak jak ma działać .

Ja wiem że koledzy są czujni w tych tematach czarów, bo marketing niektórych producentów jest bardzo nachalny itp .

mnie to tam lata ... nie jestem z nikim związany ! Jak bym empirycznie tego nie doświadczył to bym nie pisał.

Promuje wykorzystanie nauki, nie propagandy producentów !

nasuwaja mi sie kolejne pytania. do wiazarow mam zamiar dowiesic sufit podwieszany wiec potrzebuje wypuscic wieszaki. welne zakladalem ukladac na sznurkach miedzy wiazarami i pod welne dac folie paroszczelna (moze byc z alu). tylko w tym wypadku folia w miejscach wieszakow bedzie przez nie przebita. miedzy folia a sufitem bylo 5cm odstepu wiec chyba ok. tak samo musze jeszcze wypuscic kable do oswietlenia i wentylacje mechaniczna.

folie kleisz do profili - miedzy profile a plyte GK, wiec przebita, poza kablami (co mozesz uszczelnic tasma klejaca) i wkretami do GK nie bedzie. Sznurki sobie daruj - welne dajesz nad profile i to profile ja beda trzymac (w koncu musisz do czegos ten sufit podwieszany przykrecic, a nie bedziesz krecil do wieszakow).

z tego co czytalem to jeszcze daje sie na welne (od strony strychu) folie paroprzepuszczalna. jest ona niezbedna i jak sie ja montuje ? pytam o to wszystko bo sam z tesciem mam zamiar polozyc welne. pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc.

Folie paroprzepuszczalna dodatkowa niektorzy daja, jak nad welna jest pelne deskowanie i szczelina wentylacyjna - robi to za wiatroizolacje. Ja u siebie niestety nie wiedzialem i nie dalem, a ta szczelina, to niby jest, a jakby jej nie bylo, bo niby krokwie 18cm, welna 15cm, a w wielu miejscach dotyka desek. Jesli bedziesz mial membrane paroprzepuszczalna, a nie pelne deskowanie, to nie trzeba juz folii, To samo, jesli nad ta welna masz stryszek - daj tylko np. plyty OSB, zeby miec podloge tego stryszku. Ty masz ten komfort, ze bedziesz robil z tesciem, pewnie masz czas, to mozesz byc dokladny - ja jeszcze dokladnej ekipy nie spotkalem i ta od ocieplen nie byla wyjatkiem - dla wszystkich liczy sie tylko gladka powierzchnia plyt GK (albo tynku na elewacji).

Olleo myślę podobnie. Folie odbijające podczerwień to rozumiem przy źródle ciepła a nie przy KG. Róbcie poprawnie układanie wełny - bez szpar poprawiajcie po niechlujnych ekipach w trakcie prac. Nie pozwalajcie zakrywać folią / KG wełny przed waszym zatwierdzeniem poprawności izolacji , dopilnujcie by folia była szczelnie połączone ze sobą i stelażami i to wystarczy. Na nic się zdadzą czary z alufolią jak opisane 2 punkty będą spartaczone.

I szykujcie sie, ze w pewnym momencie "fachowiec" pizgnie przymiarem i pojdzie weg.

Promuje wykorzystanie nauki, nie propagandy producentów !

wszystko fajnie, ale wyzszy koszt folii, niedokladnosc wykonania, problemy ze zrobieniem (i utrzymaniem przez lata) wspomnianej pustki powietrznej i pomijalnie maly zysk energetyczny sprawiaja, ze lepiej zainwestowac te pare zl w lepsza welne (np. super-mate zamiast uni-maty), niz sie palowac z czyms watpliwym. Lepszy efekt uzyskalby tapetujac plyty GK ta folia aluminiowa od wewnatrz pomieszczenia ;)

p.s. mierzyles temperature plyty GK z i bez folii alu po drugiej stronie? Jesli mialoby to cos dawac, to choc pol stopnia powinna byc roznica, w co watpie.

p.s.2. twoj nick jest po arabsku/aramejsku/hebrajsku, czy mi sie cos na kompie spapralo?

ocieplac zamierzam sam wiec musze siebie pilnowac przy wokananiu:) nie jestem budowlancem w zadnym wypadku ale tez dwoch lewych rak nie mam wiec staram sam to tez przemyslec bo moj kierownik od razu neguje welne i mi poleca pianke na ktora mnie nie stac. ponizej wklejam na szybko narysowany szkic co chce zrobic. prosze o komentarze czy to ma sens.

[ATTACH=CONFIG]219923[/ATTACH]

Bedziesz mial problem z wykonaniem tego. Welne kladziesz miedzy jetki (wiazary) i sznurkujesz od spodu. Do jetek krecisz wieszaki, do ktorych krecisz profile w poprzek jetek i na nie kladziesz druga warstwe welny. Do profili folia i na to plyty GK. Na jetki od gory mozesz dac plyty OSB, albo cos, po czym bedziesz mogl chodzic.

lepiej zainwestowac te pare zl w lepsza welne (np. super-mate zamiast uni-maty), niz sie palowac z czyms watpliwym.

Zreszta... czlowiek chce dac welny 20 + 15 cm!! Na co mu te 2.5cm pustko powietrznej z lusterkiem?? I tak bedzie mial lepiej, niz 99.9% wlascicieli domkow jednorodzinnych. Pasywnego domu bez rekuperacji i tak nie zrobi, wiec nie przesadzajmy.

Poprawnosc, dokladnosc wykonania i zgodnosc ze sztuka budowlana, wytycznymi ITB i instrukcjami producenta, to jedno i to bardzo wazne jedno, ale to powyzej, to juz, jak to "fachowcy" mawiaja: "internetow sie pan naczytal".

No dobra.

Wyobraźmy sobie, że na ocieplenie dachu nie dajemy wełny tylko bale drewniane o grubości 15-20 cm z felcem i uszczelnieniem. Jeśli od strony poszycia dachowego nie będzie przewiewu, to drewno dostanie wilgoci i zjedzą go robale. Reasumując, jedne izolacje potrzebują wietrzenia a inne nie.

Bedziesz mial problem z wykonaniem tego. Welne kladziesz miedzy jetki (wiazary) i sznurkujesz od spodu. Do jetek krecisz wieszaki, do ktorych krecisz profile w poprzek jetek i na nie kladziesz druga warstwe welny. Do profili folia i na to plyty GK. Na jetki od gory mozesz dac plyty OSB, albo cos, po czym bedziesz mogl chodzic.

jesli dobrze rozumiem co piszesz, to nie moge tak zrobic :) pod wiazarami mam tylko 5cm do zagospodarowania. nie chce zmniejszac wysokosci pomieszczen dlatego zdecydowalem sie na ukladanie welny w taki sposob jak narysowalem. tylko sie zastanawiam czy 35 cm moze opierac sie na samych sznurkach... potem mialem zamiar dobic do wiazarow katowniki i na to polozyc plyty osb tylko w tych miejscach gdzie bede uzywal przestrzeni w pozostalych welna bylaby odslonieta. nie chcialem klasc plyt osb na calej powierzchni ze wzgl. na koszty. dom z garazem po podlodze ma 187m2. dzieki wielkie wszystkim za opinie i pomoc :)

jesli dobrze rozumiem co piszesz, to nie moge tak zrobic :) pod wiazarami mam tylko 5cm do zagospodarowania. nie chce zmniejszac wysokosci pomieszczen

Zastanow sie, czy rzeczywiscie nie mozesz obnizyc bardziej pomieszczenia. Ja musialem sie pogodzic z tym, ze bede mial <240cm w paru mieszczeniach, bo dom (lata 80) byl projektowany na 240cm (wtedy to byla norma), ale wowczas nie dawalo sie termoizolacji na chudziaku, tylko wylewka wyrownujaca i klepka klejona na lepik lub legary bezposrednio na chudziaku.

dlatego zdecydowalem sie na ukladanie welny w taki sposob jak narysowalem. tylko sie zastanawiam czy 35 cm moze opierac sie na samych sznurkach... potem mialem zamiar dobic do wiazarow katowniki i na to polozyc plyty osb tylko w tych miejscach gdzie bede uzywal przestrzeni w pozostalych welna bylaby odslonieta. nie chcialem klasc plyt osb na calej powierzchni ze wzgl. na koszty. dom z garazem po podlodze ma 187m2. dzieki wielkie wszystkim za opinie i pomoc :)

Jesli nie obnizasz sufitu bardziej, to daj laty na jetki i daj tam wiecej welny, ale sznurkuj na poziomie dolnej krawedzi welny - w te 5cm mozesz dac welne 5cm.

wszystko fajnie, ale wyzszy koszt folii, niedokladnosc wykonania, problemy ze zrobieniem (i utrzymaniem przez lata) wspomnianej pustki powietrznej i pomijalnie maly zysk energetyczny sprawiaja, ze lepiej zainwestowac te pare zl w lepsza welne (np. super-mate zamiast uni-maty), niz sie palowac z czyms watpliwym. Lepszy efekt uzyskalby tapetujac plyty GK ta folia aluminiowa od wewnatrz pomieszczenia

A czy ja piszę że to jest temat obowiązkowy, proponuje to w taki sensie że jak Kolega jest rozgarnięty to za gronie uzyska efekt .

Czytać to mogą ludzie którzy mają skromniejszą izolację i może im to polepszyć sprawę .

Opór cieplny takiej pustki to jest około 0,66 m^2*K/W przy ścianie z U ... 0,7 która ma opór 1,4 jak by nie było to jest 1/2 oporu .

A przy izolacji 50cm ? bardzo skromnie .

Oczywiście to paroizolacja musi leżeć w takie strefie gdzie będzie zawsze dostatecznie ciepła ... co oznacza że powinna zakańczać sutą izolację

termiczną .

A nie że ktoś sobie da 5cm wełny...

Nie jest to wątpliwe ponieważ te efekty odczuwasz w zimie ... właśnie na oknach, co mi wiadomo że mało ludzi jeszcze kojarzy co w oknach siedzi.

Jak pisałem nie jakiś cudowny gaz tylko powłoka niskoemisyjna.

Zastanow sie, czy rzeczywiscie nie mozesz obnizyc bardziej pomieszczenia. Ja musialem sie pogodzic z tym, ze bede mial <240cm w paru mieszczeniach, bo dom (lata 80) byl projektowany na 240cm (wtedy to byla norma), ale wowczas nie dawalo sie termoizolacji na chudziaku, tylko wylewka wyrownujaca i klepka klejona na lepik lub legary bezposrednio na chudziaku.

Jesli nie obnizasz sufitu bardziej, to daj laty na jetki i daj tam wiecej welny, ale sznurkuj na poziomie dolnej krawedzi welny - w te 5cm mozesz dac welne 5cm.

nie dam rady obnizyc sufitu, zona by mnie zabila i ja tez wole wyzsze pomieszczenie:) moglbys naszkicowac swoje drugie rozwiazanie z jetkami ?

Nie jest to wątpliwe ponieważ te efekty odczuwasz w zimie ... właśnie na oknach, co mi wiadomo że mało ludzi jeszcze kojarzy co w oknach siedzi.

Jak pisałem nie jakiś cudowny gaz tylko powłoka niskoemisyjna.

Przede wszystkim pustka powietrzna, tzn. gazowa.

Zdaje sie gdzies w watku kominkowym czytalem o szybie pyrolitycznej, ktora wlasciwie jest tym samym, o czym piszesz, choc w innym zastosowaniu - zapobieganiu wychladzania szyby i odkladaniu sadzy na szybie. I dalej bylo, ze wystarczy dac podwojna szybe z pustka powietrzna i bedzie jeszcze lepszy efekt.

nie dam rady obnizyc sufitu, zona by mnie zabila i ja tez wole wyzsze pomieszczenie:) moglbys naszkicowac swoje drugie rozwiazanie z jetkami ?

Jetki (po twojemu wiazary) z welna pomiedzy nimi na wysokosc belek (powiedzmy 20cm):

http://i.snag.gy/U3YOZ.jpg

Na wiazary nabite laty 10cm wysokie:

http://i.snag.gy/tAbrZ.jpg

Pomiedzy latami w poprzek welna 10cm:

http://i.snag.gy/UzQke.jpg

Razem masz 30cm. Jesli te 5cm, ktore mowisz, ze mozesz obnizyc, to na welne i chcesz ponizej wiazarow dac 5tke welny (w poprzek wiazarow):

http://i.snag.gy/3WiHA.jpg

to musisz przeznaczyc jeszcze pare cm na profile zawieszone na wieszakach, do ktorych bedziesz krecil plyty GK (plyty nie radze krecic do wiazarow, bo beda pekaly):

http://i.snag.gy/Ejdqv.jpg

razem z plytami GK jakies 10-12cm. Oczywiscie na te profile folie paroszczelna.

Oczywiscie taniej bedzie dac 20cm miedzy wiazary i 15 pod wiazary - na profilach - drewno jest drogie, poza tym zestaw welny 20 + 10 + 5 bedzie drozszy od 20 + 15.

Edytowane przez Olleo