מרכבה 26.10.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 No coz, mysle ze pierwszy lepszy rzeczoznawca budowlany ci powie jaki ulamek procenta ma zrobione to dobrze. Rozkładanie rąk i całkowita rezygnacja z paroizolacji, dobra nie jest. Masz garnek który ma otworek .. co kropelka z niego wycieka, ale tobie to nie pasuje i wolisz durszlak niż garnek. A całość się rozbija o czas, o cenny czas który przetrzyma parę wodną i "uporządkuje" jej strumień. Nie ma co porównywać otwartego kranu na full z kapiącym kranem. A to się wielu upiera że róbcie co chcecie, bo i tak tego szczelnie nie zrobisz. Zrobisz jak będziesz chciał użyć taśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 27.10.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 porownanie dachu do garnka jest lekko chybione, bo chcesz osiagnac delikatnie mowiac inny efekt. Ja nie mowie, by zrezygnowac ze szczelnosci całkowicie. Jak bedzie robil sam, to ma szanse zrobic co najmniej dobrze, ale jak beda robic "fachowcy", to nigdy szczelnie nie bedzie. Dramatu jednakze az takiego nie bedzie, o ile krokwie i jetki od gory maja gdzie odparowac. Wszak setki lat konstruowano domy z drewnianymi stropami i nieogrzewanym strychem, ale wtedy strych byl wysoce nieszczelny - niektore domy stoja tak po dzis dzien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 01.11.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Nigdy nie zlecajcie ekipom nawet tym polecanym i sprawdzonym układanie wełny. Robią to po łebkach i jadą dalej. Ekipa może zamontować stelaż i przykręcić rigipsy.Ja całe dnie stoję i patrzę jak robią ocieplenie. W efekcie jestem pewien 99% powierzchni ocieplenia. Nierówne kawałki wełny z luzem obok siebie i możliwość wsadzenia w luźne miejsca całej reki to standard, który potem odbije się na ogrzewaniu. Na nic się zdadzą super wełny L32 o grubości "pół metra" jak takie dziurki powietrza pozostawimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 01.11.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Witam, jakiej firmy polecacie welne? na co nalezy zwrocic uwage kupujac welne? mam zamiar kupic welne firmy Ursa (silver) w rolkach. moze byc czy sa lepsze produkty? bede ukladal sam wiec wszelkie sugestie mile widziane:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 01.11.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Witam, jakiej firmy polecacie welne? na co nalezy zwrocic uwage kupujac welne? mam zamiar kupic welne firmy Ursa (silver) w rolkach. moze byc czy sa lepsze produkty? bede ukladal sam wiec wszelkie sugestie mile widziane:) Isover i to nie tylko ze względu na parametry ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 01.11.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 moglbys wymienic zalety tej welny w porownaniu do innych producentow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.11.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Isover i to nie tylko ze względu na parametry ! kłaniamy ci się isoveże co na to paroki i rocwoole ursy i inne wytwórnie ? Witam, jakiej firmy polecacie welne? na co nalezy zwrocic uwage kupujac welne? mam zamiar kupic welne firmy Ursa (silver) w rolkach. moze byc czy sa lepsze produkty? bede ukladal sam wiec wszelkie sugestie mile widziane Nie firmę ! a to żeby w wełnie było wełny jak najwięcej ! za dobre pieniądze ! Wełna dobrze izolująca musi ważyć ! jej optimum izolacyjności , lub najmniejszej przewodności cieplnej lambda jest dla gęstości pozornej ... 90kg/m^3 to samo tyczy się kostki słomy czy innych materiałów włóknistych . Dla EPS'a ... jest to znowu 40 kg ! stąd polecam szukać wagę wełny w objętości 1m^3 ... http://www.baubiologie.at/download/zertifikate/lambda.html przykład dla kostki słomianej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 02.11.2013 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 nie wiem, cos tam w germanskim jezyku podlinkowal, ale jakie jest optimum dla welny szklanej, bazaltowej, dla welny owczej i puchu gesiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 02.11.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Nie firmę ! a to żeby w wełnie było wełny jak najwięcej ! za dobre pieniądze ! Wełna dobrze izolująca musi ważyć ! jej optimum izolacyjności , lub najmniejszej przewodności cieplnej lambda jest dla gęstości pozornej ... 90kg/m^3 to samo tyczy się kostki słomy czy innych materiałów włóknistych . Dla EPS'a ... jest to znowu 40 kg ! stąd polecam szukać wagę wełny w objętości 1m^3 ... http://www.baubiologie.at/download/zertifikate/lambda.html przykład dla kostki słomianej niestety otwierajaca karte techniczna welny ursa nie znalazlem tam wagi welny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 02.11.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Polecam Ci URSĘ, ze względu że transport gratis od 4 palet, inne firmy wymagają większego zamówienia. Jak masz zamiar ocieplać wełną silver o L=039 to lepiej sobie daruj i nie ocieplaj. 039 to wata a nie wełna. Ja mam 2 rodzaje platinum L032 i gold L035. Powiem Ci że L035 to przepaść wagowa i jakość zbicia w porównaniu do L032. Teraz nie brałbym nic innego jak platinum L32, tylko że potrzebowałem 20cm wełny a 032 jest max 15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.11.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 039 to wata a nie wełna. proszę wyjaśnij czemu. Może się dowiem czegoś czego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.11.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 A ja zawsze myślałem ,że w izolacji to ciepło właściwe jest priorytetem.Młody jestem to muszę się uczyć .No i zawsze myślałem,że nie cena a umiejętność spełniania funkcji jest ważna.Czyli. IZOLOWANIA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 03.11.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Arabski robaczku weź do ręki wełnę o różnych współczynnikach przenikalności ciepła i się dowiesz czemu.Nydar ciepło właściwe to pobożne życzenia producentów /polecam lekturę parametrów jakie spełnia polski grafitowy L031 styropian oraz parametry jakie musi spełniać taki styropian w cywilizowanych krajach/. Umiejętności powiadasz? Skocz do lokalnej piekarni i spytaj się czy z każdej mąki upieką chleb, a przedtem po nauki zapraszam do lokalnego młyna i spytaj się czy z ziarna paszowego przygotują ci mąkę na chleb.Umiejętności to pół sukcesu drugie pół to materiał z jakiego ocieplasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.11.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Arabski robaczku weź do ręki wełnę o różnych współczynnikach przenikalności ciepła i się dowiesz czemu. ... widzisz nawet nie wiesz że to nie arabski ... a herbrajski Ale powiedź jaki to ma wpływ ... bo nie rozumie co chcesz zakomunikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samboman 06.11.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 (edytowane) Czy w przypadku gdy nad poddaszem użytkowym jest strych (niewysoki ok 1.5m), nieogrzewany - ocieplenie skosów powinno się ciągnąć od sciany kolankowej do kalenicy, czy jedynie do poziomu wiązarów, między którymi też będzie wełna (pod nią oczywiście folia, stelaż i płyty K-G)? Nad wiązarami będzie płyta OSB, która będzie stanowiła podłogę strychu. Edytowane 6 Listopada 2013 przez samboman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.11.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Chodzi Ci o ścianę szczytową ... nie wiem czemu ... tego nie ma w projektach .. tylko ciągną po sam czubek kalenicy mur .jak masz wiązary ... to nad nimi przełamanie i zejście z izolacją ścian na izolację poddasza.Proste, eliminuje mostki termiczne i tańsze ... bo nie lecisz parę m^2 gratis z izolacją .Płyta OSB równo z izolacją późniejszą lub w trakcie jej wykonywania, aby ładnie się z licowało .a 1,5 m ... mało nie jest ... to bok będzie wynosił dla kąta 45 st .. jakieś 2,115 m... 1,5 x 1,41 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 06.11.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 samboman pyta, czy ciagnac z welna miedzy krokwiami do samej gory, czy wystarczy jak zakonczy na wysokosci jetek. Ja dalem miedzy krokwie welne (juz bez drugiej warstwy na krokwiach) i na to dam plyty osb bez folii prawdopodobnie. Stryszek jest nieogrzewany - ma tam byc router, UPS itp., wiec dobrze by bylo jakby na strychu bylo >0°C. Zastanawiam sie, czy robic paroizolacje - i tak nie ma mozliwosci, zeby byla szczelna, a tam juz nie powinno byc wiele wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.11.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Zastanawiam sie, czy robic paroizolacje - i tak nie ma mozliwosci, zeby byla szczelna, a tam juz nie powinno byc wiele wilgoci. Nad poddaszem ? oczywiście że daj, czemu z góry zakładasz że będzie nie szczelna ... z dziury ... jak łepek szpilki tragedii nie będzie ... ale jak zostawisz, parę wodną ... aby hulała gdzie chce . Szybko przyjdzie refleksja . chyba że lubisz w domu 20% wilgotności przy 20st . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 06.11.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 pod stryszkiem jest paroizolacja, wiec ta na stryszku na warunki w domu nie wplynie. A szczelna nie bedzie, bo skosy schodza do samej plyty OSB, a nawet pod nia - z czym ja mam niby paroizolacje polaczyc na poziomie plytowej podlogi? Jutro ci to narysuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samboman 07.11.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 samboman pyta, czy ciagnac z welna miedzy krokwiami do samej gory, czy wystarczy jak zakonczy na wysokosci jetek. Ja dalem miedzy krokwie welne (juz bez drugiej warstwy na krokwiach) i na to dam plyty osb bez folii prawdopodobnie. Stryszek jest nieogrzewany - ma tam byc router, UPS itp., wiec dobrze by bylo jakby na strychu bylo >0°C. Zastanawiam sie, czy robic paroizolacje - i tak nie ma mozliwosci, zeby byla szczelna, a tam juz nie powinno byc wiele wilgoci. Zgadza się, chodzi mi o to czy ciągnąć aż do kalenicy. Tak na szybko rysunek w paincie. Wełna między krokwiami do poziomu jętek tak jak na rysunku (oczywiście do tego folia paroizolacyjna). Czy w takim przypadku dać też wełnę między krokwiami także na strychu (tak jak pisze Olleo). Dodam, że nie planuję dawać płyty OSB na skosach strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts