mamut 74 25.02.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 (edytowane) aadamuss24 zrób tak jak opisałem wcześniej i zobacz ile pianki ci wyjdzie na uszczelnienie tych styków, wcześniej zmierz szerokość takiego styku zsumuj wszystkie i podaj wynik w metrach bieżących Edytowane 25 Lutego 2012 przez mamut 74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 25.02.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Dawanie kleju na boki płyt jest bez sensu. Jeśli już to piana ale lepiej dopasować styto na styk. Moim zdaniem jest bardzo z sensem bo po pierwsze eliminujemy mostek na nieszczelności styku dwóch płyt i zimne powietrze z zewnątrz nie będzie penetrować do muru (nigdy nie ściśniemy idealnie płyt aby nie było szczeliny) a po drugie likwiduje migrację powietrza w osi pionowej i posiomej w kanałach na styku płyt - zdaje się adam_mk czyli założyciel tego wątku pisał gdzieś o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 25.02.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Moim zdaniem jest bardzo z sensem bo po pierwsze eliminujemy mostek na nieszczelności styku dwóch płyt i zimne powietrze z zewnątrz nie będzie penetrować do muru (nigdy nie ściśniemy idealnie płyt aby nie było szczeliny) a po drugie likwiduje migrację powietrza w osi pionowej i posiomej w kanałach na styku płyt - zdaje się adam_mk czyli założyciel tego wątku pisał gdzieś o tym dając klej, taki z worka, tworzysz idealny mostek termiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 25.02.2012 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 dając klej, taki z worka, tworzysz idealny mostek termiczny tu raczej chodziło o kej w piance na który będzie montowany styro do ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 25.02.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 taniej wyjdzie zwykła pianka niż klej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.02.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Czy komuś tu płaci producent pianki, że takie głupoty wypisuje? Klejenie boków płyt na piankę, to prośba o kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 25.02.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 a jakie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 25.02.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 dając klej, taki z worka, tworzysz idealny mostek termiczny Jak mogłeś nawet pomyśleć o takim kleju. Jasne jest przecież, że chodziło mi o klej w piance. Czy komuś tu płaci producent pianki, że takie głupoty wypisuje? Klejenie boków płyt na piankę, to prośba o kłopoty. No właśnie jak już mamut zapytał - jakie niby kłopoty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 25.02.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 dokładnie tak, płyty kleimy całopowierzchniowo do ściany + boki płyt do siebie, można tez aplikować piankę w łączenia płyt przy pomocy pistoletu do pianki z długą nakładką minimum 10cm, np. z "końskiej" igły a co to jest końska igła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.02.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 a jakie ? Dając styro na styk tworzy się częściowo bardzo wąska szczelina. Po nałożeniu tynku jest zamknięta. Ze względu na miminalną szerokość powietrze w niej nie porusza się i mamy dobrą izolację. Dając piankę na boki w taki sposób jak radzisz powstają ze dwie szczeliny na tyle szerokie że w nich powietrze będzie sobie krążyć -a to jest już w tym miejscu brak ocieplenia. Z pewnością napiszesz że zrobisz każdy bok tak dokładnie że wypełni w 100% tą przestrzeń. Być może tak, bo jesteś tak dokładny. Ale w takim razie możesz dosunąć równie dokładnie styro. Wychodzi zgodnie z zasadą "non sunt multiplicanda entia sine necessitate," że ten proponowany przez Ciebie sposób jest niepotrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 25.02.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 firewall twoje słowa są godne rozważenia ale wtedy chyba wracamy znów do wersji, że jednak frezowany będzie lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 25.02.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 (edytowane) zdjęcie termowizyjne chyba rozwiąże tą debatę czy łączyć płyty ze sobą pianką? tak mi się wydaje:) W jakimś dzienniku widziałem takie zdjęcia. Styro grafitowy 20cm chyba i piankowane szczeliny po przyklejeniu. No i nie widać tych łączeń http://forum.muratordom.pl/showthread.php?156296-Domek-nad-Odr%C4%85&p=5157064&viewfull=1#post5157064 edit: ale chyba właściciel tego domku poprawiał po wykonawcach i wciskał pistolet głębiej aby zapiankować teraz doczytałem:) Edytowane 25 Lutego 2012 przez michal_mlody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 25.02.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 są takie długie stalowe specjalistyczne igły, widziałem u weterynarza dlatego końskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 25.02.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Jakoś nie wyobrażam sobie aplikację pianki taką igłą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 25.02.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Michał wszystko zależy od średnicy igły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 25.02.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Dając styro na styk tworzy się częściowo bardzo wąska szczelina. Po nałożeniu tynku jest zamknięta. Ze względu na miminalną szerokość powietrze w niej nie porusza się i mamy dobrą izolację. Dając piankę na boki w taki sposób jak radzisz powstają ze dwie szczeliny na tyle szerokie że w nich powietrze będzie sobie krążyć -a to jest już w tym miejscu brak ocieplenia. Z pewnością napiszesz że zrobisz każdy bok tak dokładnie że wypełni w 100% tą przestrzeń. Być może tak, bo jesteś tak dokładny. Ale w takim razie możesz dosunąć równie dokładnie styro. Wychodzi zgodnie z zasadą "non sunt multiplicanda entia sine necessitate," że ten proponowany przez Ciebie sposób jest niepotrzebny. jak piankując szczelinę tworzymy dwie nowe? szpachlowanie klejem szczelin nie wypełnia tych szczelin, jeżeli nie chcesz żeby w zagłębieniu zbierała się woda to trzeba je zasypać a nie budować zadaszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.02.2012 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Proponowałeś dawanie wiersza pianki środkiem( idąc po boku płyty). Stąd tworzą się 2 kieszenie. Pierwsza od ściany do pianki, druga od pianki do tynku. Oczywiście, mam nadzieje że mówimy tu o grubościach styro ok. 20cm i niskiej lambdzie. Bo przy małych grubościach lub styro na poziomie 0,04 - to można robić wszelkie sztuki i wiele to nie zmieni.A tak, a propos, płyt frezowanych: widziałem kiedyś na niemieckiej stronie ich sposób na mostki.W normalnych bloczkach styro na boku jest nacięcie ( tak 2/3 od ściany) po obwodzie tak ze 2-3cm na głębokość. Podczas montażu wkładany jest pasek z tworzywa sztucznego(czyli wychodzi że z jakie 5cm). Dokładając następny bloczek styro robimy szczelny zamek. Takie nacięcie to można by zrobic pewnie drutem oporowym. Piszę ogólnie bo ta strona wpadła mi w oko dawno temu przez przypadek ( wtedy bardziej przemawiała do mnie wełna dwugęstościowa - obecnie przemawia do mnie różnica w cenie pomiędzy dwoma systemami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 26.02.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Może orientujesz sie Firewall, która wełna na ścianie się lepiej sprawdza: dwugęstościowa czy lamelowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 26.02.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 LDając styro na styk tworzy się częściowo bardzo wąska szczelina. Po nałożeniu tynku jest zamknięta. Ze względu na miminalną szerokość powietrze w niej nie porusza się i mamy dobrą izolację. Dając piankę na boki w taki sposób jak radzisz powstają ze dwie szczeliny na tyle szerokie że w nich powietrze będzie sobie krążyć -a to jest już w tym miejscu brak ocieplenia. Z pewnością napiszesz że zrobisz każdy bok tak dokładnie że wypełni w 100% tą przestrzeń. Być może tak, bo jesteś tak dokładny. Ale w takim razie możesz dosunąć równie dokładnie styro. Wychodzi zgodnie z zasadą "non sunt multiplicanda entia sine necessitate," że ten proponowany przez Ciebie sposób jest niepotrzebny. Tej wersji bym się trzymał. Mamut ja już mam zrobine w zasadzie tak jak wyżej opisane. Piane dawałem tylko tam gdzie płyty nie trzymały kąta, było tego niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 26.02.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Proponowałeś dawanie wiersza pianki środkiem( idąc po boku płyty). Stąd tworzą się 2 kieszenie. Pierwsza od ściany do pianki, druga od pianki do tynku. Ja dalej nie widzę gdzie się pojawią te kieszenie. Ja dociśniesz płytę do drugiej płyty to ta pianka rozejdzie się po całej powierzchni boku, a do tego jeszcze jej właściwości rozprężne dopełnią swego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts