krzysztof06 13.02.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Dzien dobry Chcialem podpytac zeby glupstw nie robic bo nie mam zadnego doswiadczenia w tych sprawach, a zeby potem nie zalowac ze sie tak zrobilo. A mianowicie docelowo chcialem ulozyc tradycyjna podloge z desek z tartaku (deski jodlowe grubosc 3cm). I nie wiem jaka grubisc dac legarow, wyczytalem ze nie mniej niz 6cm szerokosci ale jakiej wysokosci? Jestem na etapie wylewania chudziaka i chcialem sie zorientowac zawczasu do jakiej wysokosci go wylac. W planch domu mam taki przekroj:1. piasek2. podklad betonowy 15cm3. izolacja4. styropian 15cm5. folia PE6. wylewka cementowa 5cm7. panele 2cm A ja myslalem zrobic tylko:1. chudziak ok 8cm2. styropian 10cm3. podloga 3cmZ tego by wynikalo na moj rozum zeby dac ok 12cm wysokosci legara (zeby bylo troche miejsca na prace) i pomiedzy legary dac styropian, dobrze mysle?Czy tez legary kladzie sie bezposrednio na styropian i wtedy 10cm styropianu i na nie legary powiedzmy 4cm wysokosci i 6 szerokosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 13.02.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Im masywniejszy legar tym lepiej. Legary kładzie się na beton, poziomuje się klinami o bardzo ostrym kącie najeżdżającymi na siebie, ustala gwoździkiem w bok legara przez oba kliny. Nie zaszkodzi ustalić cały legar śrubami do betonu. Całość pod legarami zapiankować, zgrać to z układaniem styropianu to stworzy się monolit. PIERWSZA NA BETON MUSI BYĆ FOLIA. Rozważyłbym nawet dwie warstwy. Obowiązkowo na beton i nie zaszkodzi na legarach pod dechy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof06 14.02.2012 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Dziekuje za szybka odpowiedz. Czyli legar tak z 8cm szeroki i 12 wysoki. A takie jeszcze pytanie: chcialem by podloga byla jednolita w calym domu (jeden ciag we wszystkich pokojach) i w miejscach gdzie sa progi drzwi mam cegly na fundamentach praktycznie do stanu 0 tzn. podlogi. Co takim razie zrobic? Skruszyc cegly i dac male legarki tak zeby bylo do czego przykrecic deski czy tez jest jakies sprytniejsze rozwiazanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 14.02.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Dziekuje za szybka odpowiedz. Czyli legar tak z 8cm szeroki i 12 wysoki. A takie jeszcze pytanie: chcialem by podloga byla jednolita w calym domu (jeden ciag we wszystkich pokojach) i w miejscach gdzie sa progi drzwi mam cegly na fundamentach praktycznie do stanu 0 tzn. podlogi. Co takim razie zrobic? Skruszyc cegly i dac male legarki tak zeby bylo do czego przykrecic deski czy tez jest jakies sprytniejsze rozwiazanie? cegły wyrównać i przejść z deskami po cegłach. Cegły w tym przypadku to legary. Tam możesz przykleić deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 14.02.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Skrusz tak by zaizolować przed wilgocią i termicznie. Legary pomiędzy pokojami muszą iść przy ścianie to przy drzwiach będą obok siebie. W przypadku drzwi równoległych do układanej podłogi wystarczy piła płatnica, młotek i dłuto. Robisz wcięcie w legarach równoległych do drzwi i nabijasz mostek. Dodatkowo zwiąże legary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof06 14.02.2012 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 cegły wyrównać i przejść z deskami po cegłach. Cegły w tym przypadku to legary. Tam możesz przykleić deski. Deski sa rozne ale maja od 12 do 24cm szerokosci, jako ze beda ukladane wzdluz pokoju to w drzwiach (w szerz) bedzie trzeba polozyc 1 badz 2 jak wypadnie. Chcialbym zeby to bylo solidnie wykonane bo w miejscach tych bedzie napewno duzo chodzone a co za tym idzie deski beda pracowaly to tez przyklejenie do cegly jakos mnie nie przekonuje chyba ze sa jakies super kleje do polaczenia cegly z drewnem? bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 15.02.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Jakaś pomroczność jasna mnie wczoraj dopadła. Jeśli deski idą prostopadle do drzwi to opierają się na legarach idących przy ścianie w pokojach. Jeśli równolegle to rozbij te cegły i tak rozłóż legary by przechodziły dwa przez ich światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts