Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chudziak, jaka dylatacja i izolacja

krzysztof06

Recommended Posts

Dzien dobry

Chcialem podpytac zeby sie nie wpuscic "w maliny" bo nie mam zadnego doswiadczenia w tych sprawach, a zeby potem nie zalowac ze sie tak zrobilo.

Docelowo na chudziaku ma byc podloga z desek

W planch domu mam taki przekroj:

1. piasek

2. podklad betonowy 15cm

3. izolacja

4. styropian 15cm

5. folia PE

6. wylewka cementowa 5cm

7. panele 2cm

Mysle ze jest troche przesadzona po za tym dom jest juz w stanie surowym ale chudziaka jescze nie ma dlatego myslalem zrobic tylko:

1. chudziak ok 8cm

2. styropian 10cm

3. podloga 3cm

Dobrze mysle?

I teraz skoro mam tylko jedna warstwe chudziaka musze go odizolowac i folie dac odrazu na piach czy tez na chudziaka?

Sasiad mowil zebym dal 2cm styropianu dookola chudziaka jako izolacje termiczna /dylatacje czy moze folia wystarczy?

10cm styropianu duzo/malo jak radzicie?

Ogólnie źle myslisz.

8cm to lichota , 10cm to minimum ,

10 cm to nie jest bład ale warto dać te 15 ,

3 cm to za mało, 5-6 cm to warswa ktora powinna być na posadzce. 3 cm to trzba solidnie zbroić i wykonywac i dalej jest jej mało.

Folia na styripianie nie ksoztuje dużo a pomaga w ukladaniu warstwy posadzki i nie "wlatuje" w styropian.

Brawo dla sasiada za 2cm styropianu wokłu chudziaka - powinien być, nie jako izolcja cieplna ale dylatacja

źle myślę....

jakieś uzasadnienie nietrzymania się projektu ?

jeżeli oszczędność, to na pewno źle myślisz

bo zrobienie "po dziadowsku" + rozbiórka + zrobienie od nowa "po Bożemu" będzie 3 razy droższe

niż od razu "po Bożemu"...

Edytowane przez beton44

Na styropian koniecznie daj wylewkę min 5-6cm. Po pierwsze wyrówna osiadania i prace posadzki - wylewka zazwyczaj z betonu konstrukcyjnego a więc min B-15 lepiej B-20 - taka płyta ma jakąś wytrzymałość. Sam chudziak nie ma żadnej - prawie żadnej, robi się go z B-10 czasem B-7.5 a to są klasy nieuwzględniane nawet w normie - to jest warstwa wyrównawcza podbudowy a nie konstrukcja. Sam chudziak popęka i porwie izolację.

Po drugie kładzenie podłogi prosto na stryropian to piękna droga do porwania polii na styro i zniszczeniu samego styropianu - potem podciąganie wilgoci i zgniła podłoga

Nie trzymam sie projektu bo mam juz postawiony stan surowy, a chudziak wydawalo mi sie ze jest po to zeby bylo mniej "brudzenia" podczas budowy bo i tak nie jest konstrukcyjny. Skoro na koncu ma byc podloga z desek na legarach to wydaje mi sie ze zbyteczne jest dawanie 2 wylewek (w moim przypadku) a lepiej dac jedna solidna. Po przeczytaniu watkow ponizej mysle ze bedzie to okolo 10-15cm betonu b-20 zalezy ile wyjdzie z zamowionej gruchy. I tu pytanie lac taki beton na goly piach czy tez na folie?

• 8 months później...