krzysztof06 13.02.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Dzien dobry Chcialem podpytac zeby sie nie wpuscic "w maliny" bo nie mam zadnego doswiadczenia w tych sprawach, a zeby potem nie zalowac ze sie tak zrobilo. Docelowo na chudziaku ma byc podloga z desekW planch domu mam taki przekroj: 1. piasek 2. podklad betonowy 15cm 3. izolacja 4. styropian 15cm 5. folia PE 6. wylewka cementowa 5cm 7. panele 2cmMysle ze jest troche przesadzona po za tym dom jest juz w stanie surowym ale chudziaka jescze nie ma dlatego myslalem zrobic tylko: 1. chudziak ok 8cm 2. styropian 10cm 3. podloga 3cmDobrze mysle?I teraz skoro mam tylko jedna warstwe chudziaka musze go odizolowac i folie dac odrazu na piach czy tez na chudziaka?Sasiad mowil zebym dal 2cm styropianu dookola chudziaka jako izolacje termiczna /dylatacje czy moze folia wystarczy?10cm styropianu duzo/malo jak radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 13.02.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Co to jest podłoga 3 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.02.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Ogólnie źle myslisz. 8cm to lichota , 10cm to minimum , 10 cm to nie jest bład ale warto dać te 15 , 3 cm to za mało, 5-6 cm to warswa ktora powinna być na posadzce. 3 cm to trzba solidnie zbroić i wykonywac i dalej jest jej mało. Folia na styripianie nie ksoztuje dużo a pomaga w ukladaniu warstwy posadzki i nie "wlatuje" w styropian. Brawo dla sasiada za 2cm styropianu wokłu chudziaka - powinien być, nie jako izolcja cieplna ale dylatacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 13.02.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 (edytowane) źle myślę.... jakieś uzasadnienie nietrzymania się projektu ? jeżeli oszczędność, to na pewno źle myśliszbo zrobienie "po dziadowsku" + rozbiórka + zrobienie od nowa "po Bożemu" będzie 3 razy droższeniż od razu "po Bożemu"... Edytowane 13 Lutego 2012 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiffler 14.02.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Na styropian koniecznie daj wylewkę min 5-6cm. Po pierwsze wyrówna osiadania i prace posadzki - wylewka zazwyczaj z betonu konstrukcyjnego a więc min B-15 lepiej B-20 - taka płyta ma jakąś wytrzymałość. Sam chudziak nie ma żadnej - prawie żadnej, robi się go z B-10 czasem B-7.5 a to są klasy nieuwzględniane nawet w normie - to jest warstwa wyrównawcza podbudowy a nie konstrukcja. Sam chudziak popęka i porwie izolację.Po drugie kładzenie podłogi prosto na stryropian to piękna droga do porwania polii na styro i zniszczeniu samego styropianu - potem podciąganie wilgoci i zgniła podłoga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof06 14.02.2012 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Nie trzymam sie projektu bo mam juz postawiony stan surowy, a chudziak wydawalo mi sie ze jest po to zeby bylo mniej "brudzenia" podczas budowy bo i tak nie jest konstrukcyjny. Skoro na koncu ma byc podloga z desek na legarach to wydaje mi sie ze zbyteczne jest dawanie 2 wylewek (w moim przypadku) a lepiej dac jedna solidna. Po przeczytaniu watkow ponizej mysle ze bedzie to okolo 10-15cm betonu b-20 zalezy ile wyjdzie z zamowionej gruchy. I tu pytanie lac taki beton na goly piach czy tez na folie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 19.02.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 A po co ta folia na piach ? Co z dylatacją ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nft 17.11.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Odświeżam i proszę o odpowiedź bo jestem na tym etapie co z folią na piach i dylatacją dawać czy nie i jakieś poparcie teorią lub praktyką mile widziane ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts