Wawrzont 13.02.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Na poddaszu mam nowy komin przylegający do wieńca. Komin jest zaizolowany styropianem, mimo to w mrozy był strasznie zimny. Od wewnątrz jest na nim styropian, profile i gipskarton, a w środku ukryte rurki co, które ten komin niepotrzebnie wychładza. Jak poprawić izolację komina i z czego może wynikać jego zimno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 14.02.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Na poddaszu mam nowy komin przylegający do wieńca. Komin jest zaizolowany styropianem, mimo to w mrozy był strasznie zimny. Od wewnątrz jest na nim styropian, profile i gipskarton, a w środku ukryte rurki co, które ten komin niepotrzebnie wychładza. Jak poprawić izolację komina i z czego może wynikać jego zimno? Jakoś nie rozumiem.........wewnątrz komina są te rurki od CO ? A komin od wentylacji jest czy dymowy ? Może po prostu napalić w piecu i się rozgrzeje ? Tylko nie rozumiem, co z tymi rurkami ? Jak rurki poddaszem idą, to każda powinna być oddzielnie izolowana i to dobrze izolowana. Są do tego specjalne rurki izolacyjne o różnych przekrojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wawrzont 14.02.2012 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Jakoś nie rozumiem.........wewnątrz komina są te rurki od CO ? A komin od wentylacji jest czy dymowy ? Może po prostu napalić w piecu i się rozgrzeje ? Tylko nie rozumiem, co z tymi rurkami ? Jak rurki poddaszem idą, to każda powinna być oddzielnie izolowana i to dobrze izolowana. Są do tego specjalne rurki izolacyjne o różnych przekrojach. Komin jest wentylacyjny, rurki ida po ceglach na zewnatrz, na tym profile i plyta gk. Rurki w szarej piance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 14.02.2012 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 A poddasze jest użytkowe i ogrzewane czy nie ?Izolacja komina, a właściwie przewodu wentylacyjnego spowodowała, że on samwyziębia się "od góry" ze względu na przewodnictwo cieplne( w tym przypadku raczej mroźne), od części górnej wystającej ponad dach. Obawiam się, że w tym stanie rzeczy to będziesz miał ciągle problem.Jedyna rada, jaka mi przychodzi do głowy, to dostać się do tych rurek i docieplić je extra, aby jak najmniej energii cieplnej uciekało przez ścianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awo65 15.02.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 A nie masz czasem ciągu wstecznego w tym kominie? Kiedyś obserwowałem takie zjawisko w deweloperce - zimna ściana z powodu ciągu wstecznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts