fredi07 13.02.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Dwie minione zimy mieliśmy wykończony tylko dół domu. Zimą zabezpieczaliśmy prowizorycznie wejście na poddasze. Strop teriva bez styropianu i szlichty.Tego lata uruchomiliśmy górę. 20cm dobrej wełny, grzejniki itd. Miałem obawy czy piec da radę ogrzać teraz blisko 150m2 bo wcześniej przy większych mrozach utrzymywałem tem 70-80 C grzał tylko 70m dołu i szału nie było.Obecnie w ostatnie mrozy tem na piecu 40-50 C a w domu 22-24 C. Kupiłem na zimę 3 tony dobrego węgla i zanosi się, że go zostanie. Co prawda trochę wspomagam się drewnem ale cały grudzień i styczeń drewna nie miałem i szedł tylko węgiel. CWU też z pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.02.2012 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Pierwszy rok - wysoka wilgotność. Założyłeś izolację dachu - więc Twój ogromny mostek cieplny został załatwiony. Założenie koca na wejściu na poddasze nie było najmocniejszą ochroną przed uciekaniem zimna :) Czyli wszystko zgodnie z prawami fizyki. Uszczelniłeś dom i wysuszyłeś wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 14.02.2012 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Nefer mieszkałem dwie zimy z ,,gołym" stropem a zabezpieczenie wejścia na górę było porządniejsze niż tylko koc.Całe ciepełko uciekało przez strop. Myślę, że nie ja jeden wprowadzałem się do nie w pełni wykończonego domu i temat ten może być pewną wskazówką. Gdybym wiedział jakie to były straty ciepła to wełnę, która była i czekała na montaż rozłożyłbym na stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.02.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Gdybym wiedział jakie to były straty ciepła to wełnę, która była i czekała na montaż rozłożyłbym na stropie. Wiekszośc tak właśnie robi. Ameryki nie odkryłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.02.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Nefer mieszkałem dwie zimy z ,,gołym" stropem a zabezpieczenie wejścia na górę było porządniejsze niż tylko koc. Całe ciepełko uciekało przez strop. Myślę, że nie ja jeden wprowadzałem się do nie w pełni wykończonego domu i temat ten może być pewną wskazówką. Gdybym wiedział jakie to były straty ciepła to wełnę, która była i czekała na montaż rozłożyłbym na stropie. Szacunki są na poziomie 60% strat przez dach. Z drugiej strony - dobrze Ci chałupa wyschła :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 14.02.2012 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 U mnie to było przez strop. Teriva gary z keramzytem. A wydawało się, że 70m+ łatwiej ogrzać niż 150. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.02.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 ależ ty grzałeś 150 tylko nie byłeś tego świadomy.całość szła przez nieocieplony strop na górną kondygnację i stamtąd w atmosferę przez nieocieplony dach czy poddasze(strych) czy co tam masz jeszcze.teraz jak to od góry czapką porządnie okryłes to straty wynikajace z ucieczki ciepła w górę zostały w znacznym stopniu zmniejszone i masz efekt w postaci mniejszego zużycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 15.02.2012 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Dla tego ten temat. By uświadomić. Zonie co prawda brakuje tej duuużej lodówki na górze ale z sypialni jest chyba bardziej zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.02.2012 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Kupisz jej jeszcze większą - bo mniej wydajesz na ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 18.02.2012 23:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 (edytowane) To wielkość sypialni też jest ważna? Edytowane 19 Lutego 2012 przez fredi07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.02.2012 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Dla niektórych najważniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.02.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 ja na stropie drewniaNYM bedę miał około 45-50 cm celulozystrych na razie nieużytkowe- chyba tak będzie już na stałeczy docieplenie dachu np 20cm wełny ma jakiś sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 19.02.2012 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Ja u siebie docieplę. 2/3 jest już docieplone to resztę dołożę. W zimie cieplej, latem chłodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 20.02.2012 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Pamiętam z dzieciństwa, że rodzice na prawie identyczną powierzchnię kupowali 6-7 ton węgla a przy mrozach grzejniki parzyły. Brat cioteczny na może ciut większy dom kupuje 10 ton. Ja kupiłem 3 tony i zostaje. Ocieplajcie. Jedna tona dobrego węgla to 850zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts