MICH23GD 23.03.2004 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Witam chcę bukować manuele. Czy może ktoś już ją budował i zna jej zalety i mankamenty. jaki może być koszt budowy. http://www.archipelag.pl/projekty/projekt.php?pid=23&cat=1070100&ExtraNavText=Manuela&CanBack=1 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin k. 23.03.2004 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 na wizus ladny 1. dach do najprostszych nie nalezy ale tym sie nie ma co przejmowac troche wiecej kasy 2. kuchnia chyba nie ma komina ? bałagan 3. pralnia na poddaszu -> jakos niepasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia1997 23.03.2004 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=6509 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Neo23 23.04.2004 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 wybudowałam w Lublinie Manuelę.Mam juz tynki wewnetrzne .uwielbiam ten dom.Projekt wspaniały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.04.2004 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Proszę o zapoznanie się z naszą ofertą budowlaną.http://www.deks.plWszelkie zapytania prosimy kierować mikolow@deks.plMiejsce budowy nie stanowi dla nas problemu.Jezeli jesteście państwo zainteresowani prosimy o podanie nazwy projektu i biura achitektonicznego w celu wyceny kosztów.Na zyczenie apewniamy materiały budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pellov 25.04.2004 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 Daj sobie spokój z tą MANUELĄ. Projekt w katalogu ładnie wygląda, ale to cudo ma tylko 143 m2 wraz ze skosami. Ten dom jest mały i drogi. Masz kasę to budujesz drogi dom w budowie jak Manuela, ale i oczywiście większy. Nie masz kasy za dużo to taką maliznę, ale i z dachem 2-spadowym., bo taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juma 26.04.2004 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 A ja mam pytanie do tych co buduja i tych co wybudowali Manuele jak wam wyszla wysokosc pomieszczen na dole i gorze,po wylaniu wylewek lub ulozeniu parkietow .Pytam bo niewiem czy 2.6m-2.7 wystarczy przy moim 190cm. wzrostu,a niechcialbym sciagac pajeczyn wlosami no i tak zeby to wszystko proporcjonalnie wygladalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basset 28.04.2004 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 Pomieszczenie nr 2 na gorze nie wyszlo wam za ciemne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor 456 28.04.2004 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 U mnie jest wszystko pieknie i jasno dalem szersze drzwi i balkon w dwu pokojach, nie szukajcie perfekcyjnych domow bo chyba nie ma zobaczymy jak sobie znajdziecie dom bedzie sie Wam wydawac ze jest wszystko pieknie i perfekt, a ktos powie to bym zmienila, to jest nieladne czy niepotrzebne i wtedy zobaczymy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makabu 04.05.2004 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 W pomieszczeniu nr 2 można dodac okno dachowe, jeżeli lokalizacja domu względem stron świata jest mało korzystna. Wielu tam lokalizowało łazienkę, więc jedno okno wystarczało.Pozdrawiam makabu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basset 04.05.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 A nie lepiej werje polepszona czyli Libre? http://nowydom.onet.pl/3517,0,projekt.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 04.05.2004 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Jako, że sam zaczynam powoli budowę Manueli, mogę nie być obiektywny w jej ocenie (jak się już coś popełniło, to nik się nie przyzna, że jest kretynem).Jako, że zwiedziłem gotową Manuelę w lustrzanym odbiciu, dzięki uprzejmości przeuroczych ludzi z Chrząstawy pod Wrocławiem, mam świeże spojrzenie na to, w co się z żoną pakuję. Plusem Manueli jest:1. Rozstawność projektu. Nie ma zbędnych korytarzy, cała przestrzeń jest do zagospodarowania.2. To jest duży dom. Powierzchnia użytkowa poddasza jest liczona od 1.2 m, więc nie ma potrzeby podwyższania ścianki kolankowej (my tak planowaliśmy, ale nie ma sensu).3. Proste ładne schody, tanie i sympatyczne w wykonaniu4. To jest ładny i jasny dom. Mankamenty, które planujemy usunąć:1. W kuchni nie ma miejsca na dużą lodówkę. Każda ściana ma okna. Mu likwidujemy jedno okno (te na ścianie z oknami łazienki i spiżarni). Lodówki do spiżarki nie chcemy wstawiać, ponieważ założeniem lodówki jest bycie pod ręką, a nie kryć się po kontach. Pojawia się ściana na wiszące szafki. Spiżarni nie likwidujemy, daje to możliwość swobodnego upychania zgrzewek napoi i innych dobrodziejstw bez nurkowania w szafkach. Od biedy daje to możliwśc dyskretnego wsadzenia gdzieś mopa i innej chemii, która przy czyszczeniu kuchni się przydaje.2. W domu ciężko jest wymyślić dobre miejsce na szafy wnękowe na większą ilość rzeczy. Zakątek przewidziany na szafę nie wystarcza, trzeba zacząć stawiać normalne szafy pod ścianami. My we wnęce stawiamy ściankę działową przy kominie, otwierając kotłownię na garaż a z całego wygospodarowanego pomieszczenia robimy garderobę. Utrudnia to dostęp do pieca, ponieważ trzeba do niego wchodzić przez garaż, ale jak często ma się chodzić do pieca? 4 razy w roku?3. W łazience na górze przewidziane są 2 okna dachowe i ścianka działowa odgradzająca pralnię. O ile pralnia na górze, o dziwo, ma sens (pralnia przy sypialni, w której się rozbieramy i gdzie pojawia się większość brudnych rzeczy), to ścianka działowa może powodować pojawianie się wilgoci (mały przepływ powietrza do łazienki) a dwa okna dachowe mogą powodować nadmierne wyziębianie miejsca, gdzie na raz możemy być mokrzy i nadzy. My kasujemy jedno okno dachowe (statystycznie nie potrzebujemy światła dziennego, ponieważ będziemy z niej korzystać jak jeszcze i już będzie ciemno, więc i tak będziemy używać światła elektrycznego. Nie stawiamy ścianki działowej, tylko ściankę z luksfer do 20 cm od sufitu. Załatwi to koszt ścianki (trzeba by ją przecież z 2 stron okafelkować), wentylację i naświetlenie pralni.4. Pomieszczenie nr 2 na poddaszu faktycznie ciemnawe, stanowczo trzeba wprawić w nim usunięte okno z łazienki. Dla zachowania symetrii można przenieść na to samo skrzydło okno z pomieszczenia nr 3 (niestety okna i okna dachowe na tej samej połaci dachu) Dla czyniących zmiany w projekcie: uważajcie na symetrię domu. Widziałem Manuelę po skasowaniu okna w spiżarni i dostawieniu na tej ścianie drzwi balkonowych. Projekt stracił grację, a szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makabu 05.05.2004 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Rzeczywiście zgadzam się z Tobą Bard13! Tez widziałam Manuelę w Chrząstawie i jak dla nas powierzchnia tego domu jest całkowicie wystarczajaca. Duzy dom, duże koszty! A poza tym kto w nim będzie mieszkał jak nasze dzieci zamieszkają w UNI???Zmiany u Ciebie jak najbardzeij ciekawe, szczególnie ta z usunięciem okna w kuchni, aczkolwiek boje się czy to nie zepsuje uroku domu z zewnątrz? szafki sie przydadzą ale kuchnia jest na tyle duża że uzupełniona spiżarnią powinna wystarczy. O lodówce mysleliśmy na scianie dzielącej kuchnię od jadaalni - w zabudowie.Powodzenia ! Pozdrawiam makabu P.S. Libra dla mnie przekombinowana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 06.05.2004 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 makabu napisał: Zmiany u Ciebie jak najbardzeij ciekawe, szczególnie ta z usunięciem okna w kuchni, aczkolwiek boje się czy to nie zepsuje uroku domu z zewnątrz? szafki sie przydadzą ale kuchnia jest na tyle duża że uzupełniona spiżarnią powinna wystarczy. O lodówce mysleliśmy na scianie dzielącej kuchnię od jadaalni - w zabudowie. Powodzenia ! Pozdrawiam makabu Nie straci uroku, bo na tej ścianie są dwa okna małe podłużne i tylko to właśnie od kuchni, więc ściana raczej zyska symetrię niż ją straci. A u nas nie ma szansy postawić lodówki na ścianie oddzielającej kuchnię od jadalni bo... jej nie będzie, montujemy barek w jej miejscu. Koszty faktycznie dramatyczne... Mam nadzieję, że uda nam się skończyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makabu 06.05.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Bard13 ! Przeszedłes juz etap kosztorysowania??? makabu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makabu 06.05.2004 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Bard13 ! Przeszedłes juz etap kosztorysowania??? makabu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 10.05.2004 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 makabu napisał: Bard13 ! Przeszedłes juz etap kosztorysowania??? makabu Jestem w trakcie, na dniach poznam Sorki za zwłokę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makabu 12.05.2004 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 Pochwal się jak już będziesz miał kosztorys, jestem żywotnie zainteresowana, zwłaszcza po ostatnich zmianach!Życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie!makabu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 12.05.2004 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 Witam, także buduję Manuelę i także jestem ciekaw aktualnego kosztorysu,dzwoniąc do Archipelagu moza się dowiedzieć, ze Oni wyceniali ją na 297 tysięcy pod klucz, to "pod klucz" dla kazdego znaczy cos innego.Kupując projekt dostałem bardzo dokładny wykaz materiałów wraz z dwoma wycenami minimalną i średnią (wrzesień 2002). Minimalna 197, średnia 270 obie z VAT 7%. Ponieważ zmieniam technologię: inne ściany, inne stropy itp. taki kosztorys może być zaledwie daną wejściową do obliczenia kosztu całości, tym bardziej, że po dokładnym przestudiowaniu, stwierdziłem, że kosztorys zawiera takie drobiazgi jak listwy przypodłogowe, a nie zawiera kotła C.O. i reszty instalacji C.O. (rur, grzejników)!!!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makabu 12.05.2004 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 Kosztorys wstępny, a przynajmniej ten przesłany mi z Archipelagu w tym roku i poprawiony ( wcześniej były błędy), nie zawiera kosztów instalacji!Nie tylko CO, ale też elektryki i wody, nic z tych rzeczy! makabu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts