purgalm 14.02.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Drodzy Forumowicze, w nowym mieszkaniu chcę samodzielnie wykonać oświetlenie kuchni. Pomysł jest taki, żeby klosze zrobić z filiżanek do kawy zamontowanych do góry dnem (ewentualnie z doklejonym spodkiem - zobaczę co będzie lepiej wyglądało). Będzie to oświetlenie główne kuchni (sufitowe) + kilka punktów podszafkowych. Sufitowe Z odpadów z blatu kuchennego (lita brzoza) zrobię "korytko", do którego będą od spodu przymocowane filiżanki pozbawione dna. W korytku oczywiście będą wywiercone otwory na oprawki (mój wybór padł na E14 - dobra decyzja?). Wstępnie wymiary korytka to: 60x12x8 (długość x szerokość x wysokość). Oprawka będzie zamontowana częściowo w spodzie korytka, a reszta będzie wychodziła w filiżance (przez nawiercone dno). Żarówki do jakieś ładne kuliste świetlówki energooszczędne bądź jakieś kuliste ledy. Podszafkowe Pod szafkami podobnie - kilka filiżanek przymocowanych do góry dnem z zasilaniem doprowadzonym od góry. Ze względów bezpieczeństwa przez transformator na 12V. Tutaj już jednak bez korytka. W spodach szafek będą nawiercone otwory na na kable, w dnach filiżanek też tylko mały otwór na kabel zasilający, a gniazdo będzie przymocowane w środku filiżanki do jej dna - do tego jakaś mała ledowa żarówka (1 - 1,5 W).Tutaj waham się pomiędzy gniazdem GU5.3 i G4 - co byście bardziej polecili? Chciałbym Was prosić o poradę czy wszystko dobrze przemyślałem i czy o czymś jeszcze muszę pamiętać na etapie koncepcyjnym?Na tym etapie chciałbym się Was poradzić jakie najlepiej zamontować oprawki/gniazda na żarówki? Do lampy podsufitowej myślałem o E14 i do tego jakieś ładne kuliste świetlówki energooszczędne. Do podszafkowych lampek myślę o GU5.3 i jakichś żarówkach ledowych (1-1,5W max). Czy powinienem pamiętać jeszcze o czymś na etapie koncepcyjnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karlosu 15.02.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Witam, ja nie pomogę, bo to czarna magia dla mnie, ale podziwiam pomysł! Daj znać jak wyjdzie, bo sama bym sobie takie filiżaneczki i kawiarki i inne kawowe cacka zamontowała oczywiście rękoma mego mężczyzny!!! Dlaczego ja to przeczytałam, biedny ten mój facet POWODZENIA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
purgalm 16.02.2012 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Z pewnością umieszczę fotorelacje z placu boju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-333 17.02.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Mnie to też zaciekawiło... No to czekamy na fotorelację wspomnianą ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintel 23.02.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Nie żebym poganiał, ale zapytam jak postępy w realizacji?. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keros 24.02.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Ja też czekam na fotorelację, bo pomysł - z opisu - wydaje się być bardzo ciekawy, ale nie wiem, czy moja wyobraźnia dobrze go ogarnęła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintel 25.02.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Ja też czekam na fotorelację, bo pomysł - z opisu - wydaje się być bardzo ciekawy, ale nie wiem, czy moja wyobraźnia dobrze go ogarnęła No to kibicujemy i czekamy na relacje z realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof Dobosz 25.04.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Największy problem będziesz mieć przy wierceniu dziur w filiżankach. Robiąc to nieumiejętnie będą pękać jak popadnie. Najlepiej zaopatrz się w wiertło do szkła czy też glazury. Co do gniazd i lampek - zorientuj się wcześniej, które są mniej kosztowne w późniejszej eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts