Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej! Witamy w klubie!

Manuela to nasz wymarzony projekt, wymarzony bo jeszcze niewybudowany. Nie wiem czy byłeś obejrzeć Manuelę "na żywo"?

Jest piękna, przynajmniej mi się podoba. Zalety - nieduży, ekonomiczny( mała kubatura), wydaje sie praktyczny - gabinet na parterze z blisko usytuowaną łazienką ( np. dla osoby starszej lub chorej), spiżarnia, dość spore pokoje na górze. Wady - schody!

makabu

Witam

co cądzicie o manueli? Czy to dobry projekt, jaki koszt budowy? Czy ma jakieś wady.

http://www.archipelag.pl/projekty/projekt.php?pid=23&cat=1070100&ExtraNavText=Manuela&CanBack=1

Pozdrowienia :lol:

znajoma buduje manuele pod gdańskiem

projekt jest bardzo fajny, ale:

- dach wyszedł pierońsko drogo

- w projekcie było kilkanaście poważnych błędów

- w konstrukcji dachu były 2 elementy stalowe - które były nie do dostania i musiała je zamawiać indywidualnie w hucie stali

ale wygląda cudownie

jest zgrabny i funkcjonalny

tylko że wyszedł 2x drożej niż zakładali

• 1 year później...

Witam wszyskich, którzy przeczytają tą wiadomość.

Mam zamiar budować Manuelę.

Mam prośbę o podanie kosztów wybudowania parteru z poddaszem w wersji z bloczków Ytonga i stropem Ytonga i w wersji ściany z Ytonga ale strop Teriva.

Jestem tu pierwszy raz i nie wiem jak to wszystko jeszcze działa. Ale jak ktoś z Was przeczyta proszę o jakieś dane.

Miałem b.dużo przeróbek do Manueli.

Wycena w Ytongu (ale strony Terriva) = ok.25-26tys.

Wycena w Prefabecie Lubartów (wybrałem) to 13-14 tys.zł.

podaje adres [email protected] - napisz, to podam Ci do siebie kontakt, to parę innych uwag podam Ci.

:wink:

witam.

Przyznam, że twoje odpowiedzi to miód na moje serce.

150 OK !

Też będę ostro negocjował.

Czy w tej cenie było ocieplenie poddasza. Jaką techniką je wykonałeś?

Na forum dowiedziałem się też że budujący mieli kłopot z osadzeniem krokwi. Ponoć w projekcie jest że leżą na murze ale wygodniej jest mocować je do murłat.

Podnosząc scianę kolankową o20-25cm ponoć trzeba o tym wcześniej pomyśleć okno się nie mieści i jak się je już kupiło to trzeba kombinować z uskokiem na dole okna ( łączenie z murem) lub trzeba mniejsze okno.Jak sobie poradziłeś.

Cześć!!

150 to bez ocieplenia poddasza.

Najpierw chcemy zrobić strop z płyt OSB na stryszku a potem będziemy ocieplać wełną.

Okno dachowe w łazience mamy mniejsze. Wymiary podam jak sprawdze bo juz nie pamiętam.

Krokwie są mocowane do murłat kotwami i wzmacniane blachami. Za kilka dni zrobie zdjęcia jak to wygląda i prześle.

Ps. z tymi blachami było troche zabawy...

Witam

Chcąc dowiedzieć się czgoś bywałem tu i tam na forum.

Teraz jednak mając z tobą kontakt bardziej ograniczam się do tego miejsca. A to dlatego, że twój dom i technologia i pozostałe szczegóły są bardzo zbieżne z moimi wizjami o mojej budowie. No i ceny które podajesz są dla mnie do zaakceptowania.

Wyobraź sobie, że otrzymałem kosztorys na stan surowy otwarty od gościa kóry buduje z Archipelagiem w systemie Multi. Obecnie stawia trzy Manuele. Tak twierdzi. Wycena to 189 000,00 PLN brutto.

A u ciebie 150 000.00 PLN stan surowy ale zamknięty. Chyba przegina.

Witam!

Masz rację troche przegina :roll:

Jak się chce to można taniej to wybudować. Nie mamy tanich materiałów, ale staram się mocno zbijać ceny.

Ekipy też mamy z polecenia znajomych - do tej pory dwie (przyzwoita cena i solidni) nie było żadnych kłopotów z nimi.

Obecnie szukam kogoś do wykończenia -instalacje, tynki itp..

Pozdrawiam

Ja wtej kwesti mam trochę ułatwione zadanie ponieważ bardzo dobrzy moi koledzy mają firmy elektryczną i kanalizacyjno-gazową. Mają własne hurtownie. Będę więc miał najtańszy materiał i robocizna też za pół ceny a do tego wszystko na 7% VATu.

Dach z folią ,łatami itd.plus pokrycie dachówką 2 S Braas oczywiście bez ocieplenia mam wstępnie obgadane za robotę brutto 27,00PLN/m2

Nie wiem jeszcze czy to dobra cena bo nie porównywałem z innymi firmami. Ekipę widziałem w akcji i widać że są nieźli

Napisz czy wprowadzałeś jakieś zmiany w projekcie.