Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak walczyć z administracją?

zdzichpilawa

Recommended Posts

Witam, jestem nowy na forum, wiec przede wszystkim Dzień dobry wszystkim!

mam następujacy problem - zarządca naszego budynku wielorodzinnego w troche "dziwny" i niezbyt przejrzysty sposób wynajął ekipe remontową (ocieplanie budynku z zewnątrz, remont klatki schodowej wewnątrz). Mimo mojego publicznego oświadczenia, iż gotowy jestem pomóc w wyborze oferty i negocjacjach cenowych, zawarto umowę na wykonawstwo i prace postępują (ocieplenie jesienią wykonano, teraz remont klatki). Samo zaakceptowanie ceny przedstawionej w kosztorysie ofertowym jest dla mnie zbytnia rozrzutnoscią, ponadto zauważam, że niektóre prace wykonywane są niezgodnie z technologią. Kto może doradzić, jak walczyć z firmą zarządzającą nieruchomością w temacie wyboru oferenta i niewłasciwego nadzoru nad pracami (bo nawet niereaguja, gdy zgłaszam im odstępstwa ot technologii). z góry dzięki za jakies podpowiedzi. Pozdrawiam

Witaj!

Zarządca (zapewne wspólnota mieszkaniowa?) w tej kwestii reprezentuje mieszkańców, lecz-

"Wspólnota mieszkaniowa nie ma obowiązku stosowania ustawy o zamówieniach publicznych (Patrz: art. 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r prawo zamówień publicznych), chyba, że zamówienie ma być realizowane w ponad 50% ze środków publicznych. Zarząd wspólnoty może zastosować dowolną metodę wybory wykonawcy zadania. Ponieważ organizacja prac remontowo-konserwacyjnych nieruchomości wspólnej jest czynnością nieprzekraczającą zakresu zwykłego zarządu nieruchomością wspólną, więc, stosownie do treści art. 22 ust. 1 ustawy z dnia 24 czerwca 1994r o własności lokali, wspólnota mieszkaniowa nie ma w tej kwestii nic do powiedzenia." źródło

Można jednak zmienić zarządcę, tym bardziej jeśli istnieją podstawy w postaci niefachowego wykonawstwa. Myślę, że wspólnota powinna zaprosić do współpracy niezależnego rzeczoznawcę. Na przyszłość można także powołać tzw. społecznego inspektora nadzoru. W końcu to wasze pieniądze.

Nasz zarządca właśnie wyłania wykonawcę, więc trzymamy rękę na pulsie. Jednak nawet gdyby zastosowanie miała tu ustawa o zamówieniach publicznych, to chyba wszyscy wiemy w jaki sposób przebiegają tego typu "przetargi" ;)