Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Noszę się z zamiarem zakupu "pola"(działki rolnej) pod budowę domu.

Wiem że nie ma planu zagospodarowania i że nie pracują nad nim, ba raczej go nigdy nie będzie.

Pytania:

Działka ma około 7000 m2, właściciel jest skłonny mi sprzedać około 3000m2, i tu pierwsze pytanie.

Najpierw podzielić "pole" na interesujące nas działki a później udać się do gminy o wydanie warunków zabudowy ?

Czy można najpierw wystąpić o WZ a dopiero później podzielić działkę.

pytanie nr 2

w granicach działki są wszystkie media w promieniu 30 m jest 3 sąsiadów. czy jest taka opcja że Gmina się nie zgodzi na zabudowę? W 2011 roku powstał nowy dom na działce obok.(i w tym samym roku były wydane WZ)

Napiszcie mi proszę na co zwracać uwagę przy podpisywaniu umowy wstępnej na zakup takiej ziemi.

Czy ja mam wystąpić o wz czy właściciel, wiem że mogę ja... tyle że ryzykuję że nie dostanę Warunków :)

jak wystąpi właściciel to czy niezmieni zdania, nie podniesie ceny itp.

może jest jakiś wzór takiej umowy wstępnej?

Będę wdzięczny za rady.

Po pierwsze nie musisz być właścicielem działki aby wystąpić o warunki zabudowy. Możesz zatem najpierw o nie wystąpić a następnie zdecydować czy decydujesz się na zakup.

Warunkami do wydania decyzji o warunkach zabudowy w twoim przypadku są:

1.Aby co najmniej jedna działka sąsiednia, mająca dostęp do tej samej drogi była zabudowana budynkiem jednorodzinnym

2.Możliwość zagwarantowania niezbędnych mediów (sieć istniejąca lub projektowana o wystarczającej przepustowości)

3.Działka nie wymaga wyłączenia z produkcji rolnej albo miała zgodę na odrolnienie w dawnym planie miejscowym, który wygasł w 2004 roku.

Myślę, że warto abyś udał się do Urzędu Gminy i poradził się w tej sprawie urzędników - jakie są szanse na WZ i jaki będzie termin ich wydania.

Super że ktokolwiek mi odpisał

ale napisał Pan wszystko co już wiem :)

Istotne jest czy mogę najpierw wystąpić o wz a później podzielić działkę ?!

ponieważ podział działki kosztuje... i dlaczego ponosić koszty skoro możemy nie otrzymać WZ.

dlatego to dosc istotne czy trzeba podzielić działkę przed zakupem skoro 4000m2 ma dalej być rolnika a 3000m2 ma być moje... odrolniać będę małą część tych moich 3000m2 jak już dom będzie stał.

Dodam że rolnik na swoich 4000 m2 tez chce w przyszłości stawiać dom.

Ogólnie to dla potomnych napiszę że najpierw trzeba podzielić działkę potem występować o WZ.

Edytowane przez lisek_79