Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Noszę się z zamiarem zakupu "pola"(działki rolnej) pod budowę domu.

Wiem że nie ma planu zagospodarowania i że nie pracują nad nim, ba raczej go nigdy nie będzie.

Pytania:

Działka ma około 7000 m2, właściciel jest skłonny mi sprzedać około 3000m2, i tu pierwsze pytanie.

Najpierw podzielić "pole" na interesujące nas działki a później udać się do gminy o wydanie warunków zabudowy ?

Czy można najpierw wystąpić o WZ a dopiero później podzielić działkę.

pytanie nr 2

w granicach działki są wszystkie media w promieniu 30 m jest 3 sąsiadów. czy jest taka opcja że Gmina się nie zgodzi na zabudowę? W 2011 roku powstał nowy dom na działce obok.(i w tym samym roku były wydane WZ)

Napiszcie mi proszę na co zwracać uwagę przy podpisywaniu umowy wstępnej na zakup takiej ziemi.

Czy ja mam wystąpić o wz czy właściciel, wiem że mogę ja... tyle że ryzykuję że nie dostanę Warunków :)

jak wystąpi właściciel to czy niezmieni zdania, nie podniesie ceny itp.

może jest jakiś wzór takiej umowy wstępnej?

Będę wdzięczny za rady.

https://forum.murator.pl/topic/165612-pytanie-dot-zakupu-dzia%C5%82ki-rolnej-pod-budow%C4%99/

Po pierwsze nie musisz być właścicielem działki aby wystąpić o warunki zabudowy. Możesz zatem najpierw o nie wystąpić a następnie zdecydować czy decydujesz się na zakup.

Warunkami do wydania decyzji o warunkach zabudowy w twoim przypadku są:

1.Aby co najmniej jedna działka sąsiednia, mająca dostęp do tej samej drogi była zabudowana budynkiem jednorodzinnym

2.Możliwość zagwarantowania niezbędnych mediów (sieć istniejąca lub projektowana o wystarczającej przepustowości)

3.Działka nie wymaga wyłączenia z produkcji rolnej albo miała zgodę na odrolnienie w dawnym planie miejscowym, który wygasł w 2004 roku.

Myślę, że warto abyś udał się do Urzędu Gminy i poradził się w tej sprawie urzędników - jakie są szanse na WZ i jaki będzie termin ich wydania.

https://forum.murator.pl/topic/165612-pytanie-dot-zakupu-dzia%C5%82ki-rolnej-pod-budow%C4%99/#findComment-5167981

Super że ktokolwiek mi odpisał

ale napisał Pan wszystko co już wiem :)

Istotne jest czy mogę najpierw wystąpić o wz a później podzielić działkę ?!

ponieważ podział działki kosztuje... i dlaczego ponosić koszty skoro możemy nie otrzymać WZ.

dlatego to dosc istotne czy trzeba podzielić działkę przed zakupem skoro 4000m2 ma dalej być rolnika a 3000m2 ma być moje... odrolniać będę małą część tych moich 3000m2 jak już dom będzie stał.

Dodam że rolnik na swoich 4000 m2 tez chce w przyszłości stawiać dom.

Ogólnie to dla potomnych napiszę że najpierw trzeba podzielić działkę potem występować o WZ.

Edytowane przez lisek_79
https://forum.murator.pl/topic/165612-pytanie-dot-zakupu-dzia%C5%82ki-rolnej-pod-budow%C4%99/#findComment-5172657