brusiaw 14.02.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Mam pytanie, co robić? Mieszkamy w naszym domu od ok. 6 lat, a sytuacja opisana niżej ma miejsce pierwszy raz. Kapie nam woda w niewielkiej ilości w wielu miejscach z sufitu mieszkalnego poddasza, nad którym jest strych. Sufit jest ocieplony grubą warstwą wełny , chyba 26 cm , jeśli dobrze pamiętam, jest też folia paroprzepuszczalna. Okazało sie, że cały dach od strony wew. Na strychu pokryty jest grubą warstwą szronu i lodu, teraz wszystko zaczeło się topić wraz, ze wzrostem temperatury. Pojawila się już miejscami pleśń na elementach drewnianych i płytach osb. Dach nie jest ocieplony. Zeskrobaliśmy lód i zebraliśmy wodę tyle ile się dało. Dekarz radzi ocieplić dach od środka warstwą wełny i foli paroprzepuszczalnej, latem w suchym okresie . Moje pytania,czy to dobry pomysł? I drugie pytanie jak pozbyć sie teraz wilgoci ze strychu ? Czy można wstawić tam jakąś "osuszarkę"?Do tej pory strych był suchy i przewiewny ( ma liczne otwory wentylacyjne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 14.02.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Wszystko zaczyna się u Was w mieszkaniu. Prawdopodobnie macie kiepską wentylację. Para przedostaje się przez strop i wykrapla na dachu. Trzeba zrobić szczelny sufit (barierę dla dyfuzji pary). Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 14.02.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174011-Śniegi-wilgoć-pękanie-czy-to-problemW tamtym roku przerabiałem z M.Janem podobny problem. Czyżbś w tym roku M.Janie przeprosił się z paroizolacją?Może pomoże brusiaw...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 15.02.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Cześć. Jestem przeciwnikiem paroizolacji NA stropie .Bo wtedy ocieplenie nie spełnia swojej roli. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brusiaw 15.02.2012 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Nie rozumiem z czego mamy zrobić tą izolacje sufitu? Jeśli Janie jesteś przeciwny paroizolacyjnej foli?Gdybyśmy mieli umieścić tę folię to rozumiem, żę kolejność taka1. pokój2.sufit u nas deski/gipsowe płyty3. folia paroizolacyjna4. Wełna mineralna5.płyty osbA może jeszcze folia paroprzepuszczalna między punktem 4 i 5 czyli wełną i płytami osb..?Dziękuję za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brusiaw 15.02.2012 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 To jednak nie jest dokładny opis sytuacji naszago dachu, więc jeszcze raz1 ŚCiANA SKOŚNA SUFITU 1. Pokój 2.deski/płyty gipsowe (3.FOLIA Paroizolująca ???ta warstwa nie wiadomo czy została umieszczona) 4. Wełna 23 cm i krokwie ( 5.FOLIA paroprzepuszczana cnie wiem czy powinna tam być???) 6 pustka /szczalina wentylacyjna 7.płyta osb 8.gont bitumiczny 2. SUFIT PŁASKi 1. Pokój 2. Deski / płyty gipsowe (3. Folia paroizolacyjna - NIE WIEM czy jest i czy powinna być???) 4. Wełna 23 cm i krokwie (5. Folia paroprzepuszczalna - NIE WIEM czy jest inczy powinna być??? ) 6. Szczelina wentylacyjna 7. Płyty osb 8. Pustka strychu 9. Krokwie TUTAJ BRAk OCIEPLENIA czy tak powinno być ??? Strych nie jest mieszkalny oczywiście 10.płyta osb 11. Gont bitumiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 15.02.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Pod gipsem folia ok. W pkt. 5 przepuszczalna niekoniecznie , ale dają by zmniejszyć "wysysanie" powietrza z wełny. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brusiaw 15.02.2012 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 A punkt 9 brak oieplenia tak się buduje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 15.02.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 9 ok. Kalenica otwarta oczywiście ?. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.02.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Najprawdopodobniej brak jest paroizolacji i wentylacji strychu. Ocieplenie tego strychu w takiej sytuacji to poważny błąd, który w niedługim czasie może skutkować remontem dachu. Należy zerwać jedną płytę OSB i sprawdzić czy jest zamontowana folia paroizolacyjna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brusiaw 17.02.2012 23:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Najprawdopodobniej brak jest paroizolacji i wentylacji strychu. Ocieplenie tego strychu w takiej sytuacji to poważny błąd, który w niedługim czasie może skutkować remontem dachu. Należy zerwać jedną płytę OSB i sprawdzić czy jest zamontowana folia paroizolacyjna. Pozdrawiam. Wentylacja strychu jeat na 100% są otwory wentylacyjce na ścianach szczytowych i wzdłuż całego brzegu dachu (tuż przy podbitce), o płytę osb musimy zerwać jakąś na strychu . Z tym ocieplaniem dachu mamy podobne wątpliwości- boimy się że elementy drewniane dachu mogą zgnić pokryte wełná i folią. Czy są jacyś specjaliści od wentylacji budynków i jak się takowi zwą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.02.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Otwory w ścianach nie spełniają zadania co najwyżej nieco wspomagają wentylację. Jak kalenica nie będzie otwarta to kicha. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 18.02.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Faktem jest że wentylacja dachów zimą jest upośledzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.02.2012 01:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Ona jest zawsze upośledzona ale do tego zimą występuje duża różnica temperatur stąd dość łatwo o stan nasycenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karamber 15.01.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 U mnie podobny problem dom 9 miesiecy stoiTrzy dni temu ocieplalem poddasze i dzisiaj wlozylem reke przy oknie dachowym pomiedzy folia paroizolacijna a welna a tam kropelki wody na foli i wilgotna welna ja mam tak dachowka ceramicznakotralata latafolia paroizolacyjna krokwie 20 cmwelna mineralna 18cm tylko pomiedzy krokwiamifolia paroprzepuszczalnai deski poprzykrencane co pol metra to bedzie poddasze nie zamiszkane i nie jest ogrzewane doradzcie cos czy czeka mnie wywalanie calej welnyjak nie bylo welny to byl suchutki strych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 15.01.2014 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 W/g Twojego opisu to masz zamienione folie. Czy pod deskami jest przewiew ? okap- kalenica. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karamber 15.01.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 no tak zle napisalem pomylilem sie jeszcze raz dachowka ceramiczna kotralata lataparoprzepuszczalnakrokwie 20 cm welna mineralna 18cm tylko pomiedzy krokwiamifolia paroizolacyjnai deski poprzykrencane co pol metra kropelki wody sa na foli paroprzepuszczalnej tej zaraz pod dachowka ta zolta jest sucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karamber 15.01.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 deski przylegaja do welny i foli tej paroizolacyjnej zoltejpraktycznie one sa poto by trzymac welne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 15.01.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Skoro dasz radę przy oknie włożyć rękę to znaczy, że nie ma tam paroizolacji, przez co skrapla się para z ciepłego powietrza... Chyba nic nadzwyczajnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karamber 15.01.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 czyli jesli zalepie folie szczelnie przy oknie to wody nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts