psztymucel nulek 24.03.2012 05:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 ... tylko mostek cieplny. Wydaje mi się że przy konstrukcji szkieletowej to chyba nie ma mostków cieplnych bo drewno nie przewodzi ciepła w takim stopniu jak beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 24.03.2012 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Szpara to szpara. Może być technologiczna, może być przypadkiem, ale zawsze płyta jakimś izolatorem będzie. Jak jej nie ma to nie ma izolacji, choćby tak słabej. O to chyba chodziło Nefer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psztymucel nulek 24.03.2012 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Taką szparę to zawsze można uszczelnić pianką, podobnie jak podczas instalacji okien. Ale nie wiem czy im się będzie chciało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.03.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Szpara to szpara. Może być technologiczna, może być przypadkiem, ale zawsze płyta jakimś izolatorem będzie. Jak jej nie ma to nie ma izolacji, choćby tak słabej. O to chyba chodziło Nefer. Dzięki Compi, dokładnie tak. Jeśli nie ma tam nic to jest mostek cieplny. Ileż piany można wsadzić w chałupę ? Dodatkowo pianka nie izoluje przed wilgocią. Chyba, że ekipa przywali 30 cm styro na zewnątrz, w co wątpię ...Zdecydowanie nie chciałabym mieć na całym obwodzie domu takiego mostka. Jak sobie doliczymy okna, balkony etc ... Ale może klimat tam łagodny - nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jangony 27.03.2012 02:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Niestety, zewnętrzne są 2x4. Jezeli zewnetrzne sa 2x4 na nowym construction to ciekaw jestem jak im inspekcja przejdzie. Chyba ze NJ ma inny code, w CT by taki numer nie przeszedl. Na jednej budowie jak chlopaki dobudowywali pieterko to na dole zostaly 2x4(stare sciany) ale na gorze juz uzyli 2x6. Moze ktos nie w temacie chodzi o grubosc izolacji jaka mozna upchac w scianie zewnetrznej a nie o wytrzymalosc konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jangony 27.03.2012 02:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 ... tylko mostek cieplny. Ale tam może nie ma takich zim jak u nas Te plyty OSB nie sluza do ocieplenia lecz do wzmocnienia i usztywnienia konstrukcji, wiec nie ma mowy o zadnym mostku. A zim owszem takich jak w Polsce nie ma, -15'C to juz katastrofa w tym rejonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.03.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Te plyty OSB nie sluza do ocieplenia lecz do wzmocnienia i usztywnienia konstrukcji, wiec nie ma mowy o zadnym mostku. A zim owszem takich jak w Polsce nie ma, -15'C to juz katastrofa w tym rejonie Co nie zmienia faktu, że przenikalność cieplna ich dotyczy. Są częścią przegrody. I dziury pomiędzy nimi też. Ale skoro klimat łagodny to egal. Nie wiem tylko jak potem idą kolejne warstwy - czy będzie izolacja p.wilgociowa, bo się ta wełna w środku może zwinąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubinowa 04.04.2012 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Halo halo, co się dzieje? Sąsiad - do roboty: dlaczego nie ma ciągu dalszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psztymucel nulek 06.04.2012 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Już jestem z powrotem po dwu-tygodniowej przerwie. Przez te dwa tygodnie był zastój w budowie spowodowany nieplanowanym opóźnieniem. Następnego dnia po tym jak cieśle zakończyli swoją pracę przyjechał pan koparkowy aby zasypać wykop wokół domu. Pan koparkowy dziwnie się zachowywał, bo po tym jak wszystko zasypał i ładnie wyrównał, na koniec dnia wykopał rów przy tej samej ścianie co ją właśnie zakopał. Wydawało mi się to podejrzane, i myślałem, że może zapomniał, że tam ma być podłączenie gazu albo wody. Ale wszystko wyjaśniło się kilka dni później kiedy przyjechała ekipa murarzy co poprzednio zrobili ściany piwnicy. Szczelnie zakryli plandeką całą tą dziurę i ścianę piwnicy i dzielnie coś tam stukali i pukali. Jak się okazało, mokra ziemia i ciężka koparka spowodowały to że część ściany piwnicy wgięła się pod naporem ziemi do środka piwnicy. Nie pozostało nic innego jak skuć tę ścianę i wymurować od nowa. Jednak nie chciałem robić zdjęć z tej naprawy bo było widać że była ona robiona w tajemnicy przed światem. Ale teraz już jest naprawiona także myślę że mogę zamieścić jej zdjęcie. Mogę tylko powiedzieć, że ciekawie to wyglądało, jak dom unosił się w powietrzu bez części jednej ściany. http://www.tinyurl.com/mojdomek/R101.jpg Dzisiaj na kilka godzin wpadła inna ekipa. Nawet nie zauważyłem kto to był. Jak już pojechali to z ciekawością poszedłem zrobić parę zdjęć. Jak się okazało, zrobili schody z parteru na piętro. http://www.tinyurl.com/mojdomek/R102.jpg http://www.tinyurl.com/mojdomek/R103.jpg http://www.tinyurl.com/mojdomek/R104.jpg http://www.tinyurl.com/mojdomek/R105.jpg http://www.tinyurl.com/mojdomek/R106.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.04.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 ładne drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jangony 10.04.2012 01:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 To drewno to topola (poplar)na podstopniach i bokach -grzebieniach. Na trepach dab czerwony. Podstopnie i boki zostana zamalowane biala farba a tylko trepy beda wylakierowane jak znam zycie. Schody spoko ale juz ich zabezpieczenie na czas dalszych prac to porazka. Rozowy papier podparkietowy, raz ze zaraz sie porwie a dwa jak dostanie wody to farbe pusci i trepy pokoloruje. Tu sie chlopaki nie wysilili. Sciana im sie wygiela? Najpewniej murarze nie dali siatki zbrojeniowej miedzy warstwami pustakow, a moze zabraklo na te sciane . Ktos na tym nie zaoszczedzil, nastepnym razem zrobi jak ma byc. A moze po prostu przypadek/wypadek. Tez czekam z niecierpliwascia na dalsze fotki, jeszcze kilka miesiecy bedzie cos sie dzialo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 10.04.2012 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Jeśli nie ma tam nic to jest mostek cieplny. Ileż piany można wsadzić w chałupę ? Dodatkowo pianka nie izoluje przed wilgocią. Chyba, że ekipa przywali 30 cm styro na zewnątrz, w co wątpię ...Zdecydowanie nie chciałabym mieć na całym obwodzie domu takiego mostka. J mostki cieplne ha ha ha, ale takie takie same "mostki" nie przeszkadzają Ci na całym twoim dachu? Przecież masz tam tylko folie, żadnego deskowania, no ludzie ale mnie rozwalacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.04.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 mostki cieplne ha ha ha, ale takie takie same "mostki" nie przeszkadzają Ci na całym twoim dachu? Przecież masz tam tylko folie, żadnego deskowania, no ludzie ale mnie rozwalacie No wybacz, ale dach mam ODIZOLOWANY wełną 30 cm. Nie ma przerwanego pokrycia. Nie słyszałam,żeby deskowanie było formą ocieplenia .. Tu mamy przykręcone płyty OSB z dziurą na całym obwodzie domu. Jeśli twierdzisz, że "pustka" ma tę samą przepuszczalność co cegła to najlepszego. W moich ścianach nie ma "dziury" na obwodzie. Każdy kto robił badania kamerą termo wie natomiast jak wygląda ściana i jak wygląda ściana np. z obsadzonym w niej oknem. I nie ma to nic wspólnego z dachem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.04.2012 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 To drewno to topola (poplar)na podstopniach i bokach -grzebieniach. Na trepach dab czerwony. Podstopnie i boki zostana zamalowane biala farba a tylko trepy beda wylakierowane jak znam zycie. Piękne usłojenie podstopnic. Nie wiedziałam, że topola jest taka ładna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psztymucel nulek 10.04.2012 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Dzisiaj niewiele się działo na budowie. Tylko przyjechała wywrotka z kamieniem. Przypuszczam, że to do zasypania rowu przy ścianie piwnicy aby już drugi raz się nie wygięła. Jeden z murarzy mówił, że oni wkładają druty zbrojeniowe w mur ale mimo to często się zdarza że jak ktoś kamieniem nie obsypie to ściana się wygnie, szczególnie jak jest mokra ziemia. http://www.tinyurl.com/mojdomek/R107.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jangony 11.04.2012 03:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Ten kamien to chyba nie do zasypania dziury w ziemi. Jak widzialem na fotach to garaz nie ma chyba jeszcze posadzki.Kamien wyglada jak podsypka pod betonowa posadzke lub do drenazu. Ciekawe kiedy elektrycy, hydraulicy, AC guys alarmowcy i inne nacje wchodza? Fajny reportarz robisz, tak trzymaj.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 11.04.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Nie słyszałam,żeby deskowanie było formą ocieplenia zgadza się Tu mamy przykręcone płyty OSB z dziurą na całym obwodzie domu. więc co w związku z tym....? Jeśli twierdzisz, że "pustka" ma tę samą przepuszczalność co cegła to najlepszego. to właśnie powietrze w cegle, w wełnie jest izolatorem, dlatego cegła dziurawka jest cieplejsza od pełnej, a 10 cm wełny jest cieplejsze od 15 cm betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.04.2012 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Dlatego Boldzie ocieplamy domy. Cegła + wełna/styro. I nie wydaje mi się, żeby przerwa w ciągłości była izolacją. Widzę różnicę między pustką powietrzną w cegle czy w ścianie 3w a szparą pomiędzy skręconymi płytami. Ale nie jestem specjalistą - osobiście wybrałam inne rozwiązanie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psztymucel nulek 12.04.2012 01:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Widzę różnicę między pustką powietrzną w cegle czy w ścianie 3w a szparą pomiędzy skręconymi płytami. Myślę, że jemu chodzi o to że z zewnątrz będzie jakaś izolazja a od wewnątrz wełna, także ta szpara z powietrzem będzie zamkniętą przestrzenią tak jak pustka w cegle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jangony 12.04.2012 03:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Na zewnatrz sciany bedzie folia/membrana (Tyvek) i drewniany siding. Na 99% nie bedzie styropianu. W oddali widac dom tak wlasnie wykonczony. Izolacja- tyle tylko co sie zmiesci w scianie i plyta KG (sheetrock) aha nie bedzie folii pomiedzy bo paski welny juz ja maja. Szczelnosci to nie zapewni dobrej ale taka to juz technologia. No chyba ze ktos zaszaleje i pianka pojdzie w sciany. Nefer wczesniej wspomnial/a o 30 cm styro - sie nie zdarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts