OldDiver 14.02.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Mam w domu dwa zasobniki c.w.u. z układem zaworów pozwalajacyh na różne kombinacje. Moje pytanie jest jak w temacie. Jest lato, działa tylko solar i woda grzeje się tylko w jego zasobniku. Podgrzewanie wody poprzez piec olejowy jest wyłączone. Czy w pokazanym na rysunku układzie zamknietych i otwartych zaworów bedzie działała "efektywnie" cyrkulacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 14.02.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Moim zdaniem w lecie w ogóle nie będzie działa, a jeśli ją uruchomisz, to wyziębisz tylko wodę w rurach CWU. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 14.02.2012 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Czy słowo wyziębienie jest właściwe? Załóżmy że pompa wymusi w pokazanym obwodzie przepływ wody. I niech w zasobniku wody pieca olejowego bedzie temperatura 20 stp. , a w zasobniku solara 50 stp. To o jakim wychłodzeniu mówisz ? Myśle że po stałym dopływie ciepła z solara, teperatura w całym układzie sie bedzie podnosić - cyrkulujaca woda będzie podgrzewać wode w zasobniku olejaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 14.02.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 No dobrze, załóżmy że przed zaworem 1 na ZWU jest zawór zwrotny. Woda cyrkulacyjna popłynie poprzez zimny zasobnik kotła olejowego, następnie poprzez zawór 3 i 1 do zasobnika solarnego, wychładzając w nim wodę, a nieznacznie podgrzewając ją w zasobniku kotła olejowego. Pytanie brzmi po co to robić? Dla mnie jest to bez sensu. Przepływ cyrkulacyjny powinien być krótkookresowy np. 4cykle/h trwające 3-4min. Przetaczanie za pomocą pompy cyrkulacyjnej ciepła z zasobnika solarnego do zasobnika kotła olejowego w takim wariancie jest mało efektywnym i kosztownym rozwiązaniem. Poza tym solar nie działa codziennie w sezonie letnim i wtedy zamiast ogrzewania wody w rurach CWU, będziesz miał ich wychładzanie, ponieważ załączy się kocioł olejowy podgrzewając wodę w swoim zasobniku, a cała ciepła woda z zasobnika solarnego może zostać uprzednio zużyta i w rurach CWU popłynie zimna woda z zasobnika solarnego. Stałe pilnowanie, które zawory odpowiednio poprzełączać, żeby uzyskać prawidłowe działanie układu wymaga zatrudnienia operatora, albo zastosowania automatyki. Tak czy siak nie widzę w tym większego sensu. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 14.02.2012 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Nie zakładałem ze cyrkulacja będzie chodzić 24 h na dobę. Tez zakładałem ze bede nad tym "czuwać". Byłoby to okazjonalne.Tym bardziej że w lato moge miec problem z nadmiarem goracej wody z solara i byłby to tez jakis sposób na "schłodzenie" zasobnika solara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 14.02.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Po co schładzać zasobnik solara, jak osiągnie temperaturę zadaną pompa solarna się wyłączy. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 14.02.2012 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 OK. Dzieki za konsultacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts