Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

niebawem czeka mnie montaż okien i drzwi, dlatego zmusiłem się i przestudiowałem różnych opinie na temat możliwości. Montaż na kotwach nie wchodzi w grę ze względu na cenę, ale również fakt, że wysuwając całe okno na kotwach nie zmieszczą mi się rolety. Jest jednak jeszcze jeden równie ciekawy sposób, który daje bardzo podobne efekty, mianowicie wysuwając okno o około 2 - 3 cm poza lico muru tak, że znajdzie się ono częściowo w warstwie ocieplenia. Zastanawiam się jeszcze nad takim rozwiązaniem, żeby wnękę wokół okien wykleić styrodurem, tak że po bokach będzie po 3 cm, natomiast pod nadprożem i w miejscu parapetu styropor 5 cm. Poniżej zamieszczam prosty schemat jak ja to widzę, dlatego z góry wielkie dzięki za konstruktywne uwagi.

http://zapodaj.net/beb4036e4ff4.jpg.html

albu poniżej

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/87f473ab0ddb245c.html

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oba rozwiazania sa "trochę " lepsze od rozwiązania "montażu tylko na pianę". Są one jednak różne i nieporównywalne z montażem w warstwie ocieplenia ( gdzie okno jest wysunięte w warstwie ocieplenia co najmniej na swoja grubość i są stosowane dodatkowe taśmy paroszczelne i paroprzepuszczalne zabezpieczające warstwę izolecji termicznej i akustycznej przed zawilgoceniem )

Oba rozwiazania sa "trochę " lepsze od rozwiązania "montażu tylko na pianę". Są one jednak różne i nieporównywalne z montażem w warstwie ocieplenia ( gdzie okno jest wysunięte w warstwie ocieplenia co najmniej na swoja grubość i są stosowane dodatkowe taśmy paroszczelne i paroprzepuszczalne zabezpieczające warstwę izolecji termicznej i akustycznej przed zawilgoceniem )

ale zamontowanie w warstwie oceiplenia a montaz warstwowy to chyba dwie rózne sprawy,

masz tasmy w montazu?

ale zamontowanie w warstwie oceiplenia a montaz warstwowy to chyba dwie rózne sprawy,

masz tasmy w montazu?

Tak, zapomniałem napisac, że będą też tasmy paroprzepuszczalne Illbruck.

Dając styrodur po bokach 3 cm stracę 6 cm na szerokości okna, bo nie przewidziałem tego wcześniej, no ale cóz..

Pozdrawiam

Edytowane przez robert_core

Nie mogę się zgodzić ze stwierdzeniem, że to rozwiązanie jest nieporównywalne z tym polegającym na montażu na kotwach, gdzie okno jest całkowicie wysunięte poza mur. Sądzę, że jest to jakiś bardzo dobry kompromis w którym ja nie widzę wad, ale po to właśnie założyłem temat żeby ktoś mógł je ewentualnie wskazać.

Montaz warstwowy tzn: warstwa zewnętrzna ( uszczelniająca paroprzepuszczalna ),środkowa(izolacji termicznej) i wawnętrzna ( uszczelniajaca paroszczelna ) TO PODSTAWA każdego montażu okna.

Podtrzymuję ,że nie jest to montaż w warstwie ocieplenia.

• 1 year później...
Chętnie odświeżę temat, bo taki montaż wydaje mi się całkiem sensowny i być ciekawa alternatywą między typowym montażem zlicowanym z murem a typowym montażem w warstwie ocieplenia. Jesli ktos montuje okna typowo energooszczędne, z potrójną szybą to może i warto zastosować typowe wysunięcie okien do ocieplenia ale ja planuje typowe okna ze śrendije półki 5-cio komorowe z pakietem dwuszybowym. Nie kombinowała bym z obkładaniem glifów od wewnątrz styrodurem, chodzi mi o samo wysunięcie okna o ok 3-4 cm czyli do ok połowy szerokosci ramy więc rama miała by nadal podparcie na murze. Żadnych taśm także nie chce stosować. Czy taki montaż będzie poprawny? Czy kotwy montażowe przy takim montażu powinny być gęściej rozmieszczone?

no to ja jestem częściowo w ciązy

i dlarego pewnie koszt grzania domu 123m2 zmiescił się w 1000zl prąd 600zł drewno 400zł

no ale jakbym okna miał wysunięte na konsolach wyszloby pewnie z 500zł jak nic

zapomnialem dodać że to perwszy sezon grzania od wrzesnia do maja

[2oozl poszlo na same wygrzewanie posadzki]

Edytowane przez malux20

Malux każdy z inwestorów będzie miał w tym względzie swoje zdanie i każdy będzie uzasadniał lepiej lub gorzej zastosowane przez siebie rozwiązania. Nijak się to ma do tego czy są prawidłowe, czy nieprawidłowe, szczególnie w krótkim odcinku czasu. Ktoś tam w innym wątku zastanawia się nad zastosowaniem "ciepłego montażu", bo jakiś kalkulator wyliczył, że z tego będzie miał 800 zł. W mojej opinii kalkulator był zepsuty, bo zastanawiający się guzik będzie miał z tego, czy zastosuje montaż "ciepły", czy "zimny". To nie ma większego znaczenia, bo nie ma montaży "ciepłych" i "zimnych", są za to montaże kompletne i niekompletne albo inaczej poprawne i niepoprawne. W pierwszym okresie użytkowania raczej nikt nie odczuje różnicy wynikającej z tej poprawności. Z czasem różnice się pojawią i będą narastać. Tak mi mówi ponad 20 lat okiennych doświadczeń, co nie znaczy, że trzeba się z nimi zgadzać. Nie trzeba. Niech każdy robi jak uważa, bo sam dla siebie robi i sam skutki poczuje na własnej skórze. W tym całym montażowym bałaganie ja stawiam na szczelność i ograniczenie strat z niekontrolowanej infiltracji, reszta to... pestka. Żeby było szczelnie na dłużej niż 2 - 3 lata musi być poprawnie. Jak nie będzie poprawnie, "za chwilę" będzie wiało. Jak wieje, to się dokłada do pieca, chodzi w swetrze i szuka winnego. Inwestor oczywiście zawsze jest niewinny nawet jak bywał tylko trochę w ciąży w czasie planowania i wyboru rozwiązań.

Tak sobie czytam, czytam i zachodzę w głowę po co te montażowe kombinacje. Nie można być trochę w ciąży. Się jest albo nie jest. Z montażem podobnie, Albo poprawnie albo nie. Trochę poprawnie? Głupio jakoś.

Czytasz i czytasz i wystrzeliłeś z analogią do ciąży. Jeśli chcesz pomóc to napisz coś merytorycznego. Nie znam się na tym i dlatego pytam i na babski rozum nie widze większego problemu w tym, że przy zachowaniu technologi takiej samej jak przy montazy typowo zlicowanym (chyba, że taki montaż tez jest nieprawidłowy) okno troche wysunąć. Bo chyba różnica w infiltracji, szczelności budynku się nie zmieni bo nawet jak się zlicuje z murem to między murem a rama okna jest przestrzeń, którą sie wypełnia pianą a potem na zewnątrz styropian a wewnątrz tynk. Przy wysunięciu okna jest w zasadzie tak samo jeśli chodzi. Czy to cos zmienia na minus? Nie wiem. Może tak a może nie. Wiem, że ma się to nijak do ciąży i wiem, że wczoraj jeden z Twoich kolegów z branży takie coś zaproponował.

Przyjmując typowy montaz zlicowany z murem że jest prawidłowym to jakie różnice i jakie problemy moga powstać gdy na tych samych kotwach okno zostanei wysuniete o ok 3-4 cm, czyli częśc będzie wystawała z lica muru.

Witam

Czytasz i czytasz i wystrzeliłeś z analogią do ciąży. Jeśli chcesz pomóc to napisz coś merytorycznego. Nie znam się na tym i dlatego pytam i na babski rozum nie widze większego problemu w tym, że przy zachowaniu technologi takiej samej jak przy montazy typowo zlicowanym (chyba, że taki montaż tez jest nieprawidłowy) okno troche wysunąć. Bo chyba różnica w infiltracji, szczelności budynku się nie zmieni bo nawet jak się zlicuje z murem to między murem a rama okna jest przestrzeń, którą sie wypełnia pianą a potem na zewnątrz styropian a wewnątrz tynk. Przy wysunięciu okna jest w zasadzie tak samo jeśli chodzi. Czy to cos zmienia na minus? Nie wiem. Może tak a może nie. Wiem, że ma się to nijak do ciąży i wiem, że wczoraj jeden z Twoich kolegów z branży takie coś zaproponował.

Przyjmując typowy montaz zlicowany z murem że jest prawidłowym to jakie różnice i jakie problemy moga powstać gdy na tych samych kotwach okno zostanei wysuniete o ok 3-4 cm, czyli częśc będzie wystawała z lica muru.

to jest właśnie błędne - bo niekompletne

a sam fakt przesunięcie okna bliżej ocieplenia jest korzystny.

Pozdrawiam

Czyli w każdym przypadku powinno się stosowac taśmy (paroizolacyjne? paroprzepuszczalne?)? Kwestia tych taś pojawiła się dopiero od niedawna, przy popularyzacji typowego ciepłego montażu w warstwie izolacji w domach energooszczędnych. A co z dziesiątkami, albo setkami tysięcy montażu tylko na kotwy i piane w blokach nowych i starych oraz mniej ambitnych domkach jednorodzinnych. Przeciez do tej pory tylko tak się robiło i nic nie słyszałam, żeby ktoś mówił, ze to nieprawidłowe, niekompletne.

Czyli mając do wyboru standardowy montaz bez tych taśm, zlicowany z murem i montaż też bez taśm i na tych samych kotwach ale wysunięty poza lico muru to to wysunięcie nie jest niezgodne ze sztukąi można spokojnie iść w tym kierunku?

. Wiem, że ma się to nijak do ciąży i wiem, że wczoraj jeden z Twoich kolegów z branży takie coś zaproponował.

Ja to o ciąży tylko ze słyszenia. Byłem sprawcą, ale reszta już poza mną. A co do montażu, to takie częściowe wysuwanie okna poza lico muru, to jest właśnie "trochę ciąży". Jeśli nie ma technicznego przymusu, to albo okno montuje się w warstwie ocieplenia albo w licu i tyle. Takie jest moje zdanie. W jednym i drugim przypadku są stosowne kompletne i sprawdzone rozwiązania. Ewentualne zyski z 3 cm wysunięcia? Zerowe! Nul. Wiem, że jest tu branżowe grono wielbicieli takiego rozwiązania, więc nawijają ludziom makaron na uszy. Ja osobiście nie widzę żadnego uzasadnienia dla takich sztuczek, no chyba, że chodzi o lepsze samopoczucie doradcy i inwestora. Moi koledzy z branży raczej takich rozwiązań nie proponują jeśli nie byli na placu budowy. Za dużo widzieli, za dużo wiedzą i nie lubią sobie utrudniać życia, bo częściowe wysunięcie to jest jednak utrudnienie. Na ile jest to utrudnienie na Twojej budowie, to nie mnie pytaj, bo ja nie znam Twojej budowy, dlatego sztuczek doradzał nie będę. Nie wiem, czy to wystarczająco merytoryczne, jeśli nie to przepraszam.

Witam

Czyli w każdym przypadku powinno się stosowac taśmy (paroizolacyjne? paroprzepuszczalne?)? Kwestia tych taś pojawiła się dopiero od niedawna, przy popularyzacji typowego ciepłego montażu w warstwie izolacji w domach energooszczędnych. A co z dziesiątkami, albo setkami tysięcy montażu tylko na kotwy i piane w blokach nowych i starych oraz mniej ambitnych domkach jednorodzinnych. Przeciez do tej pory tylko tak się robiło i nic nie słyszałam, żeby ktoś mówił, ze to nieprawidłowe, niekompletne.

Montaż kompletny, prawidłowy to taki gdzie połączenie zostanie odpowiednio zaizolowane, można to uzyskać w różny sposób, ważne aby zrobić to zgodnie ze sztuką, taśmy/folie od swojego pojawienia się są po prostu łatwym i pewnym sposobem, można oczywiście zrobić to stosując silikony/akryle z zachowaniem oczywiście odpowiednich zasad ich stosowania, co lepsze i trwalsze ? ....

Czyli mając do wyboru standardowy montaz bez tych taśm, zlicowany z murem i montaż też bez taśm i na tych samych kotwach ale wysunięty poza lico muru to to wysunięcie nie jest niezgodne ze sztukąi można spokojnie iść w tym kierunku?

oba są niekompletne, a wysunięcie okna nie ma nic do tego, a czy można iść w tym kierunku to Twoja wola nikt Ci tego nie zabroni.

Pozdrawiam