Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jesli ktos montuje okna typowo energooszczędne, z potrójną szybą to może i warto zastosować typowe wysunięcie okien do ocieplenia ale ja planuje typowe okna ze śrendije półki 5-cio komorowe z pakietem dwuszybowym.Żadnych taśm także nie chce stosować. Czy taki montaż będzie poprawny? Czy kotwy montażowe przy takim montażu powinny być gęściej rozmieszczone?

Witam. Dzisiaj poprawny i ciepły montaż okien to tylko w warstwie ocieplenia. Nie jest on taki drogi ani trudny do wykonania, a gwarantuje minimalne straty ciepła w całym okresie użytkowania okien. Nie potrzebne są taśmy paroszczelne i paroprzepuszczalne, bo to jest wymysł systemu JB-D. W technologii AD zwrot kosztów dodatkowych (taśma rozprężna, listwa przyokienna z uszczelką oraz elementy montażu (kotwy + podpory) to 24 zł/mb ramy). Taka suma zwraca się już w drugim roku eksploatacji domu. Okna mogą być dwuszybowe, chociaż lepiej dopłacić 10% i mieć trzyszybowe, bo zyski ciepła są o 50% większe.

Warunkiem prawidłowego osadzenia okien w technologii AD jest:

1.- wcześniejsze wykonanie ocieplenia całego budynku z prostymi otworami ościeży

2.- przyklejenia gotowych otynkowanych i przyciętych węgarków w ociepleniu ościeży i osadzeniu podpór w murze nośnym

3.- przyklejeniu na wewnętrznej stronie węgarków taśmy rozprężnej 20/4

4.- uzbrojone okno w kotwy i listwę przyokienną z uszczelką, ustawia się na podporach, przesuwa do węgarków na odległość 1 cm i mocuje kotwy dyblami na całym obwodzie do muru.

5.- po rozprężeniu taśmy, trzeba użyć niskoprężną pianę PUR głęboko pod taśmą i w skosach ocieplenia przy murze nośnym.

6.- okno powinno być 3cm węższe i niższe od wymiarów ościeży. (wysokość okna liczona jest razem z listwą parapetową)

7.- parapet zewnętrzny i wewnętrzny to prosty montaż jak w klockach LEGO

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

\ Okna mogą być dwuszybowe, chociaż lepiej dopłacić 10% i mieć trzyszybowe, bo zyski ciepła są o 50% większe.

Tu np. jest przeklamanie. Przypomina mi to oferte noclegu: komfortowo, z lazienka, aneksem kuchennym, klimatyzacja. W praktyce klima to wiatraczek, lazienka na korytarzu a kuchnia w piwnicy. To dla mnie takie same obietnice reklamowe.

Bwojtku,

No nie, az tak zle nie jest. Dzis gdzies widzialem jego post nic nie mowiacy o cieplym montazu, ale za to calkiem rozsadny:)

Witam

powiem tylko ehhhhhh :/

Krzysztofie jak będzie wykonywał gdzieś taki montaż to chętnie przyjadę i na żywo wytknę Ci niedociągnięcia.

Pozdrawiam

Witam. Zapraszam, podaj tylko telefon to uzgodnimy termin. Miejsce Łódź koniec sierpnia, największe okno 4mx2,3m i waży 380 kg. Liczę że się przekonasz do prostoty montażu. Pozdrawiam.

Dolozenie trzeciej szyby (czyli cieplejeszej d 50%) niepoprawi energooszczednosci okna o 50%. To skrot jakim moga poslugiwac sie klienci, ale w tym przypadku uwazam za manipulacje sprzedawcy.

Wstawiasz w otwór samą szybę? Zapomniałeś o ramie.

Dla jednej z marek którą sprzedaję - 5 komorowe okno referencyjne 123x148 będzie miało odpowiednio:

- z szybą1,0 - Uw 1,23

- z szybą 0,5 - Uw - 0,89

To jest wg Ciebie 2 x cieplej? Wolne żarty albo /nie/wyrafinowana manipulacja.

Witam

Witam. Zapraszam, podaj tylko telefon to uzgodnimy termin. Miejsce Łódź koniec sierpnia, największe okno 4mx2,3m i waży 380 kg. Liczę że się przekonasz do prostoty montażu. Pozdrawiam.

zależy jaki mocno koniec sierpnia od 28 do 31 jestem niestety dość mocno zajęty w Zegrzu, ale jeżeli wcześniej to nie ma problemu tel podałem na PW.

Pozdrawiam

Wstawiasz w otwór samą szybę? Zapomniałeś o ramie.

Dla jednej z marek którą sprzedaję - 5 komorowe okno referencyjne 123x148 będzie miało odpowiednio:

- z szybą1,0 - Uw 1,23

- z szybą 0,5 - Uw - 0,89

To jest wg Ciebie 2 x cieplej? Wolne żarty albo /nie/wyrafinowana manipulacja.

Raczej z szybą 1,1 powinno być, bo 0,5 jest wyliczane w programach w.g EN 673.

Jak podajesz parametry to dopisuj w.g której normy . Akurat tu masz 40% ale jak wklepiesz szybę o Ug= 1,1 to wyjdzie Ci 50%.

Rozumiesz ?

Edytowane przez Charlie

• 1 month później...

Podniose temat dodatkowej ramki wokół okna z XPS. Jeden z dyskutantow stwierdzil, iz to nic nie daje. Z kolei znany producent TI oferuje tzw cieply parapet z XPS minimalizujacy mostek termiczny do muru. Założenia:

- nie stac mnie na montaz w warstwie ocieplenia ( konsole ani tym bardziej MOWO, bo mam okreslony budzet)

- mam watpliwosci co do wysuniecia okna o 3 cm, wiec nie wysuwam

Czy montaż z licem muru, zastosowanie "cieplego parapetu" ok 5cm z XPS dookola calego okna, z uwzglednieniem powiekszenia otworow okiennych na etapie budowy, montaz na dyble i uszczelnienie np. tasma typy TI Trio bedzie kompletnym i prawidłowym montazem okna w wersji ++ ?

Oczywicie potem ocieplenie styropianem zachodzace na ramy okienne (czyli wegarek ze styropianu tak?)

Z innej beczki, jak wyglada prawidlowy montaz warstwowy z wysunieciem o te 3cm ? Czy po obsadzeniu okien nalezy jakosc dodatkowo obrobic okno, np przykleic wegarek ze styro w oczekiwaniu na docieplenie elewacji - co znajac zycie moze potrwac ?

ok 5cm z XPS dookola calego okna,

Wydaje mi się, że pogoń inwestorów za "likwidacją mostków" doprowadzono do granicy... granic zdrowego rozsądku. Opaska 5 cm XPS.... hm. Przewodność cieplna styropianu i pianki PU jest bardzo zbliżona. Dlaczego zatem 5 cm XPS, a nie 5 cm pianki PU extra? Nie wiem czym Pan chce uszczelniać dylatacje pomiędzy oknem, a XPS'em, ale jeśli to ma być pianka PU, to po co to wszystko? Kolejna sprawa, to montaż na dyble. Mam nadzieję, że zdaje Pan sobie sprawę, że XPS nie ma żadnej wartości jeśli idzie o przenoszenie obciążeń działających prostopadle do płaszczyzny okna.. Jeśli zrobi Pan to co planuje, lekko licząc 2/3 długości "dybla" (cokolwiek to dla Pana znaczy) będzie wisiało w.... powietrzu. Dla mnie ewentualny zysk "mostkowy" nie jest wart ryzyka mechanicznego. Normalny montaż w licu, na "ciepłym parapecie", jako uszczelnieniu progu i węgarki maksymalnie wyciągnięte na ramy ościeżnicy, jeśli już tak bardzo chce Pan "likwidować" te mostki, co to są nie do zlikwidowania.

Po co to wszystko... Zeby było lepiej ? Pomysł nie nowy i nie mój. Skoro znani producenci proponują ciepłe parapety, to zakładam ze jest to lepsze niż 5 cm pianki. No i XPS problem z zawilgoceniem materiału termoizolacyjnego praktycznie rozwiązuje, czyż nie ? Punkt rosy tez nie w murze ?

Założenie było ze uszczelnienie XPS okno to taśma rozprezna.

A dybli dłuższych nie ma ?

Edytowane przez karolek75

Witam

Po co to wszystko... Zeby było lepiej ? Pomysł nie nowy i nie mój. Skoro znani producenci proponują ciepłe parapety, to zakładam ze jest to lepsze niż 5 cm pianki. No i XPS problem z zawilgoceniem materiału termoizolacyjnego praktycznie rozwiązuje, czyż nie ? Punkt rosy tez nie w murze ?

Założenie było ze uszczelnienie XPS okno to taśma rozprezna.

A dybli dłuższych nie ma ?

Robisz ten sam błąd co 99% inwestorów, tak jak napisał kolega Test, chcesz zyskać jedno kosztem drugiego a to nie o to chodzi.

Z punktu widzenia termiki - to pomysł ten jest OK ale mechaniczne zamocowanie będzie bardzo wątpliwe - po pierwsze duża odległość od ościeża - 50mm XPSu plus jakieś uszczelnienie tak jak chcesz taśma Trio 15mm potem jeszcze ok 10 mm do wzmocnienia stalowego w ramie więc masz 75 mm dybla, śruby czy czegokolwiek innego wiszące w powietrzu.

a na marginesie jak jesteś z Inowrocławia to napisz do mnie przemykam tam minimum 2 razy w tygodniu :)

Pozdrawiam

Edytowane przez MMichal

Szanowny Panie, a czy ja coś napisałem, że na dole ma być pianka? Widzę, że nie szuka Pan technicznej polemiki, a jedynie aprobaty dla "niepańskiego" pomysłu. Proszę robić swoje i nie przejmować.się moim postem w Pańskiej sprawie.

Zauważyłem ze na FM często foszymy. Tzn robimy fochy :) nie szukam potwierdzenia, tylko argumentów przeciwko. Pisze jako adwokat diabła - Taki sposob na zdobywanie wiedzy.

Fakt, byłem nieprecyzyjny. Pisałes, zeby zostawić ciepły parapet. Ja myślałem o "ciepłym parapecie" czyli ramce dookoła. I temat dalej podnosze.

PS. Proszę mi wybaczyć brak Pan-a ale konwencja forum zezwala chyba na bardziej bezpośrednia formę komunikacji?

Witam

Robisz ten sam błąd co 99% inwestorów, tak jak napisał kolega Test, chcesz zyskać jedno kosztem drugiego a to nie o to chodzi.

Z punktu widzenia termiki - to pomysł ten jest OK ale mechaniczne zamocowanie będzie bardzo wątpliwe - po pierwsze duża odległość od ościeża - 50mm XPSu plus jakieś uszczelnienie tak jak chcesz taśma Trio 15mm potem jeszcze ok 10 mm do wzmocnienia stalowego w ramie więc masz 75 mm dybla, śruby czy czegokolwiek innego wiszące w powietrzu.

a na marginesie jak jesteś z Inowrocławia to napisz do mnie przemykam tam nim 2 razy w tygodniu :)

Pozdrawiam

O wlasnie... I o tego typu argumenty mi chodzi. :)

Czyli termiczne ma sens ale ze stabilnoscia mechaniczna moze byc krucho.

A jak sie ma porównanie tych 75mm dybli w powietrz, albo np. 55 bo powiedzmy ze zmniejsze grubość tej ramki, do montażu na konsolach? Nie o koszty tylko o mechanike? Teoretycznie i z praktyki ktos wie ?

No i co jeśli znacząco wydłuże długość dybli ?

Napisze/napisałem. Tyle ze ja klikam z ciepłych krajów, a łopaty jeszcze nawet nie wbilem. Zbieram doświadczenia innych zeby zacząć od drugiego domu :)

Edytowane przez karolek75

Witam

O wlasnie... I o tego typu argumenty mi chodzi. :)

Czyli termiczne ma sens ale ze stabilnoscia mechaniczna moze byc krucho.

A jak sie ma porównanie tych 75mm dybli w powietrz, albo np. 55 bo powiedzmy ze zmniejsze grubość tej ramki, do montażu na konsolach? Nie o koszty tylko o mechanike? Teoretycznie i z praktyki ktos wie ?

No i co jeśli znacząco wydłuże długość dybli ?

Napisze/napisałem. Tyle ze ja klikam z ciepłych krajów, a łopaty jeszcze nawet nie wbilem. Zbieram doświadczenia innych zeby zacząć od drugiego domu :)

to nie jest takie proste, aby w kilku słowach temat przedstawić.

Konsol jest sporo i ciężko tak ogólnie temat rozwiązać, co zaś się tyczy wydłużenia dybli to nie do końca problem rozwiązuje - liczy się tutaj właśnie odległość między murem a stalowym wzmocnieniem w ramie okna.

Pozdrawiam

liczy się tutaj właśnie odległość między murem a stalowym wzmocnieniem w ramie okna.

Pozwolisz Michale, że się z Tobą nie zgodzę. Odległość miedzy murem, a wzmocnieniem nie ma tu nic do rzeczy, w ogóle nie ma nic do rzeczy, bo gdyby miała, to co wtedy z kształtownikami, w których zbrojenia się nie stosuje? Albo ze wzmocnieniami kompozytowymi? Według mnie psisko pogrzebane jest w nieco innym miejscu tego układu:-).