Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

38 latka EMERYTką w wieku 67 lat :(

Charlie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

o, właśnie - czy zatrudnisz 60 latkę czy 40 latkę ?

Która kandydatka będzie bardziej wydajna - bez względu na czynność jaką ma wykonywać w Twojej firmie ?

Z mojego punktu widzenia to jest pytanie retoryczne.

A z mojego punktu widzenia pytanie nie jest retoryczne. Znam osoby w wieku 50 lat, które od 30 lat zajmują takie samo stanowisko (narzędzia się tylko zmieniły). Praca polega na wklepywaniu danych. Nie chcą się uczyć, doskonalić, podnosić kwalifikacji, nie rozwijają się. Bo dobrze im tak. Znam też mojego teścia, który jest 60-latkiem. Prowadzi aktywny tryb życia, nie wyobraża sobie przejścia na emeryturę. ma znakomitą pracę spełniająca jego zainteresowania i nie ma nic przeciwko podnoszeniu wieku emerytalnego.

Jeżeli chodzi o wydajność to pojęcie względne. Inna jest wydajność z wiekiem górnika dołowego a inna doktora ekonomi (jeżeli o wydajności możemy mówić). Wolałbym w mojej firmie zatrudnić prof. Balcerowicza (65 lat) niż (z całym szacunkiem) absolwenta ekonomii na prestiżowym uniwersytecie po habilitacji (wiek 33 lata) - przekonuje mnie doświadczenie.

Policjant po 20 latach pracy wśród bandytów też może awansować za biurko i doczekać emerytury na siedząco. Tyle tylko, że jedni chcą, inni nie widza siebie w takiej roli. Zakładają wiec firmy ochroniarskie lub zostają prywatnymi detektywami.

Ale są też osoby które niczego nie chcą zmieniać w swoim życiu bo tak im dobrze. Nie przejmują się co będzie za 30 lat - na zasadzie - jakoś to będzie. Kierowanie pytania w sprawie wydłużenia wieku emerytalnego do tej grupy może dać tylko jedną odpowiedź.

Cały czas dyskusja na temat reformy emerytalnej rozbija się o to, czy człowiek w wieku 67 lat jest zdolny do pracy. Mnie bardziej zajmuje to, czy ktoś da takiemu człowiekowi pracę. Bo jeden się nadaje, inny nie. Ale jak będzie wybór, pracę dostanie młodszy. Skończy się to moim zdaniem tak, że będzie armia starszych ludzi czekających na wiek emerytalny, pozbawionych świadczeń i okresu ochronnego - klientów opieki społecznej.

jak wyżej wspomniałem nie każdy musi być wyrobnikiem. pamiętaj o tym że w Polsce jest masa expertów, znawców czy specjalistów w wieku +60. hipermarket z pewnością zatrudni 30 latka bo więcej dźwignie, przesunie, przeniesie i mnie go plecy będą boleć...nie wiem czy firma doradcza w dziedzinie dajmy na to architektury czy ekonomii zatrudni podobnie...

tak przy okazji...gdyby służby odpowiedzialne za kontrolę pseudo zwolnień lekarskich, pseudo rent, nieudaczników zasilanych z konta państwa za pośrednictwem pomocy społecznej były skuteczne to z pewnością najbardziej potrzebujący nie mieliby problemu z pozyskaniem godziwych funduszy.

jak wyżej wspomniałem nie każdy musi być wyrobnikiem. pamiętaj o tym że w Polsce jest masa expertów, znawców czy specjalistów w wieku +60. hipermarket z pewnością zatrudni 30 latka bo więcej dźwignie, przesunie, przeniesie i mnie go plecy będą boleć...nie wiem czy firma doradcza w dziedzinie dajmy na to architektury czy ekonomii zatrudni podobnie...

a ilu ich wedlug Ciebie jest , statystycznie , liczby będą w procentach czy bardziej w promilach ,??????? i ilu jest zwykłych roboli w porównaniu do tej elyty???

ludzie czym wy się martwicie

większość z was nie dożyje do emerytury :) Statystycznie umieramy 2 lata przed przejściem na emeryturę ZUS się cieszy :)

nie odpowiedziałeś na moje pytanie

pokaż mi statystyki gdzie pokazane jest że umieramy 2 lata przed przejściem na emeryturę

BTW. pierwszy zadałem pytanie :)

W 2010 roku przeciętne trwanie życia dla mężczyzn wynosiło 72,1 lat, a dla kobiet było dłuższe o 8,5 lat i wyniosło 80,6 lat. W porównaniu do początku lat 90-tych trwanie życia wydłużyło się o prawie 6 lat dla mężczyzn oraz o 5,4 roku dla kobiet (w 2000 r. parametr ten wynosił: dla mężczyzn – 69,7, dla kobiet - 78,0).

dane GUS za 2010r.