Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

38 latka EMERYTką w wieku 67 lat :(

Charlie

Recommended Posts

Wiele w tym racji co piszesz. Dobrze byłoby gdy nasze podatki wędrowały do potrzebujących. Niewątpliwie potrzebna jest zmiana systemu pomocy społecznej lub uszczelnienie.

Z pracą za granicą, wg moich obserwacji w gronie znajomych, jest tak, że jeżeli ktoś sobie nie radził w Polsce, za granicą też sobie nie poradził....

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość 2mm
chodzi mi o ubóstwo, biedę i to z poziomu polskiego a nie niemieckiego pennera czy francuskiego kloszarda.

przyznam, że nie bardzo rozumiem co masz na myśli?

chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego jaka była bieda 30-40 lat temu np. w Grecji, Portugalii czy Irlandii.

w porówaniu do tych krajów to u nas był raj - no może z tą róznicą że we wspomnianych krajach nigdy nie było komunizmu, który w PL dokonał zmian genetycznych w kilku pokoleniach do przodu - wśród tych co mają teraz po 20 lat również.

i to jest największą bolączką tego kraju a nie bajeczki o tym jaka to była bieda itp.

ps.

polecam film "This is England" - akcja dzieje się coś około przełomu lat 70/80 w jakimś mieście w UK i doskonale obrazuje realia UK w tym czasie. Jezeli u nas wtedy było źle to chyba większość w PL ma wypaczone spojrzenie na świat. W Polandii nie ma niestety tego filmu w sprzedaży.

Edytowane przez 2mm

przyznam, że nie bardzo rozumiem co masz na myśli?

chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego jaka była bieda 30-40 lat temu np. w Grecji, Portugalii czy Irlandii.

w porówaniu do tych krajów to u nas był raj - no może z tą róznicą że we wspomnianych krajach nigdy nie było komunizmu, który w PL dokonał zmian genetycznych w kilku pokoleniach do przodu - wśród tych co mają teraz po 20 lat również.

i to jest największą bolączką tego kraju a nie bajeczki o tym jaka to była bieda itp.

ps.

polecam film "This is England" - akcja dzieje się coś około przełomu lat 70/80 w jakimś mieście w UK i doskonale obrazuje realia UK w tym czasie. Jezeli u nas wtedy było źle to chyba większość w PL ma wypaczone spojrzenie na świat. W Polandii nie ma niestety tego filmu w sprzedaży.

i przyszła Margaret Thatcher i UK już nigdy nie było takie samo...

BTW. znam obecnie kilka krajów Europejskich gdzie jest bieda jakiej nie możemy sobie wyobrazić w cywilizowanym kraju lub aspirującym do miana potęgi światowej. Mam na myśli Białoruś i Rosję,

Wg KE spośród wszystkich krajów UE najlepiej będzie sobie radziła Polska, której PKB urośnie w tym roku o 2,5 proc. (choć oznacza to poważne spowolnienie, bo w 2011 roku wzrost sięgnął 4,3 proc.). Następna w kolejności gospodarka Litwy urośnie w 2012 roku o 2,3 proc., a Łotwy - o 2,1 proc.

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,11217839,KE__Gospodarka_Polski_urosnie_najmocniej_w_calej_UE.html

i przyszła Margaret Thatcher i UK już nigdy nie było takie samo...

BTW. znam obecnie kilka krajów Europejskich gdzie jest bieda jakiej nie możemy sobie wyobrazić w cywilizowanym kraju lub aspirującym do miana potęgi światowej. Mam na myśli Białoruś i Rosję,

Na mnie wrażenie zrobiła Macedonia, a właściwie macedońska bieda.

http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/wielka-brytania-i-Irlandia/samolot-pll-lot-zatrzymany-na-lotnisku-heathrow,1,5035886,region-wiadomosc.html

pilotom wskoczyła 60 tka i mają zakaz latania. Ciekawe na co można się przekwalifikować w wieku 60 lat jak się pilotem było i to z wypłatą 20.000,00 PLN na rękę :)

http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/wielka-brytania-i-Irlandia/samolot-pll-lot-zatrzymany-na-lotnisku-heathrow,1,5035886,region-wiadomosc.html

pilotom wskoczyła 60 tka i mają zakaz latania. Ciekawe na co można się przekwalifikować w wieku 60 lat jak się pilotem było i to z wypłatą 20.000,00 PLN na rękę :)

Zawsze sie można przekwalifikować na stróża. Oni mają dobry wzrok. Znaczy sie piloci, nie stróże.

Mnie wkurza najbardziej to, że mówi się o prawach nabytych tylko w przypadku emerytur mundurowych. A zwykłych szaraczków nie.

Jak zaczynałam swoją pracę zawodową, mając zresztą już jedno dziecko, więc Państwo zaoszczędziło na mnie, bo jako studentce nie należał mi się ani macierzyński ani wychowawczy (w owych czasach jeszcze przez 2 lata zazwyczaj płatny), to myślałam o emeryturze w wieku 55 lat - na taką przeszły moja Mama i Teściowa. I jeszcze się martwiłam,że jak córka zechce obdarzyć mnie wnukami, to nie będę w stanie jej pomóc, bo jeszcze będę musiała pracować przeszło 10 lat.

Potem przyszła reforma 1999 - okazało się, że koniec z wcześniejszymi emeryturami. Pogodziłam się. Teraz wygląda na to, że czeka mnie praca do 63 r. ż. Nie przeraża mnie to już aż tak bardzo, jak kiedyś. Dzieci odchowane, moje obciążenia obowiązkami domowymi zdecydowanie mniejsze, do opiekowania została tylko Teściowa (na razie radzi sobie sama). Byleby tylko była praca. Mam świadomość tego, że w którymś momencie będę musiała zmienić rodzaj pracy i ustąpić miejsca młodym. Zadowolić się pracą gorzej opłacaną. Może w niepełnym wymiarze godzin. Ile potem na tej emeryturze pożyję - nie wiem. Moja Mama odeszła mając 68 lat. Nie będę zatem odkładać swoich marzeń do emerytury, tylko realizować je w miarę możliwości na bieżąco.

W 2010 roku przeciętne trwanie życia dla mężczyzn wynosiło 72,1 lat, a dla kobiet było dłuższe o 8,5 lat i wyniosło 80,6 lat. W porównaniu do początku lat 90-tych trwanie życia wydłużyło się o prawie 6 lat dla mężczyzn oraz o 5,4 roku dla kobiet (w 2000 r. parametr ten wynosił: dla mężczyzn – 69,7, dla kobiet - 78,0).

dane GUS za 2010r.

Oooo to mam szanse pozyc na emeryturce...az 13,6 lat.

Mnie wkurza najbardziej to, że mówi się o prawach nabytych tylko w przypadku emerytur mundurowych. A zwykłych szaraczków nie.

Górnicy, policjanci, kaskaderzy, nauczyciele, dziennikarze, żołnierze - to grupy które między innymi w Polsce ma prawa nabyte. Pytanie tylko czy prawa nabyte to wszystkie należności jakie gwarantowała mu firma w momencie przyjęcia do pracy czy w momencie kiedy będzie tę pracę kończył. Weźmy na to żołnierzy. Na początku lat 90-tych przeprowadzono reformę emerytur, która dotyczyła wszystkich pracujących i radykalnie obniżyła emerytury.

Czy prawem nabytym jest emerytura czy jej wielkość?

Polski emeryt może sobie tylko pomarzyć o poziomie życia jaki mają jego rówieśnicy z Kanady czy Holandii. W raportcie firmy Mercer, w którym porównano systemy emerytalne 16 krajów, Polska znajduje się w środku stawki. Jak więc wyglądają inne systemy emerytalne na świecie i które są najlepsze?

http://www.tvn24.pl/-1,1736006,0,1,gdzie-emeryt-ma-jak-w-raju,wiadomosc.html

To ma dotyczyć wszystkich, ale jedno podstawowe pytanie, kto dożyje i czy zdoła wziąć chociaż jedną zasłużoną emeryturę?. Wątpię,że taki będzie.Umieralność jest tak wielka, że państwo tylko na tym zyska, a może właśnie o to chodzi.?

było w tym wątku o średniej długości życia...teraz i w przyszłości...