zieli 03.10.2015 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2015 Czy warto kupić to zależy czy cena Ci odpowiada ja mam i jestem zadowolony.Napisz jeszcze do polskiego dystrybutora i porównasz ceny, bo koszt wysyłki do Anglii nie będzie aż taki duży.Dry trap to pewnie chodzi o tackę ociekową na skropliny a u Ciebie będzie pewnie ich dużo.Co do sterownika zewnętrznego uważam że jest niezbędny (przynajmniej dla mnie) nie wyobrażam sobie chodzić na strych aby zmniejszyć/zwiększyć obroty albo włączyć boost.Też mam go na nieogrzewanym strychu i mam powieszony na ścianie bo tak mi pasowało z doprowadzeniem kanałów, i tak uważam że jest praktycznie chociażby aby sprawdzić filtry nie muszę klękać. W sterowniku jest opcja podłączenia pod alarm i lub pod np.żarówkę w łazience tzn włączy się boost jak zapalisz światło pod prysznicem możesz pomyśleć o tym i położyć przewód cat7 ja tego nie mam podłączonego bo nie miałem przewodu a teraz już mi się nie chce kombinować.Jak będziesz chciał mogę Ci podesłać namiary na polskiego dystrybutora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daveth 05.10.2015 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Dzięki za szczegółową odpowiedź. Poproszę o namiary do tego dystrybutora jeśli to nie problem.Instalację chciałem wykonać sam, dom jest mały i problemów z poprowadzeniem kanałów nie powinienem mieć. Martwię się jedynie o to gdzie umieścić czerpnię i wyrzutnię. Ścianę mam w technologii cavity wall i zastanawiam się czy lepiej wykonać jeden otwór w ścianie a drugi w dachu czy obydwa w dachu. Oczywiście do wykonania otworów w dachu (dachówka cementowa) będę potrzebował specjalisty czyli dodatkowe koszty. Orientujesz się może czy aby nie było potem problemów przy sprzedaży domu trzeba mieć Building Regulations albo Planning Permissions na taką instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 06.10.2015 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Dzięki za szczegółową odpowiedź. Poproszę o namiary do tego dystrybutora jeśli to nie problem. Instalację chciałem wykonać sam, dom jest mały i problemów z poprowadzeniem kanałów nie powinienem mieć. Martwię się jedynie o to gdzie umieścić czerpnię i wyrzutnię. Ścianę mam w technologii cavity wall i zastanawiam się czy lepiej wykonać jeden otwór w ścianie a drugi w dachu czy obydwa w dachu. Oczywiście do wykonania otworów w dachu (dachówka cementowa) będę potrzebował specjalisty czyli dodatkowe koszty. Orientujesz się może czy aby nie było potem problemów przy sprzedaży domu trzeba mieć Building Regulations albo Planning Permissions na taką instalację? Co do cavity wall jesli dobrze kojarzę to trójwarstwowa? ja bym robił oba w ścianie po co generować zbędne koszta. Jeśli chodzi o pozwolenia, zezwolenia to nie wiem jak to wygląda w Anglii wiem że w Irlandii nie ma z tym problemów. A tak w ogóle to uważam że Anglia i Irlandia to kraje do stosowania rekuperacji i powietrznych pomp ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daveth 06.10.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Tak u mnie cavity wall to zaczynając od zewnątrz: cegła - izolacja - pustak. Oryginalnie zamiast izolacji jest szczelina powietrzna i to moim zdaniem jest lepsze rozwiązanie, niestety poprzedni właściciel wypełnił szczelinę izolacją. Trzeba uważać aby zbyt dużo wilgoci nie przedostało się do izolacji, od tego jest prosta droga do grzyba na ścianie. Myślę, że dobra wentylacja może bardzo pomóc w utrzymaniu odpowiedniej wilgotności wewnątrz i uchronić budynek przed takimi problemami w przyszłości. Na strychu mam niestety tylko jedną ścianę wychodzącą na zewnątrz (na południe), przeciwległa oddziela mnie od sąsiada. Pomiędzy czerpnią a wyrzutnią musi być zachowane kilka metrów odległości i nie powinny one chyba wychodzić przez tą samą ścianę. Z tego powodu myślałem o otworach w dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 10.10.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Na pewno pomoże jak mieszkałem w Irlandii to prawie w każdym budynku był grzyb na ścianie, a po nocy z okien wodę można było ściągać ściągaczką. Jedyne rozwiązanie to osuszacz powietrza włączony prawie non stop to troszkę pomagało, ale w jednym pomieszczeniu. Zawsze uważałem że wyspy to idealne miejsce na rekuperator i powietrzną pompę ciepła. Ja mam czerpnie i wyrzutnie na jednej ścianie dzieli je może 7m Nie widzę żadnych negatywnych skutków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 11.10.2015 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Ja ostatnio widziałem 2 instalacje gdzie wyrzutnie i czerpnie umieszczono na jednej ścianie szczytowej i dzieliło je ok. 3m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.10.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 nie wiem czy już widzieliście takie cudo ale wkleję dla zainteresowanychhttp://www.vallox.com/vallox-outin-exterior-wall-and-air-intake-hood http://www.vallox.com/tiedostot/4/images/Tuotteet/Tuotteet_FI/fi_lisalaitteet/fi_out-in_seinapultk_t4/lisav-outin-sf-ylapaa.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.10.2015 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 A co z wodą, gdy będzie - 2 czy jeszcze zimniej??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.10.2015 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 sezon 2014/15 DEVI 1162 kWh PC JULA 2679/7738 kWh(zużycie/produkcja) To bardzo duży dom! Ponad 300m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 12.10.2015 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 To bardzo duży dom! Ponad 300m2 no co Pan ! przecież nie jestem megalomanem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.10.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 no co Pan ! przecież nie jestem megalomanem. Sądząc po zużyciu ma Pan bardzo duży dom, nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 12.10.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 dokładnie to 654 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 12.10.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 dokładnie to 654 m2 hehe najśmieszniejsza jest rodzina, naprawdę się uśmiałem.dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daveth 16.10.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 qubic: Dzięki za tego linka. Bardzo pomysłowe rozwiązanie pozwalające na umieszczenie wlotu i wylotu powietrza obok siebie. Mam nadzieję, że w praktyce działa tak dobrze jak na schemacie. zieli: Pytałem o ten sterownik zewnętrzny u angielskiego przedstawiciela Brookvent i uzyskałem taką odpowiedź "There is no intelligent controller with our unit, as the controls are inbuilt there is no need.The only requirement will be a boost switch as a manual over ride".Nie mogę dokupić zewnętrznego sterownika do modelu 1.2, jedynie zewnętrzny boost switch. Nie do końca ufam tej automatyce, wolałbym mieć wszystko pod kontrolą. Zapytam jeszcze o to u polskiego przedstawiciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.10.2015 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Ma Pan L E E N SW L Ja to łączę tak: 3 żyłowy kabel z wtyczką i 2 żyły kabel sterujący Od lewej L – faza z kabla “z wtyczką” (czarny lub brąz) E-żółto zielony przewód od widocznej na zdjęciu kostki do takiej blachy uziemiającej E-żółto zielony “od wtyczki” N-niebieski “od wtyczki” SW- jeden z dwóch od sterowania L- drugi z dwóch od sterowania Przy rozwarciu chodzi prędkość ustawiona na jednej gałce przy zwarciu SW i L na drugiej ten układ się wyrzuca Przełącznik ON/OFF - np. akurat i maksimum - może mieć Pan w dowolnym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daveth 18.10.2015 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Dziękuję za wyjaśnienie, wcześniej widziałem filmik reklamowy Brookvent 1.1 na YouTube , tam wyraźnie pokazano Inteligentny kontroler umieszczony w dowolnym miejscu domu. Myślałem, że w modelu 1.2 jest tak samo, ale jak widzę pozostawiono tylko przełącznik akurat i maksimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 18.10.2015 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Nie wiem o co chodzi, ale ja mam model 1.2 i mam sterownik zewnętrzny podłączony przez wtyk rj45. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daveth 23.11.2015 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 zieli: czy moglbys przeslac jakies zdjecie sterownika? Chcialbym pokazac angielskiemu przedstawicielowi o co mi chodzi.Jaką masz średnicę kanałów, wyrzutni i czerpni. Przedstawiciel brookventa rekomenduje wszystkie kanaly i otwory 125mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 24.11.2015 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 (edytowane) Moge podesłac Ci dopiero w sobotę. Editco prawda nie mój ale sterownik wyglada tak samohttp://entelis.pl/?product=brookvent-aircycle-1-2 Co do kanałów to chyba mam większe ale nie jestem pewien i musiałbym sprawdzić. Edytowane 24 Listopada 2015 przez zieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.11.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Jaką masz średnicę kanałów, wyrzutni i czerpni. Przedstawiciel brookventa rekomenduje wszystkie kanaly i otwory 125mm. Wyjście i wejscie z reku to faktycznie 125mm ale ja mam zrobioną przejściówkę do czerpni i wyrzutni na 150mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts