Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperatory Brookvent

Recommended Posts

Czy warto kupić to zależy czy cena Ci odpowiada ja mam i jestem zadowolony.

Napisz jeszcze do polskiego dystrybutora i porównasz ceny, bo koszt wysyłki do Anglii nie będzie aż taki duży.

Dry trap to pewnie chodzi o tackę ociekową na skropliny a u Ciebie będzie pewnie ich dużo.

Co do sterownika zewnętrznego uważam że jest niezbędny (przynajmniej dla mnie) nie wyobrażam sobie chodzić na strych aby zmniejszyć/zwiększyć obroty albo włączyć boost.

Też mam go na nieogrzewanym strychu i mam powieszony na ścianie bo tak mi pasowało z doprowadzeniem kanałów, i tak uważam że jest praktycznie chociażby aby sprawdzić filtry nie muszę klękać.

W sterowniku jest opcja podłączenia pod alarm i lub pod np.żarówkę w łazience tzn włączy się boost jak zapalisz światło pod prysznicem możesz pomyśleć o tym i położyć przewód cat7 ja tego nie mam podłączonego bo nie miałem przewodu a teraz już mi się nie chce kombinować.

Jak będziesz chciał mogę Ci podesłać namiary na polskiego dystrybutora.

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za szczegółową odpowiedź. Poproszę o namiary do tego dystrybutora jeśli to nie problem.

Instalację chciałem wykonać sam, dom jest mały i problemów z poprowadzeniem kanałów nie powinienem mieć. Martwię się jedynie o to gdzie umieścić czerpnię i wyrzutnię. Ścianę mam w technologii cavity wall i zastanawiam się czy lepiej wykonać jeden otwór w ścianie a drugi w dachu czy obydwa w dachu. Oczywiście do wykonania otworów w dachu (dachówka cementowa) będę potrzebował specjalisty czyli dodatkowe koszty.

Orientujesz się może czy aby nie było potem problemów przy sprzedaży domu trzeba mieć Building Regulations albo Planning Permissions na taką instalację?

Dzięki za szczegółową odpowiedź. Poproszę o namiary do tego dystrybutora jeśli to nie problem.

Instalację chciałem wykonać sam, dom jest mały i problemów z poprowadzeniem kanałów nie powinienem mieć. Martwię się jedynie o to gdzie umieścić czerpnię i wyrzutnię. Ścianę mam w technologii cavity wall i zastanawiam się czy lepiej wykonać jeden otwór w ścianie a drugi w dachu czy obydwa w dachu. Oczywiście do wykonania otworów w dachu (dachówka cementowa) będę potrzebował specjalisty czyli dodatkowe koszty.

Orientujesz się może czy aby nie było potem problemów przy sprzedaży domu trzeba mieć Building Regulations albo Planning Permissions na taką instalację?

Co do cavity wall jesli dobrze kojarzę to trójwarstwowa? ja bym robił oba w ścianie po co generować zbędne koszta.

Jeśli chodzi o pozwolenia, zezwolenia to nie wiem jak to wygląda w Anglii wiem że w Irlandii nie ma z tym problemów.

A tak w ogóle to uważam że Anglia i Irlandia to kraje do stosowania rekuperacji i powietrznych pomp ciepła.

Tak u mnie cavity wall to zaczynając od zewnątrz: cegła - izolacja - pustak. Oryginalnie zamiast izolacji jest szczelina powietrzna i to moim zdaniem jest lepsze rozwiązanie, niestety poprzedni właściciel wypełnił szczelinę izolacją. Trzeba uważać aby zbyt dużo wilgoci nie przedostało się do izolacji, od tego jest prosta droga do grzyba na ścianie. Myślę, że dobra wentylacja może bardzo pomóc w utrzymaniu odpowiedniej wilgotności wewnątrz i uchronić budynek przed takimi problemami w przyszłości.

Na strychu mam niestety tylko jedną ścianę wychodzącą na zewnątrz (na południe), przeciwległa oddziela mnie od sąsiada. Pomiędzy czerpnią a wyrzutnią musi być zachowane kilka metrów odległości i nie powinny one chyba wychodzić przez tą samą ścianę. Z tego powodu myślałem o otworach w dachu.

Na pewno pomoże jak mieszkałem w Irlandii to prawie w każdym budynku był grzyb na ścianie, a po nocy z okien wodę można było ściągać ściągaczką.:jawdrop:

Jedyne rozwiązanie to osuszacz powietrza włączony prawie non stop to troszkę pomagało, ale w jednym pomieszczeniu.

Zawsze uważałem że wyspy to idealne miejsce na rekuperator i powietrzną pompę ciepła.;)

Ja mam czerpnie i wyrzutnie na jednej ścianie dzieli je może 7m

Nie widzę żadnych negatywnych skutków.

qubic: Dzięki za tego linka. Bardzo pomysłowe rozwiązanie pozwalające na umieszczenie wlotu i wylotu powietrza obok siebie. Mam nadzieję, że w praktyce działa tak dobrze jak na schemacie.

zieli: Pytałem o ten sterownik zewnętrzny u angielskiego przedstawiciela Brookvent i uzyskałem taką odpowiedź "There is no intelligent controller with our unit, as the controls are inbuilt there is no need.The only requirement will be a boost switch as a manual over ride".

Nie mogę dokupić zewnętrznego sterownika do modelu 1.2, jedynie zewnętrzny boost switch. Nie do końca ufam tej automatyce, wolałbym mieć wszystko pod kontrolą. Zapytam jeszcze o to u polskiego przedstawiciela.

Ma Pan

L E E N SW L

Ja to łączę tak: 3 żyłowy kabel z wtyczką i 2 żyły kabel sterujący

Od lewej

L – faza z kabla “z wtyczką” (czarny lub brąz)

E-żółto zielony przewód od widocznej na zdjęciu kostki do takiej blachy uziemiającej

E-żółto zielony “od wtyczki”

N-niebieski “od wtyczki”

SW- jeden z dwóch od sterowania

L- drugi z dwóch od sterowania

Przy rozwarciu chodzi prędkość ustawiona na jednej gałce przy zwarciu SW i L na drugiej 20140802_095635 (2).jpg ten układ się wyrzuca

Przełącznik ON/OFF - np. akurat i maksimum - może mieć Pan w dowolnym miejscu.

• 1 month później...
Gość Arturo72

Jaką masz średnicę kanałów, wyrzutni i czerpni. Przedstawiciel brookventa rekomenduje wszystkie kanaly i otwory 125mm.

Wyjście i wejscie z reku to faktycznie 125mm ale ja mam zrobioną przejściówkę do czerpni i wyrzutni na 150mm.