Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperatory Brookvent

Recommended Posts

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakie Brookvent ma wentylatory? /producent,moc/ Jaki rodzaj wymiennika?/z czego wykonany/ Jakie zużycie energii na poszczególnych biegach i jakie obsługuje spręże?/wykresy/.

Podaj Miki trochę konkretów, bo inaczej zostaje nam tylko: "Zaawansowana konstrukcja z polipropylenu EPP" czyli normalny spieniony polipropylen z którego robi się opakowania wielokrotnego użytku.

Jakie Brookvent ma wentylatory? /producent,moc/ Jaki rodzaj wymiennika?/z czego wykonany/ Jakie zużycie energii na poszczególnych biegach i jakie obsługuje spręże?/wykresy/.

Podaj Miki trochę konkretów, bo inaczej zostaje nam tylko: "Zaawansowana konstrukcja z polipropylenu EPP" czyli normalny spieniony polipropylen z którego robi się opakowania wielokrotnego użytku.

1. Wentylatory EC EBM

2. Wymiennik z tworzywa - przeciwprądowy;

3. Pobór prądu 1.1 pomierzony przy maksymalnej pracy 86W na maksymalnej wydajności.

4. Pobór prądu 1.1 pomierzony przy wydajności 130m3/h 37W;

5 lat gwarancji na urządzenia bez obowiązku wykonywania przeglądów okresowych;

Więcej informacji uzyskasz na stronie:

http://rekuperatory.co/brookvent---biblioteka.html

Masz jakieś dodatkowe pytania śmiało pisz :)

• 2 months później...
miki21 - czy zainstalowałeś już u kogoś brookventa?

Mocno się nad nim zastanawiam, o ile cena będzie rozsądna (myślałem też o renovent excellent)

Mógłbyś porównać te 2 centrale pod kątem funkcjonalności swoim eksperckim okiem?

U mnie bedzie niebawem zainstalowany BROOKVENT 2.2 to sie pochwale... Obecnie mam dopiero rozprowadzone rury. Musze przyznnac ze firma od Mikie-go wywiercila mi w stropach otwory pod rury bez bolesnie za pomoca otwornicy diamentowej chyba Hilti. Niebawem podlacze zdjecia z mojej budowy....

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Witam

Według mnie temat Brookventa jest przereklamowany. Wszystko Miki tak to pięknie opisujesz a prawda jest taka, że to kolejna zwyczajna centrala.

Dla zwykłego szarego użytkownika niczym się nie różni i różnicy od innych central nie odczuwa się. W tym momencie producenci dopracowali większość urządzeń i główni producenci czy też dystrybutorzy mają porównywalne sprzety. A jeśli są porównywalne to głównym atutem musi być cena i gwarancja ;)

Wiele więcej ale to niespodzianka na najbliższe za kilka tygodni targi :)

W ten sposób będziemy mieli rekuperatory w wersji:

1.1.

1.2.

2.1

2.2

Minęło prawie pół roku i ....cisza. O ile pojawiły się ceny przy poscie na pierwszej stronie. O tyle ceny 2.1 i 2.2 owiane są nadal tajemnicą.

PS. Bardzo dobrym posunięciem marketingowym było wycofanie wykresów wydajności i sprężów na poszczególnych biegach. Dzięki temu użytkownicy będą mogli cieszyć się wieloma biegami.

No niby masz rację :)

Ale dużo ciekawych rozwiązań i warunki gwarancji przekonują mnie do brooka :)

A co do cen to nie są owiane tajemnicą.

1.1 i 1.2 są sprzedawane w tych samych wersjach i cenach.

Niedługo 1.1 wychodzi z produkcji i zostaje tylko 1.2.

Co do modelu 2.2 to występuje w 4 wersjach i ceny zaczynają się od 6200zł. do 7600zł.

Co do modelu 2.1 to tak samo jak model 1.1 zostaje on zastąpiony 2.2.

Taka kolej rozwoju urządzeń.

1.2 - LIFTING 1.1

1.2 Casing.jpg

2.2 - KORPUS - OBUDOWA

2.2 1st Casing.jpg

2.2 - WYMIARY JEDNOSTKI

Aircycle 2.2 Dimensions-kopia.jpg

• 2 weeks później...

Hej Miki

dzięki za ekspresową reakcję.

Czy możesz rozwinąć wypowiedź jak dla laika?

1. o co chodzi z regulacją nawiewu/wywiewu? czy to jakaś czynność do wykonania przez użytkownika czy jakiś automat wbudowany w urządzenie?

2. dodatkowe sterowanie do nagrzewnicy? czy to oznacza, że Air 1.1 jest wyposażony juz w jakąś nagrzewnicę (?elektryczną) i jedynie wymaga dodatkowego sterowania?

Dużo producentów stosuje rozwiązanie które w najprostszy tłumaczeniu polega na zminimalizowaniu nawiewu aby wychodzące powietrze podniosło temperaturę wymiennika.

Niektóre zwalniają a niektóre stają :)

Co do sterowania nagrzewnicą to jest one w standardzie tak jak sterowanie czujników wilgotności ( 2szt. ), współpraca z alarmem i innymi opcjami :)

Jednym słowem Air 1.1 posiada zarówno jedną (automatyczne ograniczenie nawiewu mroźnego powietrza) jak i drugą opcję (nagrzewnicę)?

Jak zatem zadziała to w praktyce? Czy sterownik reku obniży najpierw prędkość, a dopiero potem (?gdyby to nie zadziałało) załączy nagrzewnicę? Nie bardzo rozumiem.