miki121 10.10.2012 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 W standardzie regulacja w opcji nagrzewnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz.K 24.10.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Rozprowadziłem kanały nawiewne i wywiewne w całym domu i wyszło tego łącznie prawie 160mb kanałów typu frex o średnicy 68mm (powierzchnia użytkowa domu to tylko 150m2 ale rozrzucona aż na 3 kondygnacjach, stąd taka ilość kanałów). Jeszcze nie podłączyłem samego rekuperatora, ale zastanawiam się czy model 1.1, którego deklarowana wydajność to ok. 324m3/h da radę przy takiej długości kanałów. Czy przypadkiem nie będę zmuszony "piłować" centrali na 70-80% cały czas?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 24.10.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 pojedyncze nitki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz.K 24.10.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 pojedyncze nitki? Tak dokładnie. Skrzynkę rozdzielczą pasowało mi zamontować jedynie koło Rekuperatora, bo rury nawiewne we wszystkie strony się rozchodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 27.03.2013 02:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Czy ktos ma jakies opinie spostrzezenia dotyczace brookventa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.03.2013 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Czy ktos ma jakies opinie spostrzezenia dotyczace brookventa http://forum.muratordom.pl/showthread.php?159256-Reku-Dospel-Optimal-400-pro%C5%9Bba-o-opinie/page9 tutaj masz odpowiedź moją w zakresie tych rekuperatorów a bardziej ich niebycia w Polsce - dotyczy modelu 2.2. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz.K 27.03.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Ja na razie miałem okazję testować Brookvent'a tylko w sklepie. Porównywałem z innymi centralkami i ten był bardzo cichy i do tego wykazywał mały pobór prądu. Dlatego się zdecydowałem (udało mi się kupić poprzednią wersję, tj. 1.2) - stosunek ceny do jakości wydawał się najlepszy. Jednak co do wrażen z użytkowania jeszcze się nie wypowiadam, bo u mnie jeszcze dom ciągle w trybie remontowym. Boję się że centralka może mieć za słabą wydajność, bo u mnie łącznie wyszło bardzo dużo metrów rur (mam 7 punktów nawiewnych i 7 wywiewnych, rozrzuconych na 3 kondygnacjach). Pewnie dzisiaj wstrzymałbym się z zakupem centralki, aż do ukończenia instalacji. No ale zobaczymy - opiszę wrażenia jak w końcu odpalę układ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 29.03.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 ja coś tam mogę powiedzieć z punktu widzenia uzytkownika, zakupiłem wersje 1.1 w tamtym roku, uruchomiłem przed zimą, instalacje zrobiłem sam na rurach PE, co do samego urządzenia to pracowało ono bez zarzutów może przez miesiąc, do pierwsyzch mrozów, w okresie zimowych zaczeła przeciekać obudowa od spodu, nie wiem czy to wada fabryczna ale bardziej konstrukcyjna bo wersja 1.2 już ma całkiem inaczej to rozwiązane. Zareklamowałem urządzenie u producenta i mogę powiedzieć że beż żadnych problemów zostało ono wymienione na nowszą wersję. Co do samego reku, jest zbudowane bardzo prosto ale to raczej zaleta, obudowa mogła by być lepsza ale po zmianach konstrukcyjnych w wersji 1.2 myślę że będzie już ok. Oglnie reku jest oszczędne, pracuje u mnie na 1/3 obrotów i to wystarcza na dwie osoby spokojnie, przy większych pedkościach słychać niestety wentylacje pewnie to bardziej kwestia instalacji niż centarli, mi to nie przeszkadza bo wentylacja może 4-5 razy w roku będzie chodzić na większych obrotach. przez tydzień pomiędzy wymianą centarl nie miałęm wentyalcji i dało się to odczuć. teraz jest już ok, jak model 1.2 będzie chodził bez problemów to można powiedzieć że jestem zadowolonym użytkownikiem i mogę polecić ten sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 29.03.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 dzieki za informacje zastanawiam sie pomiędzy brookventem a brink renovent hr ale bardziej skłaniam się na brinka tylko muszę go znaleźć w lepszej cenie bo katalogowa jest za wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 29.03.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 jak sie szuka to sie znajdzie ja swojego wyhaczyłęm za 3000, instalacja wyszla mnie drugie 3000 ale wtedy PE kosztowały 800 netto/50mb teraz sa po 400zł, wiec można powiedzieć że dziś zrobił bym całość na gotowo za 5000zl, rury poszlo 75mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 07.04.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Coulinghton się nie mylił naganiacz pełna gębą, ale gratuluje pomysłu. nawet Arturo72 wciągnięty:cool:, ale cena niezła lepsza od jan gaza powodzenia w sprzedaży, siła w przesiebiorczości $ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daveth 30.09.2015 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Witam, czy Brookvent aircycle 1.2 sprawdzi się w małym domku 72m2 (3 pokoje, łazienka, kuchnia)?Mieszkam w UK i ciężko znaleźć tutaj rekuperator w dobrej cenie. Brookvent 1.2 znalazłem za 900 funtów (około 5200zł). Myślę, że cena nie jest zła, ale interesują mnie opinie użytkowników tego urządzenia. Dla porównania Vent-Axia Sentinel Kinetic B znalazłem za 1150 funtów (około 6600zł).Będę bardzo wdzięczny za jakieś rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.09.2015 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Witam, czy Brookvent aircycle 1.2 sprawdzi się w małym domku 72m2 (3 pokoje, łazienka, kuchnia)? Mieszkam w UK i ciężko znaleźć tutaj rekuperator w dobrej cenie. Brookvent 1.2 znalazłem za 900 funtów (około 5200zł). Myślę, że cena nie jest zła, ale interesują mnie opinie użytkowników tego urządzenia. Dla porównania Vent-Axia Sentinel Kinetic B znalazłem za 1150 funtów (około 6600zł). Będę bardzo wdzięczny za jakieś rady. Sprawdzi się. U nas 1.2 kosztuje 3000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daveth 30.09.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Cena jaką podałem dotyczy wersji z by pass więc wydawało mi się, że nie jest zła. W polskim sklepie firmy Brookvent znalazłem ten sam za 6,715.80zł. Za 3000 mogę kupić pewnie tylko okrojony model.Myślicie, że znajdę coś lepszego w cenie do około 7000zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.10.2015 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Cena jaką podałem dotyczy wersji z by pass więc wydawało mi się, że nie jest zła. W polskim sklepie firmy Brookvent znalazłem ten sam za 6,715.80zł. Za 3000 mogę kupić pewnie tylko okrojony model. Myślicie, że znajdę coś lepszego w cenie do około 7000zł? 1.2 nie ma bypassu. Sterownik ( bardzo drogi) jest do wszystkich modeli i ma funkcję bypass. 1.2 ma lepsze sterowanie bez sterownika. Ustawia się na centrali płynnie prędkość "akurat" i "wietrzenie" a w domu przełącznik wyboru. 6700 za 1.2 to chyba z kanałami i rozdzielaczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daveth 01.10.2015 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Czyli producent wprowadza w błąd podając na stronie, że urządzenie zawiera by pass. Skąd ja mam wiedzieć czy jest to prawdziwy by pass czy jakiś sterownik? http://sklep.brookvent.pl/Rekuperator_Aircycle_1_2_Inteligent_BypassMoże warto poszukać urządzenia z prawdziwym by passem, chyba sterowaniem nie osiągnie się tego samego efektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.10.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 (edytowane) Mam przed sobą 1.2 i nie ma bypassu ani rozmrażania. Waży 7 kg bez tacki z tacką 10kg. Dla porównania Dream 200 ONYX waży 49 kgPo co Panu bypass w tak małej centrali? Tylko kłopot i mniejsza sprawność. Edytowane 1 Października 2015 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daveth 01.10.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Na stronie producenta można znaleźć taką informację:"Aircycle 1.2 jest wyposażony w układ przeciwzamrożeniowy oraz wbudowany czujnik wilgotności. Rekuperator Aircycle 1.2 ma również w opcji wbudowany unikalny, topikowy bypass letni. W odróżnieniu od wielu innych tego typu rozwiązań nasz bypass otwiera się i zamyka płynnie w przedziale 20°C (bypass zamknięty) a 27°C (bypass całkowicie otwarty)."Jak widać Brookvent produkuje także urządzenia posiadające bypass.Dlaczego bypass to kłopot i mniejsza sprawność? Brookvent chwali się sprawnością do 93%.Co prawda na południu Anglii nie ma latem takich upałów jak w Polsce, ale myślałem, że bypass warto mieć choćby miał się przydać tylko przez kilka tygodni w roku. Nigdy nie używałem żadnego rekuperatora więc w praktyce nie wiem jak to się sprawdzi, dlatego liczyłem na jakieś sugestie osób, które posiadają te urządzenia w swoich domach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 01.10.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Posiadam Brookventa 1.2 z automatycznym bypass tacą ociekową z odpływem kondesatu i sterownikiem zewnętrznym i w maju 2013 zapłaciłem za niego 4800zł.Dodam tylko że mieszkałem w Irlandii i tez szukałem tam ale cena w Polsce była korzystniejsza.Jakieś pół roku temu miałem problem ze sterownikiem ale w ciągu dwóch dni przysłali mi nowy, a tak poza tym to zapomniałem że mam rekuperator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daveth 01.10.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 zieli: Dzięki za potwierdzenie, że bypass jednak może być zainstalowany w tym urządzeniu.Właśnie dostałem wycenę od przedstawiciela firmy w Anglii za Brookventa 1.2 + bypass, frost protection i humidistat za £600 + VAT.Oferują też dodatkowo dry trap, wiesz może do czego się to przydaje? Muszę zapytać o cenę sterownika zewnętrznego, warto go kupić Twoim zdaniem?Urządzenie planuję umieścić na nieogrzewanym strychu, na południu Anglii mrozów raczej nie ma. Polecałbyś wybrać wersję montowaną do ściany czy do podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts