12michal 14.02.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Witam. Podczytuję trochę ten temat, jednak nie znajduję odpowiedzi na to pytanie.Projekt domu, który mnie interesuje to:http://www.z500.pl/projekt/z176,Funkcjonalny-dom-parterowy-z-3-sypialniami-i-dachem-kopertowym.html#project-general-infoKotłownia jest raczej mała, więc domyślam się, że w projekcie może być ogrzewanie gazowe. Akurat gaz mam ok 50 m od działki. Ale czy akurat ogrzewanie gazowe będzie ekonomiczne w przypadku tego projektu ? Jeśli nie, to które lepsze ?Zawsze mogę powiększyć kotłownię kosztem spiżarni przy kuchni - o ile będzie to warte zachodu.Proszę o informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 15.02.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Nie ma przy gazie konieczności budowy komina, bo możesz sobie spaliny wyprowadzać przez ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 15.02.2012 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 (edytowane) Jako,że dom jest niewielki to wystarczy dobre ocieplenie i grzanie bezpośrednio prądem w II taryfie będzie tanie a przy tym najtańsze inwestycyjnie Poczytaj trochę forum to Ci się rozjaśni W gaz bym się nie pchał z uwagi na dodatkowy koszt przyłącza,drogie opłaty przesyłowe no i konieczność budowy komina. O gazie i tak myślałem, choćby do kuchenki. No i zawsze myślałem, że gaz jest tańszy od prądu. A co z ogrzewaniem np na ekogroszek/węgiel itp itd ? Czy pompa ciepla to dobre i tanie rozwiązanie ? ( i tak będę kopal studnię głębinową, ponieważ wodę mam daleko od działki) Czy zmiana rodzaju ogrzewania w projekcie np z gazowego na prąd to duży problem i koszty ? Edytowane 15 Lutego 2012 przez 12michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 15.02.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Nie ma przy gazie konieczności budowy komina, bo możesz sobie spaliny wyprowadzać przez ścianę. Ale tylko z urządzenia o mocy do 5kW. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 15.02.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Do 21 kW w domkach jednorodzinnych ? Do 5 to chyba w wielorodzinnych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 15.02.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Zgadza się. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 15.02.2012 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Panowie widzę, że obeznani w temacie to może pomożecie w kwestii moich pytań powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 16.02.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Nawet jeśli 5 kW, to przy odrobinie wysiłku starczyłoby dla tego domu. Nie można powiedzieć "ogrzewanie na gaz jest tańsze od ogrzewania na prąd". Gaz jako nośnik energii jest tańszy od prądu, ale to za mało, by oceniać koszt ogrzewania domu. Bo do tego wlicza się: * koszt samego paliwa / nośnika energii, który zużywamy, * koszt budowy źródła ciepła i instalacji (widoczny w racie kredytu). A tak naprawdę, to wypadałoby wziąć pod uwagę również koszt ocieplenia budynku. Dopiero te trzy czynniki powinno się traktować razem, oceniając, które ogrzewanie jest najtańsze. Pompa ciepła jest dobra i daje tanie ciepło, ale jej instalacja jest daleka od taniości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 16.02.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Ja na początku planowałem na prąd, kable w wylewce, nawet dom do tego przystosowałem (brak kotłowni), bo gaz miał być w dalekiej przyszłości (2017r), Ale pojawił się nowy sąsiad który dużo mógł załatwić, i gaz będzie na wiosnę 2012r Zmieniłem plany i będzie gaz, kocioł będzie w suszarni, ale tylko do ogrzewania i CWU bo, - przy gazie muszą być rurki z woda co daje dowolność zmiany źródła ogrzewania, może być nawet piec na prąd, pompa ciepła etc - nie wiadomo co się w przyszłości przydarzy, może trzeba będzie dom sprzedać, a spróbuj powiedzieć komuś że masz ogrzewanie na prąd, skoro 99% społeczeństwa jest przekonana że - "Ło matko, naaaa prąąąąąd, toż to zbankrutować można na ogrzewanie" - to że tak nie jest wiedzą Ci którzy się tym interesują - moja okolica jest bardzo "świeża" raptem 5 domów, więc gdybym ja nie chciał gazu mogłoby go w ogóle nie być, a tak wartość działki zawsze rośnie - przy prądzie najlepiej jest ciepło kumulować nocą (w taryfie nocnej) wówczas cena kWh jest zbliżona do ceny gazu, ale jak masz gaz to grzejesz w cenie prądu nocnego kiedy Ci się podoba, - cena instalacji gazowej (wraz z kotłem i przyłączem) jest trochę wyższa niż instalacji na prąd, ale dla mnie powyższe jest tego warte, - za prądem przemawia całkowita decentralizacja, ale jakoś to przeboleje To są moje argumenty które przemawiają do mnie, każdy może mieć inne Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 16.02.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 to bierz powietrzna pompe ciepła - mozna juz kupic z montazem do 15 tys. z takim domkiem jak Twoj to wogole troci sens podlaczanie gazu, kup sobie indukcjie (taniej sie gotuje niz gazem..!) bo po co płacic za przylacze gazowe i potem abonament za gaz, skoro juz placisz abonament za prad - za te koszty, ktore nie pokryjesz za podlaczenie gazu, doloz sobie do pompy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 16.02.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 ja planuje podobny domek z powietrzna pompa i w tej chwili zakladam ze grzac bede po 12-14 godzin na dobe przez wiekszosc sezonu grzewczego (jakies 5 miesiecy) grzac zamierzam w dzien (na jednej taryfie) zakaldam ze miesiac bedzie ciezkich mrozow, wtedy grzac przez 20-22 gpdzin dziennie - mysle ze za sezon grzwczy zmieszcze sie w 2,5 tys. (przy obecnych cenach prądu...)aha - pompa bierze 1.7 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 19.02.2012 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Dzięki za odpowiedź.A są jakieś wymagania co do powierzchni kotłowni w przypadku poszczególnych rodzajów ogrzewania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts