Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile gazu ziemnego zużywacie na ogrzanie 1m2 powierzchni mieszkalnej w mrozie?

himalaya

Ile gazu spalacie na m2 mieszkania w mrozie (miesięcznie)?  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile gazu spalacie na m2 mieszkania w mrozie (miesięcznie)?

• do 2 m3
      10
    • 2-4 m3
      7
    • 4-6 m3
      0
    • 6-8 m3
      1
    • 8-10 m3
      0
    • 10-12 m3
      1
    • 12-14 m3
      0
    • powyżej 14 m3
      2

Recommended Posts

Ile gazu ziemnego zużywaliście na ogrzanie 1m2 powierzchni mieszkalnej miesięcznie w czasie solidnych mrozów (-10 do -25°C na zewnątrz)?

Przedstawię liczbę na podstawie mojego mieszkania:

- mieszkanie ma 47m2

- utrzymuję temperaturę około 20 stopni w dzień, 17 stopni w nocy

- w mrozach zużywałem 10-12 kubików gazu ziemnego na dobę, czyli 300-420 na miesiąc

- 300/47 = 6,4m3; 420/47 = 7,7m3 (na miesiąc na m2 mieszkania)

Ja bym się chętnie dowiedział jak wygląda zużycie gazu z butli. Posty na ten temat na tym forum można policzyć na palcach jednej ręki. Wszędzie tylko ten ziemny i ziemny, nie wszyscy mają do niego dostęp, niestety.

u nas gaz z butli - w temp w okolicach zera na dobę piec spalał około 3 metrów na dobę, powierzchnia 100 metrów. nie wiem ile spala kiedy naprawdę jest zimno bo wtedy grzaliśmy sobie kominkiem:)

• 2 weeks później...
20*C/17*C - mnie by z domu wygonili za takie temperatury...

A dla nas taka własnie jest idealna. Zanim przeprowadzilismy się do domu, w mieszkaniu cała zimę kaloryfery były letnie, gorące były w pokoju tylko u córki. No w wielkie mrozy oczywiście trochę grzaliśmy bardziej.

A teraz podobnie. Jjesteśmy przyzwyczajeni i w temperaturze 20 st. chodzimy lekko ubrani. W nocy przy 17-18 stopniach świetnie sie śpi.

No i jeszcze jeden plus -(oprócz rachunków) - bardzo rzadko ktoś z nas się przeziębia.

dom 350mkw:

styczeń 460m3,

luty 577m3 gazu.

do końca 2011r od początku sezonu grzewczego 700m3.

ale to wynik dobrego pieca, podłogówki wszędzie i zaawansowanego systemu ogrzewania sterowanego przez komputer. do tego jest to pierwszy sezon który teoretycznie powinien być bardziej energochłonny.

technologia - porotherm44+ciepła zaprawa, żadnego styropianu, dach dachówka wienerberger, papa, pełne deskowanie osb, supermata isovera 18+5, ścianki kolankowe - mur jak w/w plus supermata 18, okna 2szybowe, dachowe fakro.

wentylacja z odzyskiem

Edytowane przez kot_katowice

Ja bym się chętnie dowiedział jak wygląda zużycie gazu z butli. Posty na ten temat na tym forum można policzyć na palcach jednej ręki. Wszędzie tylko ten ziemny i ziemny, nie wszyscy mają do niego dostęp, niestety.

Witam

Ja z tych co czekają na dostęp do ziemnego. Dom 137 m , ocieplony 15 cm styro , wełna 18+5 cm . Na ogrzewanie wody + gotowanie dziennie zużywa się 0,2 do 0,4 metra .W środę ocipkę więcej z racji walki z legionelozą czy jak się to pisze . Ogrzewanie w mrozy (te normalne do -5) wychodzi około 3 metrów dziennie . W te większe nawet nie próbowałem , tylko rano rozgrzewka na wstanie + ewentualne podtrzymanie (czyli tryb eko) w czasie nieobecności . Popołudniu tylko kominek .

* W największe mrozy na poranki i tryb eko potrafił zeżreć około 1,5 metra.