Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zatykająca się rura, bardzo proszę o pomoc!

magdalenkad

Recommended Posts

Witam serdecznie! Myślę, że to najlepsze miejsce, aby poprosić o pomoc... mamy problem z rurą, która po ok 3 tyg używania zatyka się i zalewa piwnice. To rura "kończąca pion", do którego podłączone są zmywarka, zlewozmywak i pralka.

Przyjeżdżają panowie z firmy, czyszczą ją jakąś spiralą elektryczną, czy jakoś tak :-), po 3-4 tyg. jest to samo. Oczywiście zwracam dużą uwagę na korzystanie ze zlewozmywaka, aby tam nic nie wpadało, zmywarka ma swój filtr i nie wiem, co mogę zrobić. Obecnie wodę z pralki wlewam do wanny i nie widzę w niej nic neipokojącego :D. Wymienić rurki na nowszą, o większej średnicy, raczej się nie da, bo cała piwnica wykafelkowana :D. Rurka ta wpada do szamba - zamówiłam więc czyszczenie szamba, od strony szamba nie ma więc żadnego problemu. Panowie "czyszczący" tłumaczą to tak, że przy przetykaniu spiralą brud zostaje na ściankach i stąd dość szybko może dochodzić do zatkania /czym?!/. Wuko użyć się nie da, bo chyba średnica za mała. Nie stać mnie na wzywanie firmy co miesiąc, zwykłą spiralą nie da się odetkać rury ;-(.

Bardzo proszę, czy macie jakieś pomysły, sugestie, co zrobić?

Narysuj jak wygląda ta sytuacja.

Zatyka się poziomy odcinek od urządzeń do pionu? Jeśli tak to pewnie ma zbyt duży spadek. Może też brak odpowietrzenia prowadzi do stagnowania tam wody i w konsekwencji "zarastania" rury. Zatyka się dalej pion? Poziom? Może gdzieś jest zbyt gwałtowny kąt załamania rur?