Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.:D

Problem dotyczy poziomu posadowienia fundamentów na rzędnej -0,50m poniżej poziomu terenu. Tak sobie myślę oglądając projekt gotowy DCP241 Atlanta czy aby nie wypłycić fundamentów. Na mojej działce jest piasek drobny, nie wypowiem się o wysadzinowości tegoż gruntu bo nie mam jeszcze analizy sitowej. Niemniej jednak pomysł jest taki, aby zrobić opaskę wokół domu na ścianach nośnych w miejscach gdzie nie ma tarasu styropianem (ewentualnie XPS) 10cm szerokim na 100cm ze spadkiem 2%, izolującym ławy przed możliwością powstania wysadzin.

Co Wy Szanowni Forumowicze o takim pomyśle sądzicie.

Pozdrawiam

l_k

https://forum.murator.pl/topic/165643-fundament-05m-poni%C5%BCej-terenu/

Witam

Oczywiście takie rozwiązanie jest poprawne jednak osobiście proponowałbym

- wykonać wymianę gruntu po obrysie zew do strefy przemarzania

- dodatkowo wykonać opaskę termiczną stosując EPS AQWA 120

Jednak dlaczego posadowienie -50 cm ???? zasada jest taka sama jak przy płytach

Można przyjąć dolną rzedną ławy fundamentowa np o wymiarach 60*40 poniżej istniejącego terenu -20 cm , tak więc górna część ławy fundamentowej będzie powyżej istniejącego ternu + 20 cm

Osobiste spotkałem się z takim rozwianiem - jednak nalezy wykonać adaptacje projektu / projekt zamienny / koszt około 1200-1500 zł

Jednak warto upewnić się na jakim poziomie są wody gruntowe oraz napięte zwierciadło wody

Lech

https://forum.murator.pl/topic/165643-fundament-05m-poni%C5%BCej-terenu/#findComment-5169400

Witam

Oczywiście takie rozwiązanie jest poprawne jednak osobiście proponowałbym

- wykonać wymianę gruntu po obrysie zew do strefy przemarzania

- dodatkowo wykonać opaskę termiczną stosując EPS AQWA 120

Jednak dlaczego posadowienie -50 cm ???? zasada jest taka sama jak przy płytach

Można przyjąć dolną rzedną ławy fundamentowa np o wymiarach 60*40 poniżej istniejącego terenu -20 cm , tak więc górna część ławy fundamentowej będzie powyżej istniejącego ternu + 20 cm

Osobiste spotkałem się z takim rozwianiem - jednak nalezy wykonać adaptacje projektu / projekt zamienny / koszt około 1200-1500 zł

Jednak warto upewnić się na jakim poziomie są wody gruntowe oraz napięte zwierciadło wody

ciekawi mnie po przeczytaniu paru informacji,jak ułożyć równo styropian czołowo do fundamentu/płyty/,jak go przykleić,jak zasypać żeby nie odpadł,wiem ,że na rysunku wychodzi,ale jak w praktyce /budowałem nie jeden dom/,wiem co z czym się je

https://forum.murator.pl/topic/165643-fundament-05m-poni%C5%BCej-terenu/#findComment-5193319