lubie_kisiel 15.02.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Witam wszystkich bardzo serdecznie. To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Problem dotyczy poziomu posadowienia fundamentów na rzędnej -0,50m poniżej poziomu terenu. Tak sobie myślę oglądając projekt gotowy DCP241 Atlanta czy aby nie wypłycić fundamentów. Na mojej działce jest piasek drobny, nie wypowiem się o wysadzinowości tegoż gruntu bo nie mam jeszcze analizy sitowej. Niemniej jednak pomysł jest taki, aby zrobić opaskę wokół domu na ścianach nośnych w miejscach gdzie nie ma tarasu styropianem (ewentualnie XPS) 10cm szerokim na 100cm ze spadkiem 2%, izolującym ławy przed możliwością powstania wysadzin. Co Wy Szanowni Forumowicze o takim pomyśle sądzicie. Pozdrawiam l_k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.02.2012 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 1. Projekt - nie wyobrażam sobie że projektant tak zrobi. 2. Po co komplikować proste > Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lech2000 17.02.2012 01:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Witam Oczywiście takie rozwiązanie jest poprawne jednak osobiście proponowałbym - wykonać wymianę gruntu po obrysie zew do strefy przemarzania - dodatkowo wykonać opaskę termiczną stosując EPS AQWA 120 Jednak dlaczego posadowienie -50 cm ???? zasada jest taka sama jak przy płytach Można przyjąć dolną rzedną ławy fundamentowa np o wymiarach 60*40 poniżej istniejącego terenu -20 cm , tak więc górna część ławy fundamentowej będzie powyżej istniejącego ternu + 20 cm Osobiste spotkałem się z takim rozwianiem - jednak nalezy wykonać adaptacje projektu / projekt zamienny / koszt około 1200-1500 zł Jednak warto upewnić się na jakim poziomie są wody gruntowe oraz napięte zwierciadło wody Lech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gachi 20.02.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Na co najlepiej wymienić grunt? Pospółka? Czy musi być kamień w frakcji 8-60 np piaskowiec, dolomit, a może porfir. Pospółka najtańsza, piaskowiec drugi w kolejności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koństruktor1719510000 27.02.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Witam Oczywiście takie rozwiązanie jest poprawne jednak osobiście proponowałbym - wykonać wymianę gruntu po obrysie zew do strefy przemarzania - dodatkowo wykonać opaskę termiczną stosując EPS AQWA 120 Jednak dlaczego posadowienie -50 cm ???? zasada jest taka sama jak przy płytach Można przyjąć dolną rzedną ławy fundamentowa np o wymiarach 60*40 poniżej istniejącego terenu -20 cm , tak więc górna część ławy fundamentowej będzie powyżej istniejącego ternu + 20 cm Osobiste spotkałem się z takim rozwianiem - jednak nalezy wykonać adaptacje projektu / projekt zamienny / koszt około 1200-1500 zł Jednak warto upewnić się na jakim poziomie są wody gruntowe oraz napięte zwierciadło wody ciekawi mnie po przeczytaniu paru informacji,jak ułożyć równo styropian czołowo do fundamentu/płyty/,jak go przykleić,jak zasypać żeby nie odpadł,wiem ,że na rysunku wychodzi,ale jak w praktyce /budowałem nie jeden dom/,wiem co z czym się je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts