dawiddur 15.02.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Witam, niedawno zakupiłem nowe mieszkanie, tj. nowe od dewelopera. Po zrobieniu ścian (gładzi) zabrałem się za łazienkę. W trakcie prac okazało się, że instalacja wodna w mieszkaniu wykonana jest z rurek plastikowych (wszystko ok w tym momencie ) natomiast, średnica zewnętrzna tych rur to 16mm!!!! Mówimy o rurkach doprowadzających wodę do kuchni (ciepła i zimna) no i do pralki, kibelka, umywalki i prysznica. Fachowcy którzy wykańczają moją łazienkę bardzo zdziwili się widząc instalację wodną o takiej średnicy wspominając przy tym, że będą z nią problemy. Uzyskałem od nich informację, że standardem jest rura 1/2 cala czy wręcz w przypadku ubikacji 3/4. Woda tymi rurkami doprowadzona jest z pionu który jest na klatce schodowej (rura 1cal). Według moich speców ewidentnie w tym przypadku zaoszczędzono na takiej instalacji i jej prawidłowo wykorzystywanie będzie utrudnione. Tj. w dniu dzisiejszym zainstalowali oni pod prysznice zestaw podtynkowy deszczownicy i już wiem, że jakiś zawór podciśnieniowy w niej jest w stanie działać poprawnie z uwagi na zbyt małe ciśnienie czy ilość wody. Tzn. po wyciągnięciu "pstryczka" powinien on się zablokować i powinna w tym momencie działać deszczownica, a tym czasem aby działała deszczownica teraz będę musiał trzymać ten pstryczek w pozycji wyciągniętej aby móc korzystać z deszczownicy. W związku z powyższym mam pytanie czy powyższe jest jakimś standardem, czy zwyczajnie w świecie odbiega od standardu, mogę jakoś z nimi walczyć? Chciałbym teraz aby ta instalacja wodna była taka jak powinna, aby możliwe było prawidłowe korzystanie z różnych sprzętów. Czy są jakieś pisane zasady tworzenia takiej instalacji? Oczywiście swoje pytanie kieruję do fachowców z tej dziedziny. Pozdrawiam, Dawid D. Ps. dodatkowa fuszerka to to, że wyjście wody w kuchni które znajduje się przy oknie, tzn. bezpośrednio w nim, gdzie z drugiej strony znajduje się balkon nie jest odpowiednio zaizolowanie i mimo, że mieszkanie jest ogrzewane to zamarzła w nim woda. Ludzi którzy robią mi łazienkę twierdzą, że prawdopodobnie przymarzło na kolanku, które nie jest w żaden sposób zaizolowane i styka się w miejsce jest balkon. Czyli jakieś mostki termiczne itd... Nie znam się na tym, ale myślę, że z mojej wypowiedzi da się wyciągnąć meritum problemu. W związku z powyższym czy na coś takiego są również jakieś standardy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 15.02.2012 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Już wiem, że istotne tutaj będzie skorzystanie z treści normy PN-92/B-01706, natomiast rzetelne jej odczytanie wymaga w mojej ocenie dużej wiedzy z zakresu matematyki czy fizyki... Znajdą się na forum tacy specjaliści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 15.02.2012 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Do mieszkania dostałem całkiem grubą książkę/instrukcję użytkowania mieszkania. Jest tam między innymi dokumentacja powykonawcza z rzutem mieszkania i rozmieszczeniem między innymi instalacji wodn. Na niej między innymi widzę, że przy instalacji wodnej pojawiają się w miejscach "wyjść wody" oznaczenia : 15/15 oraz 20/20/15. Co mogą oznaczać te cyfry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 15.02.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 A 1/2 cala to nie jest 12,7mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 19.02.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 A 1/2 cala to nie jest 12,7mm ? Niestety nie i nie próbuj tego zrozumieć, bo w rurach to jest masakra. Rura miedziana calowa ma 28mm, 3/4" - 22mm, 1/2" - 18mm , 3/8" 15mm - Widzisz jakąś logikę? W rurach plastikowych (średnice zewnętrzne) 16mm używa się do gwintów 3/8", 20mm do 1/2", 25mm do 3/4, 32mm do 1" W stalowych jest jeszcze inaczej (grubościenne, cienkościenne) Także 1/2 cala to nie 12,7mm nie w rurach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hrabia36 22.02.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Witam. 1. Rury plastikowe tzn PEX/AL/PEX czy PPR (zgrzewane) ?2. Jeśli zgrzewane to są 3 grubości ścianek: PN10, PN16, PN20, które są ? W projekcie 15/15 oraz 20/20/15 to średnice rur. W projekcie masz z jakiego rodzaju rury instalacja była projektowana i to są jej średnice. 15/15 to pewnie zimna Fi15, ciepła Fi15 20/20/15 to pewnie rura Fi20 a na niej trójnik redukcyjny na Fi15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hrabia36 22.02.2012 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Jeszcze jedno. Baterie , wc i tak podłączysz zasilanie wężykiem , co prawda gwint na 1/2 cala ale średnica rurki dużo mniejsza, jak masz taki wężyk to zobacz w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 23.02.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Dobra, ale co innego 30cm cienkiej rurki tuż przed baterią, a co innego cała instalacja wykonana taką średnicą. Wg mnie fuszerka jak cholera. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 23.02.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Ktoś wcześniej napisał jakie są odpowiedniki rur PP i średnic w calach. Dodam, ze chodzi o średnicę wewnętrzną a nie zewnętrzną bo są różne grubości ścianek.Ponadto instalacja wykonana niezgodnie z projektem. Np zapis 15/15 oznacza kształtkę o wejściu i wyjściu 15mm tj 1/2" a 20/20/15 to trójnik z gałęziami 2x20 i 1x15 tj 2x3/4" i 1x1/2".Tak dla porządku:15 - 1/2"20 - 3/4"25 - 1"32 - 5/4"40 - 6/4" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts