Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana geodety w trakcie budowy

Recommended Posts

Witam

Parę miesięcy temu zleciłem geodecie wykonanie mapy sytuacyjno-wysokościowej do celów projektowych pod budowę domku jednorodzinnego. Geodeta wykonał zlecenie jednak okazał się człowiekiem niesłownym i nie chciałbym dalej korzystać z jego usług. W związku z powyższym chciałbym się was zapytać czy zmiana geodety na obecnym etapie będzie „bezbolesna”. Zastanawiam się np. czy po zakończeniu budowy nowy geodeta będzie mógł wykonać mapę inwentaryzacyjna na podstawię mapy zrobionej przez starego geodety.

Jeśli macie jakieś doświadczenia w tej kwestii, lub widzicie jakieś przyszłe problemy które mogę z takiej podmianki wyniknąć to napiszcie proszę.

Pozdrawiam

Tomek

U mnie było jeszcze inaczej. Wziąłem geodete aby zrobił podział działki. Koleś wziął papiery i zwodził mnie pół roku. Nic przez ten czas nie zrobił. W końcu miarka się przebrała i zabrałem dokumenty. Koleś wielce oburzony i mówi że nigdzie wcześniej nie znajdziemy innego geodety. Stało sie jednak inaczej i już po miesiącu od zabrania papierów mieliśmy już wstępne mapki i ruszyła sprawa podzielenia działki.

Do wytyczenia domu również wziąłem tego samego geodete który robił podział i wszystko poszło szybko i sprawnie.

• 3 years później...
A mi geodeta robił wznowieni punktów granicznych i chcialam tez mape do celów projektowych. Wznowienie zgłosił 5 miesicy temu, wszystko juz sie odbyło spotkania, protokoły, miał tylko zaniesc do kontroli do ODGiK i jeszcze tego nie zrobił. Kase wział za to wznowienie. Razem ze wznowieniem miał oddac mape do celów projektowych do kontroli. Za mapy nie płaciłam. Czy moge teraz z niego zrezygnowac, wziasc kogos innego zeby te mapy zrobił mimo ze tamta praca nie oddana do kontroli?

A mi geodeta robił wznowieni punktów granicznych i chcialam tez mape do celów projektowych. Wznowienie zgłosił 5 miesicy temu, wszystko juz sie odbyło spotkania, protokoły, miał tylko zaniesc do kontroli do ODGiK i jeszcze tego nie zrobił. Kase wział za to wznowienie. Razem ze wznowieniem miał oddac mape do celów projektowych do kontroli. Za mapy nie płaciłam. Czy moge teraz z niego zrezygnowac, wziasc kogos innego zeby te mapy zrobił mimo ze tamta praca nie oddana do kontroli?

Odgrzany kotlet ;) Ostatni wpis był 3 lata temu ;)

odpowiadając na pytanie wydaje mi się że możesz spokojnie wziąć kogoś innego.