Pipefighter 04.04.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Cóż, jeśli się weźnie pod uwagę gdzie są produkowane te odkurzacze i skąd są dostarczane części do ich produkcji to tak czasem może się zdarzyć. Ale większość stanowią chyba zadowoleni użytkownicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pstrokaty 07.04.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Cóż, jeśli się weźnie pod uwagę gdzie są produkowane te odkurzacze i skąd są dostarczane części do ich produkcji to tak czasem może się zdarzyć. Ale większość stanowią chyba zadowoleni użytkownicy? Naturalnie, wydaje mi się że nie był tu problem z łożyskami, ale z turbinami, które były brudne, a one mogą powodować głośniejszą pracę silnika. Zabrudzenia porzez pyły, których filtr nie jest w stanie wyłapać, gwarancja nie obejmuje. Mimo tego, że jak Pan wyżej napisał serwis był "olewatorski",miał rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 08.04.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Naturalnie, wydaje mi się że nie był tu problem z łożyskami, ale z turbinami, które były brudne, a one mogą powodować głośniejszą pracę silnika. Zabrudzenia porzez pyły, których filtr nie jest w stanie wyłapać, gwarancja nie obejmuje. Mimo tego, że jak Pan wyżej napisał serwis był "olewatorski",miał rację. Może jednak serwis nie miał racji, bo odkurzacz miał np.wadę fabryczną. Zastanawiam się, jak można uszkodzić dobrej klasy odkurzacz, używając go nawet do czyszczenia kominka z dodatkowym separatorem. W pracy mam odkurzacz, który codziennie wciąga kilogramy lakieru w proszku bez dodatkowego separatora i działa już z 5 lat bez awarii i serwisu. Serwisantom chyba czasem wydaje się, że z klienta można zrobić głupka:sick: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pstrokaty 13.04.2012 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Może jednak serwis nie miał racji, bo odkurzacz miał np.wadę fabryczną. Zastanawiam się, jak można uszkodzić dobrej klasy odkurzacz, używając go nawet do czyszczenia kominka z dodatkowym separatorem. W pracy mam odkurzacz, który codziennie wciąga kilogramy lakieru w proszku bez dodatkowego separatora i działa już z 5 lat bez awarii i serwisu. Serwisantom chyba czasem wydaje się, że z klienta można zrobić głupka:sick: Pozdrawiam Wada fabryczna po roku sporadycznego odkurzania i tak wcześniej by się ujawniła, wady fabryczne są naprawdę znikomym odsetkiem uszkodzeń, dlatego tak chętnie wystawiane są na samochody, komputery, w tym oczywiście na odkurzacze. Gwarancja nie uwzględnia podstawowych awarii jak zużycie się mechanicznie szczotek i łożysk. W szczególności nie uwzględnia pyłów pobudowlanych.... itd jak się wcześniej rozpisywałem. Jeżeli serwisant chciał wysłać zdjęcia, gdzie na silniku czy na turbinach jest zalegający pył to ma racje. Nie wiem jaki ma Pan odkurzacz w pracy (może to być przemysłowy odkurzacz i jest on zupełnie inny od domowych wersji) i nie znam się za bardzo na lakierze w proszku ale fakt jest taki, że w odkurzaczach zamontowany jest prosty filtr, który niestety niektóre pyły przepuszcza. Te pyły nigdzie nie uciekają, tylko osadzają się na turbinach lub na wirniku. Jeżeli pracuje Pan przy samochodach to na pewno Pan wie co się dzieje z silnikiem jeżeli nie ma dostarczanej odpowiedniej ilości powietrza, o wiele ciężej pracuje, co w końcowej fazie skutkuje zniszczeniem wirnika. Dodatkowo głośna praca silnika nie musi być spowodowana łożyskami, lecz zalegającym pyłem, specyficzny łoskot na turbinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 14.05.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 (edytowane) Ogolnie biorac sprawa skonczyla sie tym ,iz musialem zaplacic " jedyne " 550zl i po sprawie :] Tyle ,ze juz nawet sasiadowi odradzilem ten super BEAM - to jest po prostu nabijanie w butelke .... Podlaczyl sasiad odkurzacz 2000W , prosty przekaznik do jego zalaczenia i co ???? ano malo nie trafilo mnie ,ze na wiekszej instalacjii nawet ciagnie lepiej !!!!!!!!! I prosze sobie wyobrazic ,ze ma gwarancje na wszystko !!!!!! Koszt to 250zl..... Zdechnie to serwis i naprawia w czasie gwarancjii wszystko - bo to gwarancja na odkurzacz a nie na rure w nim. Naprawde szkoda kasy na ten badziew ! Za 3500zl oczekiwalem sprzetu na lata !!!!! nie miesiace wrrrrrrrr Raz jeszcze ODRADZAM BEAM ! Tak poczytalem wczesniejsze posty .....gwarancja nie obejmuje czesci mechaniczne - zuzywajace sie - toz to cyrk To co ona obejmuje ? pudelko ? A moze gwarancja na gwarancje he he ale bzdura i prosze mi tu nie pisac ,ze "bo tak jest" Szanujacy sie producent jak bierze dobra kase to naprawia takie usterki. Nawet hinczyki po 90zl z tesco maja gwarancje na wszystko - sprawdzone ,bez problemu sprawe zalatwiaja , ba castorama to samo .... Edytowane 14 Maja 2012 przez mario0658 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 17.05.2012 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Sprzęt drogi więc producent myśli że jak kupisz to i na drogi serwis będzie cię stać . Myślałem o BEAM ale jakoś tak ze 2 tygodnie do tyłu trafiłem na polskiego Profi, cena w okolicach 1000zł, chyba nie ma sensu przepłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 03.06.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Idiotyczne zapisy w gwarancji, trzeba było w takim razie skorzystać praw wynikającym z umów konsumenckich: odkurzacz domowy ma odkurzać dom dwa lata, bo inaczej jest niezgodny z umową i niech oddają kasę albo nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pstrokaty 15.06.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Aż przykro się patrzy na ludzi, którzy usiłują argumentować, lub komentować tematy na których się nie znają, to co jest napisane powyżej to totalne bzdury. Może nie mam za dużo doświadczenie z naprawą odkurzaczy centralnych, gdyż jestem tylko dystrybutorem, ale przechodzą przeze mnie odkurzacze wymagające naprawy (przez co widzę częste uszkodzenia, ich częstotliwość oraz przyczyny). Podlaczyl sasiad odkurzacz 2000W , prosty przekaznik do jego zalaczenia i co ???? ano malo nie trafilo mnie ,ze na wiekszej instalacjii nawet ciagnie lepiej !!!!!!!!! Rozumiem, że ma Pan identyczny odkurzacz z identycznymi parametrami, a siłe ciągnącą sprawdził Pan ciśnieniomierzem przy odłączonej instalacji, bo wtedy to miałoby sens, że coś jest nie tak. W innym przypadku takie sprawdzanie za pomocą ręki czy lepiej "ciągnie" nie ma sensu, spadek ciśnienia może powodować wiele czynników poza odkurzaczem, ale o tym opowiadać nie będę. Zdechnie to serwis i naprawia w czasie gwarancjii wszystko - bo to gwarancja na odkurzacz a nie na rure w nim. -Pana problemem był osad na turbinach, podam prosty przykład: Niech Pan wyleje wodę na laptopa i pójdzie z nim na gwarancji do serwisu, życze powodzenia. gwarancja nie obejmuje czesci mechaniczne Części mechaniczne: łożyska i szczotki, przez okres gwarancyjny w 99% się nie psują, ani nie zużywają więc to naprawde nie problem. Myślałem o BEAM ale jakoś tak ze 2 tygodnie do tyłu trafiłem na polskiego Profi, cena w okolicach 1000zł, chyba nie ma sensu przepłacać. Są plusy i minusy takiego myślenia: minusem jest fakt, iż prawie wszystkie Beamowce mają teraz po 7 lat gwarancji i przy normalnym użytkowaniu w domu, tak jak teraz nie ma z nimi problemu, bardzo rzadko przychodzą do nas młodsze niż 7-9lat. Plusem oczywiście jest cena, ale przy odkurzaczach profi należy zauważyć, iż posiadają w gamie swoich wszystkich silników chińskie, jednorazówki(nie jest możliwa ich regeneracja). Warto zobaczyć silniki w beamowcach, zobaczy Pan różnice. Poza tym, szczerze mówiąc praktycznie nie ma różnicy czy kupi Pan taniej czy drożej, bo wychodzi na to samo. Odkurzacz centralny profi jest o wiele tańszy, ale to Panu gwarantuje, że szczytem dla nich będzie gwarancja pięciu lat( możliwe, że wykorzystywany będzie fakt, który jest we wszystkich gwarancjach odnośnie części mechanicznych). Pięknym przykładem jest skala seriwsów. Beam ma jednego autoryzowanego serwisanta, profi odkurzacze mają... Idiotyczne zapisy w gwarancji, trzeba było w takim razie skorzystać praw wynikającym z umów konsumenckich: odkurzacz domowy ma odkurzać dom dwa lata, bo inaczej jest niezgodny z umową i niech oddają kasę albo nowy. Ten Pan w sumie przebił wszystkich pozostałych takim tokiem rozumowania. Już nawet brak mi ochoty, aby się rozpisywać, więc również żeby za ciężko nie było podam przykład: Laptop służący mi do pracy po zalaniu wodą ma pracować 2 lata, bo inaczej jest niezgodny z umową i w ten sposób należy konsumentowi oddać kase, wymienić na nowy i przeprosić. LUDZIE, dlaczego 99% kupujących nie ma problemu z brudzącymi się turbinami, dlaczego firma Beam jest uznawana za jedną z najlepszych firm odkurzaczy centralnych, dlaczego firma Beam ma się coraz lepiej... Bo po prostu tego typu uszkodzenia, jak opisany powyżej nie wynika z ich winy. W razie jakichkolwiek pytań służe pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 12.07.2012 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 (edytowane) Panie Pstrokaty Dla mnie wazne jest aby uzywac urzadzenie zgodnie z przeznaczeniem a tym dla Beam jest odkurzanie domu . Tak tez bylo u mnie i co ? odpowiem krotko : KUPA Gwarancja to mit bo zawsze znajda cos co ich zdaniem jest wina uzytkownika . Bo jak udowodnic ,ze filtr byl zalozony prawidlowo ? A te bzdety ,ze BEAM to uznana firma ....rece opadaja .... Lidl jest pewnie tez uznany bo ma dobra dystrybucje i wszedzie jest ? a moze lumpexy ? Dla mnie dobra firma a zapewniam ,ze sa takie to taka , ktora bierze kase za porzadny produkt a reklamacje traktowane sa powaznie . Dlaczego ten taki super odkurzacz nie ma tych lozysk poza brudna komora ? Szkoda im cokolwiek poprawiac bo to koszta a jak reklamacja to znajdzie sie powod aby zrzucic wine na klijenta .... znam te procedury - powszechne w polsce ... Dodam jeszcze ,ze sasiad do dzis uzywa ten zwykly odkurzacz i wszystko dziala a zona jego to maniaczka odkurzania - czasem chodzi i pol dnia ...bo zapomniala a nie slychac go Teraz zaczynam druga budowe i napewno nie kupie tego szmelcu i odradzam wszystkim co o nim mysla. Edytowane 12 Lipca 2012 przez mario0658 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietro Muratore 02.08.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Podlaczyl sasiad odkurzacz 2000W , prosty przekaznik do jego zalaczenia i co ???? ano malo nie trafilo mnie ,ze na wiekszej instalacjii nawet ciagnie lepiej !!!!!!!!! Mario, czy chcesz powiedzieć, że sąsiad podłączył zwykły odkurzacz do centralnej instalacji? Jeśli tak to jak to chodzi? Jak go włącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietro Muratore 02.08.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 I jeszcze jedno pytanko. Jak to w końcu jest z popiołem z kominka? Można go wciągać do Beama czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 02.08.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Mario, czy chcesz powiedzieć, że sąsiad podłączył zwykły odkurzacz do centralnej instalacji? Jeśli tak to jak to chodzi? Jak go włącza? Trzeba go załączać przez dodatkowy przekaźnik. Dla elektryka nie powinno to stanowić większego problemu. Czytając karty katalogowe odkurzaczy centralnych to te drugie mają zdecydowanie większą moc ssącą (airwaty). Na tej podstawie jakoś nie mogę uwierzyć, że tradycyjny w tej instalacji lepiej ciągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 09.08.2012 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Przed wczoraj doszedł zamówiony przeze mnie nowiutki BEAM SC355 z zestawem NEXE. Jak znajdę trochę czasu na zainstalowanie go, to się podzielę uwagami na jego temat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pstrokaty 15.08.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 I jeszcze jedno pytanko. Jak to w końcu jest z popiołem z kominka? Można go wciągać do Beama czy nie? Nie, nie można wciągać do żadnego odkurzacza, gdyż nie są do popiołu przystosowane filtry, kupuje się oddzielny separator do kominków. W internecie, jak i na stronach producentów można wszystko przeczytać. Dla mnie wazne jest aby uzywac urzadzenie zgodnie z przeznaczeniem a tym dla Beam jest odkurzanie domu . Tak tez bylo u mnie i co ? odpowiem krotko : KUPA Gwarancja to mit bo zawsze znajda cos co ich zdaniem jest wina uzytkownika . Bo jak udowodnic ,ze filtr byl zalozony prawidlowo Ogólnie z całą Pana wypowiedziom się zgadzam odnośnie reklamacji itd. itd. Ale jeśli człowiek chce Panu wysłać ewidentnie zdjęcia zabrudzonego silnika, to jest to fakt, że odkurzacz nie był właściwie używany. I to mnie przekonuje. Niech mi Pan uwierzy, że rzadko kiedy przychodzą odkurzacze do reklamacji młodsze niż 8-10 lat. Co do łożysk to nie jest to do końca tak że przebywają one w komorze gdzie znajduje się brud. Są one akurat w miejscach: nałożone na wirnik, umiejscowione w siedziskach w taki sposób, iż brud dochodzi do nich w niewielkim stopniu. Problemem jest brud, który osadza się na turbinach wprawiając cały silnik w drżenie, (nie wspomne tu o niewystarczającej ilości powietrza) powodując wybijanie się łożysk, przez co cały silnik jak i odkurzacz chuczy, drży, trzeszczy, świszczy itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 15.08.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Ja muszę się tu wpisać jako szczęśliwy posiadacz BEAMA. Jak na razie, odpukać : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 17.08.2012 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Ja swój uruchomiłem i jestem naprawdę mile zaskoczony (SC355). Nie wiem co poprzednik porównywał jakiego BEAMa z jakim tradycyjnym, że ten drugi ma lepszą siłę ssącą. Mi się też nie chciało jakoś wierzyć, że centralny ma 1700W i 620AirWatów a tradycyjny (mój Zelmer Solaris Twin Turbo czy jakoś tak) 2200W i tylko 420 AirWatów. A jednak rzeczywiście tak jest. Przykładając rękę do centralnego naprawdę czuć tą moc. Teraz wiem, że jak ktoś pisze, że mu odkurzacz tradycyjny w instalacji lepiej ciągnie od centralnego to dla mnie znaczy tylko tyle, że o odkurzaczu centralnym słyszał w ulotkach, albo o boskości tradycyjnego od sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 22.08.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 echhhhh Oba odkurzaja ..... I robia to dobrze - tak jak powinny .... Pewnie przykladajac reke da sie wyczuc roznice ( na jakies 2700zl w cenie ) ssania , ale jest naprawde niewielka .... A ile ma airwatow to mnie slabo interesuje - MA ODKURZAC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 22.08.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 600 a 400 airwatów to rzeczywiście żadna różnica raptem o 50%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 25.08.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Jesteśmy na etapie wyboru odkurzacza. Chciałem podziękować autorowi za ten wątek. Według mnie dobrą markę można poznać po tym jak realizuje zasady gwarancji. Jeśli coś się zepsuło, to chyba było źle wyprodukowane a nie jakieś zrzucanie winy na użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 26.08.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Z tymi gwarancjami to jest tak, że jak się trafi. Duże firmy nie mają pojedynczych serwisów a po kilka/kilkanaście punktów. A tam pracują różni ludzie. Mimo wszystko nie zmienia to faktu, że wszędzie klient powinien być traktowany tak samo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts