Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam problem,bo jestem światłolubna,ciągle mi za ciemno.

W tej chwili w domu mam halogeny,które mnie rozczarowały(dużo ich trzeba i grzeją się niemiłosiernie) i świetlówki,które dają bardzo dużo dobrego światła,ale nawet te określane jako ekologiczne i całkowicie bezpieczne dla wzroku,takie nie są.

Oprawy na led faktycznie są bardzo drogie i trzeba ich chyba zamontować minimum dwa razy tyle co na zwykłe żarówki.To by było szaleństwo.

Tak patrzę jeszcze po internecie i zastanawiam się czy chociaż w ciągach komunikacyjnych i pomieszczeniach technicznych w oprawach jarzeniowych nie zastosować "jarzeniówek led"o cieplejszej barwie.

http://eco-light-led.com/pl/images/swietlowki3.jpg

dla przykładu producenci podają dla 60cm

Strumień świetlny: 900 lumenów

Sprawność: 112,5 lm/W

Kąt rozsyłu: 120°

Moc 8w

http://allegro.pl/swietlowka-led-t8-60cm-120x3528-smd-900lm-gw-24msc-i2494251376.html

Będzie jasno i bez migania?

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wtrącę jeszcze parę groszy bo nie rozumiem Twojego toku myślenia. stosowanie oświetlenia energooszczędnego opłaca się tam, gdzie ma ono być używane przez długi czas. czyli salon/kuchnia/pokój. U niektórych także łazienka. natomiast w pomieszczeniach komunikacyjnych i technicznych oświetlenie używane jest sporadycznie. tam najlepsze będą zwykłe żarówki: koszt 3zł/sztuka. sam stosowałem tę zasadę i w podbitce mam LED (6-10 godzin/dobę zależy od pory roku), ściana za TV LED (2-6 godzin dziennie) , kuchnia/łazienka/pokoje energooszczędne świetlówki (1-6 godzin dziennie). natomiast wiatrołap/korytarz/klatka schodowa/pomieszczenie pod schodami/garaż wszędzie tam mam tradycyjną żarówkę 80 albo 100W lub halogeny

Nawet nie patrzę na energooszczędność,tylko bardziej kieruję się ilością światła.

Tak jak pisałam wyżej teraz mam w domu nowoczesne świetlówki i halogeny,ze świetlówek jestem bardzo zadowolona ale ciągle gdzieś trafiają się głosy,że to nie jest przyjazne oświetlenie dla człowieka,nawet w tej "ekologicznej"wersji(widzę że używasz świetlówek w pomieszczeniach dziennych?).

Więc tak trochę uczepiłam się tych ledów.

Prawdę mówiąc z opraw do domu dla ledowych "jarzeniówek" jeszcze nic nie znalazłam,bo dla ledów są tylko proste "świetlówki",nie ma np kołowych,które masowo występują w udomowionych oprawach.

W takim wypadku mam jeszcze do wyboru tradycyjną żarówkę jak nic nie znajdę.

Edytowane przez marynata

Mam trochę pasków ledowych w salonie i holu. Zalety to minimalizm, ale już zasilacz jest zazwyczaj większy niż ten na zmienne 12V i trzeba go upchać. Wg mnie jedyne zastosowanie to schowanie leda tak, aby świecił światłem odbitym, oświetlał ścianę ze strukturą, blat w kuchni lub schowany był za półprzezroczystą szybą. Inne na razie są ok, ale tylko gdy wiszą daleko od oczu. Teraz salon 30m2 wieczorem oświetlają dwa rzędy LED-ów z zasilaczami odpowiednio 32 i chyba 40W. Aby było komfortowo do funkcjonowania (nie do TV), to czasem jeszcze kilka lampek(5 x 10W) w półkach włączamy. Jest wtedy na prawdę przyjemnie. Czy na 30m2 pobór mocy w okolicach 100W jest ekonomiczny nie wiem, ale wiem że za wydaną kasę na ten zestaw, miałbym pewnie jakiś średni sufitowy żyrandol, żarówki - bańki wkręcane, ale halogenowe i zapas kasy na prąd na zasilanie tego na jakiś nieokreślony czas. Należałoby policzyć jeszcze koszt wykonania wspomnianych wnęk, co na we własnym zakresie nie jest drogie, ale zlecenie tego majstrom od wykończeniówki już niekoniecznie.

U mnie będzie zero wnęk,podwieszanych sufitów itd,także jestem zdana tylko na gotowe oprawy.

Mam pierońsko grzejące się halogeny,które próbowałam zamieniać na ledy z dedykowanym trzonkiem,ale dla mnie to kompletnie się nie sprawdza.Byle jakie światło punktowe.Zresztą przy halogenach też szału nie ma.

Już zaczynam wątpić czy coś może zastąpić świetlówkę.

witam

a mam prośbę o opinię

planuję oświetlić ledami korytarz i schody

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b5f4bba542c929f3.html

(nie patrzcie na kolory - wykończenie będzie inne, a schody ażurowe, same trepy)

jedna linia (2 punkty widoczne na rysunku, trzy niewidoczne nad początkiem schodów)

druga linia na ścianie bocznej na schodach.

(zaznaczone czerwonymi kropkami)

mam wątpliwość - jeden punkt jest na wysokości oczu - boję się, że żarówka będzie "dawać po oczach" mocno. czyli-czy są żarówki, które dadzą roproszone światło?

znalazłęm w ofercie kliku firm żółte - takie by mi pasowały - i np. parametr 10 lm - czy to wystarczy do oświetlenia schodów?

odpadają mi punkty typowo schodowe - na suficie i na schodach ( i jeszcze w klilku innych miejscach w domu) muszą być jednakowe oprawki natytnkowe

• 4 months później...
Jestem na etapie wymiany oświetlenia łazienki i zastanawiamy sie nad oświetleniem w pozostałej części domu. Myslimy oczywiście o zastosowaniu oswietlenia ledowego, tyle dobrego się o nim słyszy. Mają niski pobór energii, szybko się nie zuzywają i są efektywne. mam zamiar upiększyć pomieszczenia stosując te oświetlenie.

Jestem na etapie wymiany oświetlenia łazienki i zastanawiamy sie nad oświetleniem w pozostałej części domu. Myslimy oczywiście o zastosowaniu oswietlenia ledowego, tyle dobrego się o nim słyszy. Mają niski pobór energii, szybko się nie zuzywają i są efektywne. mam zamiar upiększyć pomieszczenia stosując te oświetlenie.

W lazience zastosowalem oświetlenie klasyczne halogenowe 9 na sufit co 1 m + 3 kinkiety. 4 obwody wlączania instalacja na 230 V jak ledy bedą mialy przyzwoity kolor swiatla wymienie na razie klasyczny żarnik. Polecam mozna z tym potem kombinować do woli, nic nie ogranicza możliwości zmiany.

Pozdrawiam

• 1 month później...

Pomysł jak najbardziej dobry tylko trzeba wiedzieć jakie i gdzie użyć, ważne są lm, kąt (bo od tego zależeć będzie czy światło będzie bardziej rozproszone czy punktowe), moc, barwa świetlna i to jakie to pomieszczenie. Mi się podobają np. listy ledowe, które można przyczepić pod górnymi szafkami w kuchni

• 1 month później...
  • 5 weeks później...

Bardzo dobry pomysł. U mnie LEDy sprawują się świetnie. Tyle że moim zdaniem fajniejsze są lampy z panelem LED niż zwykłe lampy z żarówkami ledowymi. Np coś takiego http://sklep.zphumodus.pl/pl/p/Aluminiowy-Plafon-LED-PL-100A/57 lub takiego http://sklep.zphumodus.pl/pl/p/Drewniany-Plafon-LED-PL-104K2P/59

W lazience zastosowalem oświetlenie klasyczne halogenowe 9 na sufit co 1 m + 3 kinkiety. 4 obwody wlączania instalacja na 230 V jak ledy bedą mialy przyzwoity kolor swiatla wymienie na razie klasyczny żarnik. Polecam mozna z tym potem kombinować do woli, nic nie ogranicza możliwości zmiany.

Pozdrawiam

Moim zdaniem na diody jest za wcześnie.

Przerost formy nad treścią, dane wielu tańszych producentów mają się nijak do rzeczywistości, a naprawdę dobre żarówki (temp.barwowa i strumień świetlny to podstawowe parametry) są sakramencko drogie.

Na dzień dzisiejszy nie opłaca się ich stosować tam gdzie potrzebujemy "niezłego" światła. Fajne są dla bajeru i klimatu.

Sintel ma rację.

HALOGENY!!!

U siebie też mam i w nowym domu tam gdzie ma być za... jasno będą halogeny.

Nie patrzcie tylko na strumień świetlny,

bardzo ważny jest kolor!!!

Bo to się nadaje na wspomaganie, dla kontrastu, do podkreślenia, a nie jako typowo użytkowe. Aby takim było trzeba sporo zainwestować i na końcu pozostaje złudna satysfakcja bo w portfelu pustka. U mnie we wnękach w środku i na elewacji LED-y dają radę. Bezpośrednio nie da się na taką żarówkę patrzeć.

• 2 weeks później...

Nie patrzcie tylko na strumień świetlny,

bardzo ważny jest kolor!!!

Potwierdzam, tam gdzie chcemy zaakcentować zabudowę, mebel czy obraz możemy zastosować oświetlenie LED, natomiast tam gdzie oświetlenie ma być użytkowym, tylko i wyłącznie halogen. Niestety, ale tego co daje halogen, nie da żadna świetlówka kompaktowa, choćby nie wiem co napisał producent na opakowaniu.

Potwierdzam, tam gdzie chcemy zaakcentować zabudowę, mebel czy obraz możemy zastosować oświetlenie LED, natomiast tam gdzie oświetlenie ma być użytkowym, tylko i wyłącznie halogen. Niestety, ale tego co daje halogen, nie da żadna świetlówka kompaktowa, choćby nie wiem co napisał producent na opakowaniu.

Halogen, halogenowi nie równy. Inaczej będzie świecił markowy na 12V z trzonkiem MR16 a zupełnie inaczej chińska tandeta na 230V z trzonkiem GU10. To samo się tyczy żarówek LED. Nie jestem wyznawcą LED - religii, niemniej istnieją już produkty, którymi spokojnie oświetlimy pomieszczenia, łazienki itp. Nie można wszystkiego "pakować do jednego worka".