destructor 15.02.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 (edytowane) Witam, Mam pytanie czy rura wodna i gazowa mogą się stykać? Nie na całej długości co prawda, w jednym miejscu. Czy to raczej może spowodować jakieś korozje? Obydwie są standardowe metalowe. Stykają się idąc w pionie. Edytowane 15 Lutego 2012 przez destructor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 16.02.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Zgodnie z § 164 punkt 3 Warunków technicznych jakim powinny... "Przewody instalacji gazowej, w stosunku do przewodów innych instalacji stanowiących wyposażenie budynku (ogrzewczej wodociągowej, kanalizacyjnej, elektrycznej, piorunochronnej itp.), należy lokalizować w sposób zapewniający bezpieczeństwo ich użytkowania. Odległość między przewodami instalacji gazowej a innymi przewodami powinna umożliwiać wykonywanie prac konserwacyjnych" Wprawdzie mamy podaną odległość tylko dla poziomych odcinków - minimum 10 cm i dla krzyżowania 2 cm to należy uznać, że stykanie się przewodów uniemożliwia wykonywanie prac konserwacyjnych rury gazowej i jest niezgodne z przepisami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
destructor 16.02.2012 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Te przepisy znam. Nie można jednak "uznawać" jak to ująłeś. Nie ma tego w literze prawa określonego. A uniemożliwienie prac konserwacyjnych poprzez taki a nie inny montaż nie jest niezgodne z przepisami bo równie dobrze może przyjść fachowiec, który stwierdzi że nie potrafi wykonać prac konserwacyjnych przy tym ukłądzie rur a drugi zrobi to bez mrugnięcia okiem.Pomijając kwestie prawne, chodzi mi bardziej o kwestie bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 15.03.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Wydaje mi się, że gdybyś znał ten przepis to byś nie pytał. Jeżeli chodzi o kwestię bezpieczeństwa to ciekawe jak ktoś się "uziemi" do tej rury z wodą stykającej się z gazową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts