Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapytanie o linię wysokiego napięcia w pobliżu

Recommended Posts

Przymierzam się do domu wybudowanego na jednej z działek, gdzie w pobliżu przebiega linia wysokiego napięcia 440kV.

W linii prostej do kabli jest to około 180 metrów, w linii prostej do słupa - ok. 230 metrów.

Jaki ma to wpływ na życie w takim rejonie?

Brzęczenie, błyski świetlne, niebezpieczeństwo zachorowania na różnego rodzaju choroby?

Wiele o tym jest napisane w internecie, ale ja chciałbym poznać Wasze zdanie.

Byłem na miejscu dwukrotnie. Raz z rana - wtedy było słychać ciche, ale jednak brzęczenie linii (słupa) z tej właśnie odległości, natomiast za drugim razem, późnym wieczorem, żądnego brzęczenia słychać nie było.

Jak ono często występuje?

Może ktoś z Was podzieliłby się swoim doświadczeniem lub rodziny, znajomych?

:cool:

Załączniki:

http://desmond.imageshack.us/Himg24/scaled.php?server=24&filename=image002yk.jpg&res=medium

http://desmond.imageshack.us/Himg28/scaled.php?server=28&filename=image001hg.jpg&res=medium

Badania naukowców z Oksfordu dowodzą, że dzieci, które od urodzenia żyły w odległości od trakcji mniejszej niż 200 m, częściej chorowały na nowotwory niż ich rówieśnicy, którzy mieszkali z dala od takich instalacji. Dzięki wynikom właśnie tych badań mieszkańcom Kamionek k. Poznania udało się zablokować budowę sieci energetycznej o mocy 400 kV.

Zarządzenie Ministra Górnictwa i Energetyki z 28.01.1985 – Szczegółowe Wytyczne Projektowania i Eksploatacji Urządzeń Elektroenergetycznych z Zakresie Ochrony Ludzi i Środowiska przed Oddziaływaniem Pola Elektromagnetycznego, ustala najmniejsze dopuszczalne odległości pomiędzy przewodem linii elektroenergetycznej lub inną częścią pod napięciem a krawędzią balkonu lub tarasu oraz dachu lub płaszczyzną poziomą. Odległości te wynoszą: - 14,5 m dla napięcia linii 110 kV - 26,0 m dla napięcia linii 220 kV - 33,0 m dla napięcia linii 400 kV.

Z drugiej strony równie niebezpieczne jest gadanie przez komórkę, jedzenie w McD czy bierne palenie.

Brzęczenia ja oglądając dom nie słyszałem, ale żona mnie szturchnęła i mówi: "słyszysz to buczenie?".

Nie wiem jak to możliwe, ze w ogóle tego nie zauważyłem wcześniej. Ale faktycznie, tam w okolicy tego domu na sprzedaż tylko 3 domy są zamieszkałe, więc cisza jak makiem zasiał, samochody to ponad 1 km dalej jeżdżą, więc jak człowiek stanie w miejscu - to wtedy słyszałem to buczenie, leciutko, ale to musiało iść z tego słupa.

Za drugim razem w terenie nie było już nic słychać, nawet w odległości 110-120 metrów od słupa, bo na tyle podszedłem...

To chyba nie jest regułą, niemniej jednak brzęczy :]

Z tą ochroną domu przed piorunami to nie jestem pewien - czy to faktycznie "tak działa"?

Aha, sucho i zimno, z tym, że ja to buczenie zaobserwowałem jak było minus 20 stopni Celsjusza oraz suche powietrze... (te ostatnie mrozy).

Hmmm, co do zamykania okien w domu, to wiesz beton44, całe lato nie będę przesiadywał przy zamkniętych oknach. No i po coś tę 15-arową działkę bym kupował ;)

Muszę tam chyba jeszcze z kilka razy się przejechać i nasłuchiwać. Podjadę też do mieszkańców, którzy mają domy jeszcze bliżej tych słupów...

Z tym, że chyba lepsze to buczenie od czasu do czasu niż odgłosy dużego miasta, z którego się chcę wyprowadzić :-)

Edytowane przez HOWARDKNOPFLER

Aha, sucho i zimno, z tym, że ja to buczenie zaobserwowałem jak było minus 20 stopni Celsjusza oraz suche powietrze... (te ostatnie mrozy).

Hmmm, co do zamykania okien w domu, to wiesz beton44, całe lato nie będę przesiadywał przy zamkniętych oknach. No i po coś tę 15-arową działkę bym kupował ;)

Muszę tam chyba jeszcze z kilka razy się przejechać i nasłuchiwać. Podjadę też do mieszkańców, którzy mają domy jeszcze bliżej tych słupów...

Z tym, że chyba lepsze to buczenie od czasu do czasu niż odgłosy dużego miasta, z którego się chcę wyprowadzić :-)

pożyjemy, zobaczymy, komary:goodnight:

Bardzo ładne miejsce. Mi by tam brzęczenie nie przeszkadzało. A jak nasadzisz drzew to już tylko odgłosy ptaków nie będą dawały Ci spać :D

Poważnie! Mieszkam na działce o wielkości 1 ha na której jest mnóstwo drzew, krzewów. Latem jak tylko wstaje słońce trzeba zamykać szczelnie okno bo ptaki tak głośno "śpiewają" że nie ma mowy żeby w takim hałasie spać. W takie poranki to ja już bym wolała Twoje brzęczenie :p

Poważnie! Mieszkam na działce o wielkości 1 ha na której jest mnóstwo drzew, krzewów. Latem jak tylko wstaje słońce trzeba zamykać szczelnie okno bo ptaki tak głośno "śpiewają" że nie ma mowy żeby w takim hałasie spać. W takie poranki to ja już bym wolała Twoje brzęczenie :p

Szczęściarz!!! :)

Bluenet, beton44, sintel, Kwitko, darsalam - dziękuję wam za wypowiedzi, przemyślimy sprawę z żoną na spokojnie i gdyby coś, damy znać na forum jak się sprawa zakończyła :)

Darsalam, co do tego domu, którego może zrobisz fotografię (i jest pod kablami umiejscowiony), to w tej wsi, w której jest ten interesujący nas dom - z MPZP z 2009 roku wynika, że jest zakaz budowy domów do 50 metrów od linii WN 400 kV. Tu jest 183 metry.